čtvrtek 14. ledna 2016

Do Levína za kocourem, aneb procházka po bohužel zrušené lokálce. Levín byl významným městem.


Sedlo, 726 m.n.m. je nejvyšší horou východní části Českého Středohoří.  Zvlášť krásný tvar má při pohledu od mělnické knihovny. Zde je pohled od severovýchodu.

Nedávno jsem tu psal článek s pozvánkou na výstavu a vysvětloval, jak to vlastně s tou mělnickou kočkou je. Tehdy jsem slíbil, že se podíváme do Levína, kde mají pro zajímavost zase svého kocoura, který ovšem není vůbec žádným kocourem. Nač ovšem něco opisovat, nebo dokonce kopírovat, když je vše napsáno třeba právě zde a stačí jeden klik, že ?

http://www.obeczubrnice.cz/starobyle-horske-mestecko-levin/d-1014/p1=60

http://www.ceskestredohori.cz/mista/levin.htm

Zapamatujme si tedy některá fakta o městysu:


Levín.

Hrnčířství v 17. až 19. století. Lázně v části Jeleč na začátku 19. století, které dožily druhé světové války. Ozdobou místního kostela je svorník s emblémem lvice, přezdívaný též Levínský kocour. Železniční trať v letech 1890-1978. Na místě bývalého hradu zvonice, jejíž čtyři okna dnes slouží, jako vyhlídka.



Původní levínské nádražíčko posloužilo ještě natáčení filmu Páni kluci. Lokálka zde skončila v roce 1978.

Krajina na Úštěcku je zajímavá. Potkává se tady CHKO Kokořínsko-Máchův kraj s CHKO České Středohoří. Setkávají se tu lesy i chmelnice, potůčky i rybníky a nechybí ani skály a četné vyhlídky, nebo místa výhledů. Vždyť z vrcholu Sedla přehlédnete z jeho jižní vyhlídky kraj od Ještědu přes Prahu, až ke Krušným horám. Výstup na vrchol je však slušným sportovním výkonem v exponovaném terénu.


bývalé těleso dráhy.


Díky skanzenu v nedalekých Zubrnicích, několika vodních mlýnů, aktivitám a muzeu železničního spolku v Zubrnicích, četným i novým rozhlednám a blízkosti rekreačního centra v Úštěku má kraj návštěvníkům co nabízet. Dokonce dnes místní veřejnost lituje zrušení lokální trati v roce 1978, která by dnes v době turistického boomu měla velký význam a byla pro oblast finančním přínosem. Když jsem se díky pozvánce spolku ZMZ vydal v roce 2006 podruhé pěšky po bývalé lokálce, tak se hovořilo o plánech, které se týkaly zprovoznění úseku Zubrnice - Lovečkovice, jako trati pro drezínky a zbytek úseku do Úštěku, aspoň jako cyklostezka. Obnovit zde vše do situace z roku 1978, se už dnes zdá i díky složitosti terénu nemožné a není to v možnostech spolku.

Ostatně, je možná na čase, se podívat na stránky http://zmz.cz/ , co se tam kde vše změnilo a třeba oblast po téměř desetiletí znovu navštívit. Po kolejích je to do Zubrnic přes Velké Březno 75 km, ale po silnici přes Úštěk, či Liběšice jen cca 45 km.
Přímo v Zubrnicích můžete samozřejmě ještě navštívit skanzen, ale plánovat se toho dá výhledově mnohem více. Nejen, že vše můžete spojit s návštěvou Úštěku, který je rád aspoň za tu lokálku, co ještě má, ale  Zubrnice jsou také branou k výstupu na Bukovou horu ( televizní vysílač) a především branou do Česko-Saského Švýcarska. Jeho překrásnou krajinu nemusíte obdivovat jenom v cestopisech, ale i třeba ve filmu Rodinné trampoty oficiála Třísky, který se hojně natačel v nedalekých Jetřichovicích.


Hektometrovník  připomíná, že po bývalé lokální trati to bylo do rekreačního Úštěku 6.4 km. Celkem to bylo z Velkého Března přes Zubrnice do Úštěku 19 km.

Z Jetřichovic, pak už můžeme vyrazit do Mezné na soutěsku na lodičky, nebo se vydat k romantickým skalním vyhlídkám a dalším zajímavým cílům. Ovšem, to všechno jsou spíše jen plány na delší a teplejší dny, kdy se vyplatí cestovat i dále. Nedaleko odtud je však také městečko Krásná Lípa, kam vás naopak zvou různé časopisy na zimu, a to proto, že zde objevíte sezonní krápníkové jeskyně, ale to už jsem zase úplně někde jinde a podstatně dále, než směřovala dnešní pozvánka :-). Příjemný nastávající víkend !


Levín proslul v minulosti keramikou, a jak historie píše, tak byl chvíli i lázeňským městečkem. Netroufám si říci, jaké továrně patřil tento komín.



Zde je onen pověstný kostel s Levínským kocourem. Zaparkovaný náklaďák v záběru sice překáží, ale na druhou stranu nám může pomoci si udělat určitou rozměrovou představu kostela.



Pohled z návrší.



Podle některých zpráv slouží věž, jako rozhledna.



Historický střed obce.



Poslední zbytky zrušené lokálky ( 1889-1978) v roce 2006.



Rekreační středisko Úštěk od severu.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat