sobota 28. listopadu 2015

Lokálka prý ožije 13.12. Mělnicko na starých pohlednicích. Výstava o Finsku.


Kdo z vás alespoň trochu sleduje dění kolem lokálky, nebo kdo se zajímáte trochu o železnici a prosákne k vám třeba jen náhodou nějaká neoficiální informace odkudsi ze ,, zákulisí", tak jistě rádi přijmete následující řádky.

Nejprve bych se ještě vrátil k poslednímu číslu měsíčníku Mělnická radnice, kde napsal velmi hezký odborný článek o naší lokálce pan Ing. Jan Jáchymstál. Je sice komické, že jde o autora, který tomuto projektu obnovy lokálky není od samého počátku nakloněný, ale na druhou stranu je třeba článek ocenit a ačkoliv autoři článků na různá témata čerpají často z již někde publikovaných informací, nebo doslova kopírují celé odstavce z děl předchůdců, tak věřím, že zde je toto uplatněno v malé míře. Za sebe bych rád viděl podobnou iniciativu autora při blížícím se výročí 150 let mělnického cukrovaru, kde autor zastával v minulosti významnou pracovní profesi.

Tolik tedy ještě k článku v Mělnické radnici a nyní již pojďme dále. Ani příznivci lokálky neusnuli a byly zde snahy otevřít lokálku nějak slavnostně, ale toto se díky časovým důvodům a problémům s podložím na některých úsecích trati nakonec jeví silně, jako nereálné. Podle posledních zpráv, které ke mně dorazily, by tak měly vlaky vyjet na trať v pravidelném provozu znovu dne 13.12.2015, ale pro údajně velký zájem veřejnosti, by prý snad mohly být jízdy tohoto prvního dne vedeny něčím jiným, než jen například klasickým motorovým vozem 810. Ovšem, berte to jen, jako taková ta přání šíré veřejnosti.

Aktualizace 4.12. 2015 v 18 hodin:

 Zvláštní protokolární vlak Kolín-Mělník-Mšeno potáhne lokomotiva Brejlovec. Vlak odjíždí z Kolína v 10.45. Předpokládejme tedy příjezd do Mělníka kolem 11.45. Více na obrázku po kliknutí.




Dále již musím urgentně znovu a naposled připomenout slavnostní vernisáž knihy Mělnicko na starých pohlednicích od autorů Martina Klihavce a Josefa Kárníka, která proběhne 2.12. od 17 hodin ( pozvánka), kde se bude také knížka prodávat, a poté i v dalších stáncích kultury města Mělníka. Mimochodem, byl jsem v pátek v knihkupectví na Karlově náměstí, kde se již knížka za cenu 495 Kč prodává.


A nakonec do tohoto článku ještě přidám zaslanou reportáž ze zahájení výstavy, která je prakticky věnována tradicím Vánoc ve Finsku.
Finsko je nádherná země a zvlášť představa života za polárním kruhem člověka vždy zaujme. Dodnes vzpomínám na jeden vánoční dokument naší Televize ze 70. let 20. století, kdy si vařili obyvatelé této části naší planety v potemnělém severském dni ve svých neobvyklých příbytcích podomácku pivo, což dnes o mnoho let později známe, jako homebrewing.


Advent a Vánoce v zemi Joulupukkiho
Regionální muzeum Mělník – velký sál
27. 11. 2015 -10. 1. 2016

Finské Vánoce v mělnickém muzeu

Ve čtvrtek 26. 11. byla slavnostně zahájena výstava Advent a Vánoce v zemi Joulupukkiho v mělnickém muzeu. Adventně a vánočně laděné vernisáže se zúčastnil i rada-vyslanec Finského velvyslanectví v Praze Ari Tasanen, který pohovořil o tradicích ve Finsku.  Při zahájení zaznělo několik rorát v podání mělnických farníků. Kurátor a historik muzea Mgr. Lukáš Snopek seznámil přítomné s koncepcí výstavy a zmínil několik historických milníků a spojitostí v česko-finských vztazích.
Výstava mělnického muzea „Advent a Vánoce v zemi Joulupukkiho“ nabízí návštěvníkům seznámení s nevšední severskou zemí, a to zejména s finskými tradicemi v době adventu a Vánoc. Vidět na ní můžete etnografické exponáty z Národního muzea – Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur: předměty zhotovené Laponci- Sámy ze sobího paroží, součástky sámského oděvu atd.; ukázky finské každodennosti, reprodukci nejhledanějšího finského obrazu z přelomu 19. a 20. století a věrnou kopii liturgické knihy vytištěné pro Finsko v r. 1488. Vedle interaktivních zastavení na výstavě samé nabídne muzeum místní kulturní veřejnosti rovněž komentované prohlídky výstavy v doprovodu kurátora, historika muzea Mgr. L. Snopka. Prohlídky proběhnou v sobotu 19. prosince a v sobotu 9. ledna 2016, vždy od 14:00 hod. Ve čtvrtek 7. ledna 2016 od 17 hodin bude v kavárně muzea přednášet na téma „Na cestách po Finsku“ Mgr. Michal Švec, překladatel z finštiny a předseda z. s. Skandinávský dům. Přednáška bude obohacena promítáním snímků. Po dobu konání výstavy je v pokladně muzea možno zakoupit publikaci „Suomi a my“ (sborník k 90. výročí finské nezávislosti, 2007) obsahující kvalitní texty o kultuře a moderních dějinách Finska.
Pro dětské návštěvníky je na výstavě připravena řada interaktivních prvků. Jednou z atraktivních činností je možnost nakreslit obrázek či své přání na předtištěnou pohlednici s adresou Santa Klause. Právě na jeho adresu za severní polární kruh každoročně přichází tisíce dopisů od dětí z různých zemí světa.
Přes tisíc žáků z Mělníka a okolí zažije finské Vánoce doslova. Mělnická muzejní pedagožka Mgr. Jitka Králová ve spolupráci s Mgr. Lukášem Snopkem pro ně připravili speciální vánočně finsky laděný program. Zábavnou formou se seznámí nejen s geografií a dějinami této severské země, ale i jejími tradicemi v čase adventu a Vánoc. Samozřejmě je program doplněn i tvořivou dílničkou ve finském stylu.
Výstava vznikla pod záštitou Její Excelence paní Heleny Tuuri, velvyslankyně Finské republiky v Praze a díky těsné spolupráci muzea se Skandinávským domem, a za finanční podpory Města Mělníka. Výstava potrvá do 10 ledna 2016.

Kurátor výstavy:
Mgr. Lukáš Snopek
tel.: 315 630 926 , email: snopek@muzeum-melnik.cz
Kontakt – muzeum:
Eliška Marounková
marounkova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651
Regionální muzeum Mělník,
příspěvková organizace Středočeského kraje
nám. Míru 54, 27601 Mělník
Otevírací doba: celoročně, úterý – neděle 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin
http://www.muzeum-melnik.cz/

Regionální muzeum Mělník
Muzeum je příspěvkovou organizací Středočeského kraje. Specializací muzea je dokumentace historie vinařství v české vinohradnické oblasti a dokumentace historie výroby dětských kočárků v ČR.





SŠ.

5 komentářů:

  1. Dobrý večer.
    Děkuji za pochvalu článku o lokálce. Bohužel původní článek musel být z důvodu omezeného rozsahu měsíčníku Mělnická radnice redakčně zkrácen. V plném znění je v listopadovém vydání Nebuželského zpravodaje. Samozřejmě, že jsem při jeho psaní vycházel z veřejně dostupných pramenů a zčásti se jedná o kompilát. Ale jsou tam i výsledky mého bádání v SOA, archivech obcí a mělnického cukrovaru.
    Když už jsme u toho cukrovaru, nevím, jak jste přišel na to, že jsem v něm zastával významnou pozici. V cukrovaru jsem nikdy nepracoval. Historie řepařství a cukrovarnictví, podobně jako historie železniční dopravy, jsou jen jedním z mých koníčků.
    Jan Jáchymstál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      pokud je ten článek z Nebuželského zpravodaje na internetu, tak si ho zřejmě přečtu. Zkusím ho najít. Proč bych tu vaši práci nepochválil, když se mi líbila ? A třeba i proto, že dělám tento web, tak mám možná aspoň nějakou představu o tom, co to obnáší.

      Zkraje jsem tu také při psaní některých článků používal podpůrné zdroje ( knížky, další weby, nebo aspoň odkazy na ně), ale to už dá tuplem práci, zabere to dost času a málokdo to ocení. Vždyť statistiky ukazují, že nedávný článek o těch balisetách u soudu, se katapultoval během chvilky s 850 návštěvami na celkové sedmé místo v Top všech článků Soutoku. A co to je ? Několik fotek a troška komentářů.
      Na druhou stranu tu je řada seriálů ( třeba i ten o cukrovaru doplněný vašimi kvalitními znalostmi) a konkretně ten o cukrovaru má návšěvnost v průměru mezi 100-200 návštěvami, s vyjímkou jednoho dílu, který má asi 440 návštěv. Z toho vyplývá, že aspoň tady na webu není zrovna moc na místě, se pouštět do pracnějších textů a ani na to není čas. Člověk si rád někde něco přečte a napadají ho různé další možnosti trávení volna.

      Proč si myslím, že jste pracoval v cukrovaru na nějakém významnějším postu? Do toho se člověk snadno zamotá, Stačí si přečíst vaše komentáře k článkům o cukrovaru. To není jenom nějaká znalost technologie výroby cukru. To jsou neuvěřitelné údaje i data o všem v podniku, a nejde jen o samotný podnik. Vždyť vy víte, kdo v jakém domě nedaleko cukrovaru bydlel. Myslím, že k některým údajům snad ani obyčejný fanda z venčí, bez nějakých dalších kontaktů na zaměstnance v managementu továrny, že k nim ani přístup mít nemůže.

      Ovšem, třeba článek z blogu Honzíkovy vláčky o Vás něco malinko napoví.
      http://www.honzikovyvlacky.cz/2011/02/08/tiskova-zprava-cukrovar-v-dalsim-stadiu-vyvoje/

      Netvrdím, že zrovna Vy, ale vše souvisí se vším ( Firma Jáchymstál a syn- Podnikatelství staveb), a když člověk zadá na netu vaše jméno, tak kolem toho ČZU dělá tajnosti.
      Nedivte se. Lidé jsou zvědaví s kým mají tu čest, a pokud toho víte až neobvykle mnoho, tak si vás třeba i omylem nezařadí zrovna do toho úplně nejsprávnějšího šuplíčku. Konečně, až dosud si mohl docela obyčejný a nezainteresovaný občan Mělníka přečíst o mělnickém cukrovaru pouze to, co napsali naši historikové, magistři a především obrovská osobnost v osobě pana Purše, který vlastně mnohdy zapojuje do témat své osobní prožitky a dává tak článkům fantastický rozměr, jaký jim ti mladší autoři v určitém smyslu ani dát nemohou. A to vše pouze v tištěných médiích, což je určitým způsobem škoda. Tedy, měsíčník Mělnická radnice je i na internetu. Jakmile někdo píše, už vyčnívá z davu a už ho třeba někteří lidé i trochu studují :-). Hezký den Vám přeji.

      Vymazat
  2. Tak jsem zadal Nebuželský zpravodaj, ale ročník 2015 tam bohužel nějak nevidím ( pouze 2010-2014). Jinak to médium na první pohled graficky vypadá pěkně, což dělá i ta barva.

    OdpovědětVymazat
  3. Článek byl aktualizován o zvláštní protokolární vlak.

    OdpovědětVymazat
  4. V dnešním novém článku je již jízdní řád protokolárního vlaku i jízdní řád pravidelného provozu 2015-2016. ( článek vydán 5.12., viz. roleta vpravo)

    OdpovědětVymazat