pondělí 6. července 2015

Kruháč dnes ( 6.7.). Přijede cirkus Jo-Joo. Ve znamení Slunce. Zapomenutá Truskavna.


Vítejte v takovém svátečním obrazovém bloku několika témat. Celé tři dny proběhly ve znamení tropických teplot a lidé vycházeli ze svých domovů na procházky spíše k večeru. Zvlášť letní slunce nad západním obzorem dovede přinést krásné scény a je odpradávna námětem malířů i fotografů. A když se k takové scenérii namanete, tak to občas zkusíte také, byť digitální zoom zůstane digitálním zoomem.



Jedna z mých cest vedla dnes kolem sledovaného a stále diskutovaného kruhového objezdu v Pražské ulici. To nemohlo dopadnout jinak, než opět fotografiemi, na které tak rádi koukáte. Toto místo je prostě pro mnoho domorodců důležité a nejen pro ně.



Kruhový objezd zaskočil i dva zahraniční motocyklisty, kteří zřejmě předtím navštívili historický střed města a mířili do Prahy.


Protihluková zábrana dorazila až k Pražské ulici.


Na středu kruháče mě zaujalo trochu netypické řešení. Všimněte si, že polovina kruhu je vyplněna dlažebními kostky ( možná i plocha pro zálivkový vůz na záhon). Zda bude tedy  druhá polovina opravdu slibovaným záhonem, se již brzy dozvíme, ale zajímavé bude nakonec i řešení ve vztahu k chodcům.



Podle toho chodníku po obvodu kruhu a především i ostrůvků ve vozovce ( níže), to vypadá na systém, kdy chodec hlídá vždy jen jeden jízdní pruh.


O kus dále, se dozvídám, že na Mělník opět přijede cirkus. A to máte skutečně rádi. Přesto, že jsou sloupy veřejného osvětlení v mnoha  mělnických ulicích obležené reklamou na cirkus, tak se vás vždy najde i pár set, kteří se neopomenete na články s pozvánkou do cirkusu podívat.


Přesto, že má cirkus první vystoupení již ve čtvrtek, což je za tři dny, tak zatím ještě nedorazil a nemohu tak přinést obrázky přímo z místa. Stránky cirkusu jsou http://www.narodnicirkus.cz/index.php?page=10100&lang=cz


A na závěr se podívejme do Truskavny. Obec je zvláštní tím, že skrz ní už nikam dále žádná silnice, ani polní zkratka pro automobily ( Jelenice-Mělnická Vrutice) nevede a tak v ní málokdo zdejší za svého života vůbec byl. Na myšlenku navštívit Truskavnu, mě po mnoha desetiletích přivedl fakt, že jsem měl cestu kolem a ona to již ze silnice vedoucí z obce Březinka do Kokořína, taková zajížďka opravdu není. Snad 200 metrů. Dále musím připomenout, že jak Mělníček, tak Soutok, vás sem nedávno zval na malou akci, zvlášť pokud máte malé děti. Trvale zde žije prý 10 obyvatel a je evidováno 21 adres. ( 21 domů v roce 2009)

http://www.roubenka.eu/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Truskavna


Před vjezdem do obce je autobusová točna a několik míst pro zaparkování osobních automobilů.



Nechybí zde malá zvonička...




... krásné roubenky

..... a vůbec mi osada připomněla nedávno navštívenou a také slepou osadu Olešno u Ráje.

http://soutok.blogspot.cz/2015/04/v-kokorinskem-raji-bylo-jako-v-raji.html


Srdce zvoničky.


Pěknou dovolenou, pěkné prázdniny, a vám, co musíte tahat, jako já :-) , tak úspěšný vstup do nového pracovního týdne.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat