neděle 24. ledna 2016

Legenda slavného Laxíku moderátor Benny Brown pro vás hraje navečer na netu.


V listopadu 2011 jsem tu asi ve čtvrtém dílu seriálu ,,Rádio kdysi a dnes" psal o nejslavnější hudební stanici světa rádiu Luxembourg, kterému se tehdy také říkalo  lidově Laxík.
Byla to stanice mládeže celé Evropy a jeho středovlnné vysílání s občasnými úniky bylo slyšitelné ve Skandinávii, Litvě, na Ukrajině, po celé Evropě a severních částech Afriky.

Našli se nadšenci, kteří poslouchali jeho vysílání dokonce i přes den, a když už to nešlo na střední vlně ( zvlášť v létě), tak aspoň na krátké vlně kolem 6 MHz ( dnes tam v neděli odpoledne naladíte rádio KBC rock and roll, o kterém jsem tu už také psal), kde probíhal přes den souběžný program v německém jazyku, plný informací z německých dálnic a samozřejmě i několika populárních písniček. Těch ovšem nebylo zdaleka tolik, jako ve večerním středovlnném vysílání. Místo zpráv z Československé Televize, kde to tehdy žilo samými pozitivními zprávami ze všech odvětví lidské činnosti a schůzemi státníků, nás v 19 hodin chodilo hodně posluchačů k rádiu.




Po asi 15 vteřinách klidu, kdy skončila německá část středovlnného vysílání, se ozvala majestátní znělka a moderátor vítal evropskou mládež i další posluchače v jejich rodných jazycích. Bohužel, našemu pozdravu dobrý večer bylo nejblíže snad chorvatské dobruju večeru. Pak už šli jakési hity, které dnes zná snad každý, a protože bylo tohle nizozemské vysílání plné neskutečného kraválu a neuvěřitelných pazvuků, tak bylo velmi oblíbené. V 19.15 moderátor provedl takzvané dopisovací okénko. Odspelovali do světa adresu zájemce o dopisování ( z jakéhokoliv státu) a kdo chtěl, tak si s ním mohl dopisovat a měnit pohledy. Vysílání končilo v 19.30, a pak jste mohli jít na půl hodiny od toho, protože se tam kecalo čtvrt hodiny italsky a čtvrt hodiny francouzsky, ovšem bez hudby.

V neděli bylo vše jinak. Nizozemské vysílání začínalo už v 18 hodin našeho času a trvalo hodinu. Pak to bylo stejné, jen s posunem. Ovšem, za nejhlavnější část vysílání bylo považováno vysílání anglické, které začínalo ve 20 hodin našeho času ( v neděli v 19.30) a končilo nad ránem ve 4 hodiny lucemburskou státní hymnou. To bylo vysílání plné jinglů, hitů a moderátorských výkonů. Poslední ikonou slavného Laxíku byl moderátor Benny Brown, který se do Evropy dostal, jako americký voják a od roku 1979 byl členem týmu rádia Luxembourg. Když Laxík na konci roku  dne 30. prosince1992 skončil své středovlnné vysílání, bylo to pro mnoho fanoušků nepochopitelné a smutné.


Slavná stanice přešla na satelitní vysílání, kde upadla v zapomnění a také tam zanikla. Později se říkalo, že se chystá na návrat, jako průkopník, ovšem nikoliv jako průkopník ve vysílání v systému DAB, nýbrž dokonce v nepříliš známém systému DRM. Pro veřejnost prakticky začala znovu existovat v roce 2005, kdy jste její oficiální stránky i se streamovou linkou mohli poslouchat na adrese www.radioluxembourg.co.uk . Bylo tam několik moderátorů i moderátorek v čele s jmenovanou legendou, ovšem stanice už nebyla ničím jiným, než běžnou oldies stanicí a postrádalo větší prostor pro mluvené slovo a nějaké ty jingly, které dělají z obyčejného magnetofonového pásma písniček právě každou tu originální a typickou hudební stanici. A tak logo stanice The legend is back, bylo spíše jen pro pamětníky.

Ani vám nepovím, zda stanice v této hudební podobě ( dnes je adresa jen jakýsi další fan web) skončila v roce 2008, nebo dožila roku 2010. Byla to tedy jakási další rána pro příznivce této stanice, která se už nikdy nikde neozvala, ač někteří doufali, že třeba bude jednou součástí nějakého vysílání v nových systémech, jako jsou dnes DAB+ apod. Ovšem, jiný osud čekal legendárního moderátora. Toho jste ještě loni mohli slyšet prostřednictvím svých PC, notebooků, nebo internetových rádií na lucemburské stanici rádio Letzebuerg, kde měl od pondělí do pátku svůj tříhodinový pořad ( 20.00-23.00 CET) věnovaný rock and rollu, bluesu i nehraným věcem popu. Toto vysílání v září skončilo.


Jenže, jsou lidé, kteří dále hledají a dále pátrají, na rozdíl od těch, co jen konstatují, a tak se legendární Benny Brown opět našel. Jeho nezaměnitelný hlas a moderátorský styl můžete slyšet, jako za starých časů na lucemburském rádiu Rádio 100.7 Luxembourg v době od 18.35 do 19.30 našeho času. Ovšem, pouze v pracovní dny od pondělí do pátku. Pozor, od 19.00 do 19.05 tam jsou zprávy v lucemburské němčině, která má v sobě hodně francouzštiny a je těžké pochytit aspoň slovo :-).

A málem bych zapomněl na jeden velmi zajímavý a  velmi důležitý článek: http://www.rozhlas.cz/17listopad/revoluce/_zprava/658966

SŠ.

1 komentář:

  1. 7.11.2020 : Teď by měla být snad ta pravá stanice na ....
    https://onlineradiobox.com/lu/frl/?lang=cs

    Také v DAB+ začal test jednoho lucemburského multiplexu v horizontální polarizaci na kanále 7D. Ovšem, vzdálenost přes 500 km a výkon snad jen 10 kW nedává moc šancí ani v podmínkách inverze.

    OdpovědětVymazat