sobota 18. července 2015

Muzeum dětem. Nizozemci zkouší silnice z plastu. Lokálky se vrací.

Regionální muzeum Mělník

Muzeum dětem

Regionální muzeum Mělník nabízí pestrý program pro rodiny s dětmi, díky kterým se lehkou a zábavnou formou seznamují s historií nebo tradicemi. Jednou z akcí za poznáním je zážitkový program Léto budiž pochváleno, při kterém se děti vydávají na výlet do letních časů na Mělníku a jeho okolí v první třetině 20. století. Zázemí programu tvoří výstava ve velkém sále muzea se stejnojmenným názvem Léto budiž pochváleno.

Letním časem našich předků provádí milá průvodkyně Bety a nezbedná Loty, se kterými se vydávají na mělnickou říční plovárnu, mezi turisty a trampy i do letní kuchyně. Dětským návštěvníkům je představena doba, kdy turistky nenosily ještě kalhoty, stanovalo se pod celtou a tramp nebyl vítaným hostem.
Další v nabídce na cestách za poznáním je program Projděte se Mělníkem s kocourkem Švarcíkem, který opět zábavnou a hravou formou přibližuje dětem základní historii města Mělníka.  Děti se tak společně s historikem Lukášem Snopkem a jeho věrným přítelem kocourem Švarcem vydávají na putování za pamětí našeho města nad soutokem plné hravosti, vtipu, úkolů a hledání pokladu.


Mezi další nabídky patří výstava angličáků, kde mohou nejen obdivovat přes 1 000 vystavených modelů aut, ale i využít malého dětského koutku, kde si mohou s angličáky hrát, stavět z kostek garáže, skládat dopravní domino či svůj angličák nakreslit. Nebo se vydat za pátráním 10 autíček, která parkují ve městě a případně vyhrát angličák od sběratele a další ceny.

Interaktivní zážitkový program Léto budiž pochváleno!
Velký sál muzea
termíny akce: 17.7., 21.7., 23.7.,  vždy od 10.00 a 11.30 h. a 23.8. od 14.00 h.


Projděte se Mělníkem s Kocourkem Švarcíkem
Začátek akce: Regionální muzeum Mělník
Termín akce: 19.8. od 9.30 h.

Výstava: Začalo to angličáky
Malý sál muzea
Termín akce:  3.7.-6.9.2015


Projděte se Mělníkem s Kocourkem Švarcíkem

Soutěž: Angličáky parkují ve městě
kde: centrum města Mělníka
termín akce: 3.7.-23.8.2015

Eliška Marounková
marounkova@muzeum-melnik.cz, tel. 315 630 923
Regionální muzeum Mělník,
příspěvková organizace Středočeského kraje
nám. Míru 54, 27601 Mělník

Otevírací doba: celoročně, úterý – neděle 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin
http://www.muzeum-melnik.cz/

Regionální muzeum Mělník
Muzeum je příspěvkovou organizací Středočeského kraje. Specializací muzea je dokumentace historie vinařství v české vinohradnické oblasti a dokumentace historie výroby dětských kočárků v ČR.


Občas se mihnou médii různé zajímavé zprávy a tato mi přišla natolik zajímavá, že je škoda ji zde nezmínit. Právě ona je totiž důkazem toho, že cesty vývoje, se nemusí ubírat jen cestou ve vyjetých kolejích, případně nějakým vylepšováním, jak tomu býváme zvyklí, ale existují i zcela nové směry vývoje.

O takovou novinku, se nyní pokoušejí v Nizozemí, kde se chtějí místo asfaltu pokusit budovat vozovky z plastu a tím i řešit otázku věčného plastového odpadu. Více se dočtete zde na http://www.novinky.cz/auto/375062-nizozemci-zkouseji-silnice-z-plastu-maji-trojnasobnou-zivotnost.html

Také na televizní obrazovce sem včera ráno zachytil část obrazové zprávy, kterou jsem již nikde později nenašel, ale v podstatě šlo o to, že zkrátka nějací nadšenci opět oživili jednu z nedávno uzavřených lokálek především pro turistiku a je to opět důkazem toho, že uzavírání lokálek, rozebírání kolejí a přeměny tratí v cyklostezky jsou mnohdy unáhlené a revitalizace stojí poté mnoho úsilí i  poměrně velké finanční náklady.

http://www.svd-jzm.cz/

Dnes řešíme neustále silnice, jejich kvalitu i výdrž, hustotu silniční sítě, hustotu provozu, obchvaty obcí i měst a na logistiku dopravy existují mnoholeté rozdílné názory v podobě dvou zcela odlišných pohledů. Přitom to byly právě řeky i železnice, kde ještě v době relativně nedávné u nás panoval na nich čilý ruch, podobně, jako u sousedů. Je určitě zajímavé sledovat, jakým směrem se vlastně doprava vydá. Vždyť i právě pod určitým tlakem konkurenceschopnosti a otevření se světu, dochází k modernizaci železničních koridorů a nesměle i velmi odvážně občas probleskne nejen něco o rozšíření splavnosti nějaké řeky, ale i o nesmírně nákladném, velmi odvážném a revolučním propojení tří moří právě přes naše území. I toto poslední téma jsme tu již někde měli.

SŠ.



2 komentáře:

  1. Děkuji moc za všechny tyto velice zajímavé novinky :) My jsme si také nedávno sháněli nějaký termín na to, abychom se mohli někam už konečně podívat a nejspíše to bude příští sobotu :) Co je ale hodně špatné za nás, jsou ty roušky , které opravdu brání v tom, že se nám docela dost těžce dýchá... Snad to ale brzy vláda vyřeší)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem rád, že se článek líbí a moc děkuji jak za komentář k tomuto článku, tak i za další dva. Také se už těším, jak si po roce zase koupím Jízdenku na léto a budu jezdit do různých koutů naši krásné země. Snad to klapne. Neviděl bych to až tak černě. Loni jsem jel do Břeclavi jedním z našich nejrychlejších vlaků ( linka Praha -Vídeň - Graz) a prakticky jsem cestoval ve zcela klimatizovaném a tichém vagonu téměř sám. Jenom přes uličku a asi o dvě řady za mnou seděly dvě ženy, se kterými jsem prohodil několik vět. Nebylo co řešit.

      Vymazat