neděle 10. března 2013

Sokolovo - 70 let - data - Mělník.

 
Doba spěchá tak překotně, že ani člověk nestíhá vše vnímat. Letos uplynulo 70 let od významné bitvy u Sokolova, připoměli jsme si i bitvu našich legií z 1. sv. války u Bachmače a já si náhodou vzpoměl, že kdesi na svém starém webu mám cosi, co je k věci a stojí rozhodně za oprášení. Jelikož vím, jak člověk někdy nerad kliká na odkazy, tak mi dovolte použít na úvod kopii z článku.

....Mělník má však i svého válečného hrdinu, který položil daleko od vlasti svůj život a významně přispěl k porážce hitlerovského Německa. Kapitán Otakar Jaroš se sice narodil 1.8.1912 v Lounech, ale už o 9 měsíců později vyrůstal na Mělníku.V době, kdy se formoval v pod uralském Buzuluku pod velením budoucího presidenta Ludvíka Svobody náš 1. prapor, se setkáváme s Jarošem, jako s instruktorem a velitelem poddůstojnické školy. V lednu 1943 odjížděl na frontu jako velitel 1. roty 1.československého samostatného polního praporu a naše jednotka tehdy musela v tvrdých zimních podmínkách absolvovat posledních 350 km do Charkova pěšky.

                                              
Po namáhavém pochodu si měla jednotka odpočinout, ale momentální situace na frontě vyžadovala okamžité zapojení do bojů, aby Charkov nepadl do německých rukou. Strategická úvaha vyžadovala vyslat předsunutou jednotku za tehdy zamrzlou řeku Mži k obci Sokolovo, která měla zastavit německé tanky. K tomuto těžkém úkolu se pak dobrovolně přihlásil nadporučík Jaroš se svojí rotou. Rota svůj úkol dne 8. března 1943 zcela splnila,
ale náhlá obleva a praskající led na řece neumožnil nakonec podpořit jeho jednotku sovětskými tanky. Navíc došlo k přerušení spojení s velením praporu, a tak se již Jaroš nedozvěděl, že díky oblevě může stáhnout svoji rotu po
tajícím ledu zpět přes řeku, neboť ten už německé tanky neudrží. Jeho život pravděpodobně podle některých svědků ukončila dávka z kulometu jednoho tanku. Tento významný čin 2. světové války byl v roce 1974 filmově zpracován v koprodukci Československa a Sovětského svazu. Kapitána Jaroše ztvárnil Martin Štěpánek a generála svobodu Ladislav Chudík. ( délka filmu 120 minut.)


     Boj v datech : 4.3. rota buduje obranu Sokolova.
6.3. dochází k drobným střetům průzkumných hlídek.
7.3. neúspěšný pokus 15 průzkumných tanků o průlom obrany u Timčenkova.
8.3. ve 14 hodin- průzkumný útok 14 tanků , který se podařilo rychle zastavit.Tři tanky předstírají na místě pomocí dýmovnic zásah, ostatní odjíždí zpět.
V 16 hodin- hlavní útok. Hned první výstřely z dýmajících tanků zasáhnou jedno ze dvou protitankových děl (45mm) a těžký kulomet.Následuje prudký boj.
V 17 hodin- zbytek roty zaujímá kruhovou obranu kolem kostela v Sokolovu, kde bylo vybudováno velitelské stanoviště.
V 19 hodin- Ludvík Svoboda vydává rozkaz ke stažení za řeku.Bohužel již neexistuje spojení. Vojáci a ranění se vracejí po celou noc, někteří až 9.3.


 Ztráty :  86 padlých, 56 raněných, 2 protitankové kanony, 7 protitankových pušek, 5 těžkých kulometů, 16 lehkých kulometů, 5 minometů. 
Ztráty na straně protivníka: 300-400 vojáků, 19 tanků, 4-6 obrněných transportérů ( Hakly)

                                         Datových informací bylo užito ze zpravodaje Mělnická radnice.


Letos uplynulo od bojů v Sokolově 70 let ( 8.3.1943) . V centru města Mělníka se u příležitosti oslav 65. výročí konala takováto přehlídka:

Zde jsem umístil pouze dva obrázky, ale pokud jich chcete vidět více ( třeba interier tanku, ruční zbraně, vysilačku...), tak stačí kliknout na odkaz http://mujmelnik.webzdarma.cz/Sokolovo.html



A nakonec jsme v čase inaugurace nového presidenta stihli i vzpomenout naše legie u Bachmače v 1. sv. válce. Všem doporučuji zavítat do našich supermarketů, kde časopisy o historii, se právě nyní věnují i ve speciálech období Habsburské monarchie, 1.sv. válce a vzniku první Československé republiky. Víte, že poslední císař měl k Čechám kladný vztah, líbilo se mu v Praze, kde žil, pobýval i v kasárna ve Staré Boleslavi, a bohužel ani nevěděl, jak po smrti France Josefa naložit se situací ?

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat