neděle 13. května 2018

Oslavy konce 2. světové války na Mělníku obstaral opět SPVH Sever 2013. Po dopolední prohlídce došlo odpoledne i na krásnou bojovou ukázku. Přítomný byl i major ve výslužbě Miloš Matoušek. Fotogalerie.


Jak jsem již psal, tak za hity tohoto víkendu jsem považoval Středočeský den železnice v Mladé Boleslavi a Oslavy konce 2. světové války v Mělníku.

V tomto článku zůstaneme u nás doma na Mělníku a podíváme se v obrázcích na letošní oslavy konce války. Přišel jsem do centra dění na náměstí Míru asi v 10.50, tedy zhruba 50 minut  po oficiálním zahájení dnešního dne oslav. Náměstí se nesměle plnilo diváky, ale již bylo slušné horko.

Měl jsem zrovna to štěstí, že jsem byl svědkem, když z přívěsu sjíždělo na zem asi jedno z nejoblíbenějších vozidel II. světové války. Německý obrněný transportér Sd.Kfz. 250 a Sd.Kfz 251 má neuvěřitelné množství variant. Jeho specialitou je, že osa volantu, který ovládá přední nápravu vede směrem vzhůru. Mezi lajky se pro něj vžila přezdívka ,, Hakl".

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sd.Kfz._250

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sd.Kfz._251


Tady bych snad upozornil fandy vojenské techniky, že v Praze na Václavském náměstí je ve specializovaných knihách spousta krásných obrázkových odborných knih, kde najdete i techniku, kterou jste mohli dnes vidět na vlastní oči.


Stejně tak, jako loni jsme tu viděli již známé tváře i techniku z SPVH Sever 2013 sídlící v Jablonci nad Nisou.

https://cs-cz.facebook.com/pg/SPVH-Sever-2013-759505927468193/about/?ref=page_internal

https://spvh-sever-2013-rychnov-u-jbc.webnode.cz/o-klubu/



Zatímco si budete prohlížet část fotogalerie, kterou jsem tu dnes nafotil, tak vám prozradím, že jsem se osmělil požádat muže v modré uniformě o snímek. Nejde tedy o náhodnou momentku, ale přímo o pózu pro fotografa. Abych prý věděl, koho jsem vůbec vyfotil, tak muž na mě vybalil neskutečnou šňůru informací. Pokud vás zajímá životní příběh majora ve výslužbě pana Miloše Matouška, tak se mi přece jen podařilo na netu něco najít.

http://archiv.pribehynasichsousedu.cz/pp/pribehy-pametniku/praha-10/milos-matousek


Když jsem takříkajíc nafotil co se dalo, byl zde ještě nějaký čas do 13. hodiny, kdy měla být další část programu, kterou měla být především oblíbená ukázka z bojů přímo na náměstí.
Ta byla velmi očekávána a Soutok u ní loni chyběl.

Jenže, zde divák doplatil tak trochu na stručnost programu akce. V úvodu promluvil starosta města Ctirad Mikeš, veteráni se rozjeli ke spanilé jízdě, na pódiu vystoupila skupina Veranda a roznesla se zpráva, že ukázka byla loni asi ve 14 hodin. Ve 14 hodin byla technika i vojáci sice zpět na místech, ale nic se nedělo a z reproduktorů zněly naší starší generaci známé bojové písně armád SSSR a Německa. Německé marše tedy zrovna moc neznám, ale chyběla zcela jistě  Píseň německých tankistů :-). To se to jelo s takovou písní do boje.

https://www.youtube.com/watch?v=Fj0KtKalbO8

Když se nic nedělo ani ve 14.30 a na 15.15 byl avizován přelet letadla nad náměstím, bylo již jasné, že ukázka boje začne asi v 15 hodin.
Zatím jsme probírali s Martinem Klihavcem  následující sobotu, kdy budou vyjímečně otevřeny Strakovy sklepy i s částmi, které nebyly dosud nikdy přístupné veřejnosti a navštívili jsme i chrám Sv. Petra a Pavla, který je opět otevřený i mimo bohoslužby turismu a dokonce jsou mnohé interní artefakty popsány štítky s informacemi.


Skutečně asi v 15 hodin, se náměstí začalo připravovat na ukázku a já vzpomínal na Tankový den v Lešanech v roce 2008. I tato ukázka stála za to. V úvodu došlo k takovému výpadu na německé pozice, které vedlo k setkání německého velitele s podřízenými nad vojenskou mapou. Než jsem však tuto chvíli zvěčnil, vjelo mi do cesty obranné vozidlo wehrmachtu a došlo již k opravdovému úderu ze strany Rudé armády.

Došlo na nádherný souboj, ve kterém se diváci dočkali i střel z děla a oblíbený ,, hakl" se na zádi octl v hustém černém dýmu. Pak již následovala přestřelka ručními zbraněmi, částečné zneškodnění německých vojáků při boji z blízka a zajmutí německého velitele, které vedlo ke kapitulaci zbytků německého odporu. Následoval potlesk publika a děkovačka aktérů.

Přelet letadla, se pro silný vítr neuskutečnil.

A na co se můžete těšit dále? Tak budou to samozřejmě další reklamy na Strakovy sklepy, ale mám tu i plno obrazového materiálů ze soboty.


Dopolední návštěvnost.




 Kouzelná dobová technika, kterou budeme vždy obdivovat.






Dva nejvyšší.




Dělo, které se dnes vyznamená.




Kulisou byla trampská kapela Veranda.



Majestátní čelo transportéru.




Motorka do běžného provozu :-).




Major ve výslužbě , pan Miloš Matoušek.





Hovoří starosta města Ctirad Mikeš.




Rudá armáda útočí.




Hakl hoří!


Závěrečná likvidace zbytku odporu.



Děkovačka.

Žádné komentáře:

Okomentovat