úterý 7. července 2015

Velká výstava angličáků sběratele Martina Švece je v plném proudu.



Výstava:
"Začalo to angličáky!"
Regionální muzeum Mělník – malý sál
3. 7. -6. 9. 2015

Výstava angličáků nejen pro pány kluky

 V mělnickém muzeu můžete nyní navštívit výstavu „angličáků“ sběratele Martina Švece, který své první autíčko dostal k narozeninám pře 50 lety, a od té doby se sbírka rozrostla téměř na 2 000 kusů převážně kovových modelů. Dnes všem již známý a vžitý výraz „angličák“ nebylo vždy snadné na českém trhu nalézt. Sběratel svou kolekci postupně doplňoval na střelnicích při poutích nebo v Tuzexu. Sběratelské vášni se věnuje dodnes a cílem není jen množství, ale věrná kopie vozů.



 Fenomén angličák je znám již řadě generací a stále patří nejen mezi oblíbené hračky, ale i sběratelskou vášeň.  Původní modely byly vyráběny za účelem malé hračky pro děti jen do kapsy. Později byly a stále jsou vydávány speciální edice určené nejen na hraní, ale jako sběratelský předmět.
Na výstavě je prezentován výběr ze sbírky, která obsahuje různé značky výrobců modelů i značek vozů v několika měřítkách. Nalézt zde můžete modely světoznámých Matchboxů, tak i řadu autíček od společností  Bburago, Abrex, Cararama, Gorgi, Solido, Welly, Maisto a Atlas Editions. Nejvíce jsou zastoupeny vozy osobní, ať už značek jako Škoda, Opel, Ford, Citroen, Fiat, Reanault a další, či silná auta značek Audi a BMW, Mercedes. Fanoušky Jamese Bonda jistě potěší řada zmenšených modelů aut agenta 007, ať už věhlasný Aston Martin, či vůz VB Lada 1500. Opomenuty nejsou ani modely sportovní, veteránské, hasičské, policejní ani nákladní.


 Své místo na výstavě našlo i několik motocyklů, tanků, autobusů a tramvaj. Za zmínku stojí i prezidentské a legendární vozy.  Zajímavostí pro českého návštěvníka jistě budou prototypy vozů Škoda i těch, které se nedostaly do sériové výroby.
Svůj angličák si na výstavu mohou přinést i děti, pro které je připraven dětský koberec se silniční tématikou, dřevěné stavební kostky a domino s dopravním značením. Věrnou kopii vystaveného autíčka si mohou vyzkoušet namalovat hned na místě.

A který angličák byl první? Ten má své čestné místo na právě probíhající výstavě v Regionálním muzeu Mělník, kterou můžete navštívit do 6. 9. 2015. Navíc se můžete zapojit do pátrání po dalších 10 angličácích, kde 3 šťastní výherci budou odměněni dárky od zapojených subjektů, ale i angličákem přímo od sběratele Martina Švece.

RMM


SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat