neděle 4. května 2014

Víte, co mají společného města Kolín,Poděbrady, Nymburk,Lysá nad Labem,Čelákovice,Stará Boleslav,Kostelec nad Labem,Neratovice a Mělník?


Mělník letos slaví 740 let města. Více v článcích v lednu a dubnu ( viz. záložka vpravo)

Kdo řekne, že Labe, tak má samozřejmě pravdu. Kdo řekne, že jde o města tzv. Středního Polabí, tak má také pravdu, ale jedné historické události, se stáváme právě teď svědky. Všechna tato města spojuje společné vysílání rádia Patriot, rádia z Polabí, jak zní slogan.

Jenže, jak už to tak bývá, tak všechny dobré projekty, se rodí mnohdy jen pomalu, obtížně a je to někdy až neskutečná věčnost, než vůbec dojdou k lidem a do jejich povědomí. Dokonce jsou i případy, kdy lidé některé aktivity ani nezaznamenají, nebo už na ně dávno zapoměli, či je prostě projekty nezaujaly.

O existenci rádia Patriot by Soutok neměl ani potuchy, kdyby nešpízoval po webu, jak se na médium sluší a nezaujala ho zpráva na webu rádia Mělník http://radio-melnik.cz/. A tak máme možnost být u toho už prakticky na samém začátku, kdy se teprve vše dává dohromady, kdy se rodí rádio pro Střední Polabí se studiem v Nymburce.
Vy už můžete rádio Patriot poslouchat, ale dnes ještě pouze jen na webu http://www.radiopatriot.cz/ . Zítra snad už v mobilech, chystá se vstup na csr.vtuner.com, což uvítají majitelé internetových rádiopřijímačů ( i já) a snad jednou i nejrozšířenějšího způsobu na VKV pásmu.

Jelikož mají moderátoři a zainteresovaní lidé plné ruce práce a vysílání je teprve zkušební, tak nemohu prozradit více, než, že rádio zatím vysílá pouze hudbu. Ovšem, není to jen hudba, jakou znáte z Frekvence 1, nebo rádia Beat, ale kromě toho můžete slyšet české věci, které se vůbec nikde nehrají a za sebe mohu říci, že některé skladby jsou slušné, třeba rockové pecky z amaterské scény z Nymburska.

Kam se vlastně stanice ubírá mi není známo, ale domnívám se, že jistě bude směřovat k programové skladbě, kde kromě hudby nebude chybět mluvené slovo a různé informace z výše jmenovaných  měst na Labi a jejich okolí. O něco podobného, se před několika lety postaralo Hitrádio FM Labe se sídlem v Ústí nad Labem, které operuje v Litoměřicích, Děčíně i Mostu. Litoměřický kmitočet je 99.5 MHz. V Mělníku burácí. ( Při podzimních podmínkách je občas u mělnického zámku na 99.4-99.45 MHz k zachycení hudební Bayern 3 z Ochsenkopfu ve Smrčinách, což je 198 km, ale Labe FM hodně zhoršilo možnost dálkového příjmu stanice)

Kdo čtete Soutok častěji, tak víte, že mám takové záchvěvy občas něčemu pomoci a je jedno, zda jde o čápy, nebo propagaci něčeho a tak se i tady více zaměřím na zmíněný region, který nás všechny spojuje a nejen po řece a železnici. Vždyť v Poděbradech jste za 40 minut, v Kolíně za hodinu, jen kdyby to tolik nestálo :-))).

Propagoval jsem tu nepatrně Pivní slavnosti Postřižínského piva v Nymburku, ZOO Chleby, Botanicus v Ostré, výstaviště v Lysé nad Labem, lázně Poděbrady, hradiště Libice nad Cidlinou a zmínka padla i na soutok Labe s Cidlinou ve spojitosti s tamní restaurací. A ani nevím, zda jsem propagoval třeba i návštěvu rychlostního železničního okruhu ve Velimi, který leží jen 5 km od Poděbrad a při troše štěstí můžete vidět i zkoušky. Pojďme se tedy na některá místa podívat s fotoaparátem a nejen v tomto článku, kde tu fotogalerii trochu otevřeme.


Ze slavností Postřižínského piva.



Slavnosti se v pivovaru na levém břehu Labe konají až v červnu, tak je čas.



Nymburské středověké hradby jsou hlavním symbolem města.


Celkový plán města.



A nakonec pohled na venkovní zahradu jedné nymburské restaurace, která mi připomíná prostředí jedné pražské restaurace na Kampě, která leží přímo proti Velkopřevorskému mlýnu. I pod těmito stromy je v parném létě velmi příjemně ;-):-). Restauraci najdete mezi náměstím a vlakovým hlavním nádraží ( Nymburk má ještě nádraží Nymburk-město).



Nymburk má dva vodní příkopy, jak vidno z mapy. Vodní opevnění Malé Valy a Velké Valy.

A co říci na závěr článku? Objevte rádio Patriot- rádio pro Střední Polabí a mějte strpení, než se to všechno rozeběhne ;-):-) A nezapomeňte, že i vy to můžete vše ovlivnit! Nebuďte jen pasivní, ale informujte, posílejte fotky na facebook rádia, hodnoťte kvalitu hudby.

https://www.facebook.com/radiopatriot

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat