sobota 6. dubna 2019

Nespoutaná řeka, Vynášení Morany, Báječné včely, nebo Velikonoční jarmark, to jsou nejbližší akce RMM. Vítání jara ve Mšeně. Výstavy v Lysé. Třetí autobusový den PID v Letňanech.


Milí čtenáři,
akce se nám již rozeběhly neuvěřitelným způsobem a je jenom na nás, zda si zvolíme nějaký individuální program, nebo se něčeho účastníme. Na úvod článku si dáme nejbližší akce místního muzea a v prvním příspěvku krásně navážeme na téma z minulého článku, kterým je řeka.

Nespoutaná řeka
5. 4. – 9. 6. 2019 Regionálního muzea Mělník - velký sál

Tématem hned několika programů mělnického muzea v roce 2019 bude příroda a voda. Od dubna do června poteče velkým sálem Nespoutaná řeka. To je název výpravné výstavy, která seznámí návštěvníky s přírodou říční krajiny a významem řek pro člověka

. Výstavní panely přinesou informace o dopadech regulace řek na životní prostředí, povodních na Mělnicku, vymizelých tažných druzích ryb (losos, jeseter) nebo o invazních druzích rostlin a živočichů, kteří se šíří v řekách a jejich okolí (například netýkavka žláznatá, nutrie říční, nepůvodní druhy raků).


Mezi nejatraktivnější vystavené preparované živočichy budou patřit exponáty ledňáčka říčního u hnízdní stěny, vydry říční, bobra evropského, včetně ukázky bobrem ohlodaného kmene nebo mývala severního. Nebudou chybět interaktivní zóny a možná i živá zvířátka. Součástí výstavy bude projekt pro třídy základních škol. V něm budou školáci hodnotit čistotu vody, poznávat hlasy našich žab, zkoumat vodní bezobratlé živočichy, nebo určovat typické rostliny lužních lesů.
-Libor Praus-



Ještě jednou si tedy plakátem připomeneme zítřejší vynášení Morany .....


...., a že se nejedná jen o akci, která probíhá pouze na Mělníku, tak si dáme i plakát ze Mšena. Vždyť mšenské kalendárium si našlo již tak nějak své místo na stránkách Soutoku, podobně, jako výstavy v Lysé nad Labem.


Pokud si zajdete do muzejní kavárny, tak tam si můžete prohlédnout výstavu fotografií s tématikou včel.

Již příští sobota bude patřit Velikonočnímu jarmarku v regionálním muzeu Mělník a určitě jste si někteří všimli, že nám dnes začala opět sezóna trhů na náměstí Míru.


Někteří občas jezdíte na levnou jízdenku PID i na výstaviště do Lysé nad Lysé nad Labem, tak zde máme čerstvý program nejbližších akcí.


A několika obrázky z minulosti si připomeneme, že příští víkend tu máme již třetí Autobusový den v pražských Letňanech u konečné stanice metra. ( 10-17 hodin) Můžete obdivovat současné autobusy jezdící v PID, historické autobusy, kterými se můžete svézt a samozřejmě nechybí občerstvení, propagační materiály a atrakce pro děti. Více na ....

https://pid.cz/autobusovy-den-pid-v-letnanech-13-4-2019/




Žádné komentáře:

Okomentovat