čtvrtek 28. března 2013

O Velikonocích jinak, než se kde dočtete.

 trakař z 50. let 20. století.

Co to ta babička jen povídá? Jaká Škaredá středa? Jaký Zelený čtvrtek? To jsou záhady. Hlavní je, že taška letí do kouta, jsou tři dny volna a večer vyrazíme na párty pod širákem u ohně, kde bude jistě plno známých.
Tehdy byla všude za téměř každou obcí i za městem živelná skládka a tak není divu, že hned z jara se tu pořádalo leckde hned dvoje významné pálení. Nejdřív to byl Jidáš a na konci dubna Čarodějnice. Někdo se jen přišel podívat, jiní tu byli s přáteli při lahvinkách třeba až do rána a pár jedinců se přišlo podívat hned na několik sousedních ohňů. Asi by zůstalo jen u toho zkoumání, kde se co pálí a kde už ne, kdyby se jaksi leccos nezměnilo.

Historické velkofilmy se vždy těší velké pozornosti, a tak když na jaře 1991 k nám doputoval i film Ježíš s náležitou propagandou, tak ti co chtěli, tak zaujali na věc širší pohled. Vždyť tu máme krásné Staré pověsti české, Staré řecké báje a pověsti, tak proč být nějakými nepřáteli náboženství a o leccos se zbytečně ochudit? Proč aspoň trochu neznat pověsti z nejslavnější knihy světa?

Není potřeba to vidět nějak otravně a složitě, ale zkusme to jinak a s  humorem. Nechť mi církev odpustí malý pokus o napodobení divadel, která divácky nestrádají, neb dělají humor.

 Vidíte, jaké má Ježíš háro? Není divu, vždyť byl z města Nazareth, kde už tenkrát hrála stejnojmenná rocková kapela, podle které se o 2000 let později v Anglii pojmenovalo pár kluků s kytarama. Byl jako my a zřejmě rozuměl bigbítu a rocku :-). Byl tak trochu rebel, jako každý mladý člověk a neměl rád samozřejmě římské okupanty. Trošku se vyznal v lékařství i senzibilství, byl moudrý a chytré nápady jsou kolikrát největší lék na nemoci i nudu.

Ve čtvrtek si s přáteli stejně zapálenými udělali slezinu u dobrého vínka, a jak už to bývá, tak je čas jít dál, nebo se aspoň venku protáhnout. ,, Joj, to je krásný úplněk" řekl si pro sebe v sadě v Getsemanské zahradě a kochal se zatměním měsíce, které bývá maximálně čtyřhodinovou podívanou, z níž nejzajímavějších je tak asi třicet minut. Jenže, pak ho přepadli vojáci a on už věděl, že v tom má prsty ten vandrák Jidáš. Prohrál včera v gotýsku spousta peněz a na prachy ten vychloubačník slyší. V pátek Ježíše přivázali mezi dva pitomce, co se nechali chytit při nějaké loupačce a jeden z těch římských machýrků musel hned zamachrovat, jak si posledně nabrousil na brusce oštěp a bodnul mu ho ubožák do boku. To už byla taková bolest, že Ježíš jen procedil z úst: ,, V tomhle těle mi je špatně. Táto, jdu za tebou!" Ježíšovo tělo, pak už pohřbené v jeskyni nikdo nenašel. To je jako s těmi kruhy v obilí. Několik kluků se v hospodě u piva domluví, vyšlapou někde s pomocí provazu kruh v obilí a lidstvo má záhadu. Kdo jste viděl v osmi lidech přenést Trabanta, tak chápete, že nějaký kámen je pro tyto vynálezce sranda.   -No, věříte, že věta Ich habe gesagt ( Řekl jsem), se kterou se tam pan profesor a žák ve filmu Do hlubin študákovi duše překřikují, že je to nejlepší návod, jak si zapamatovat zjednodušeně minulý čas v Němčině :-).


A teď trochu vážně. Zadejte si Velikonoce do vyhledavače a dozvíte se moc zajímavého. Docela dobře se i pamatuje nejpravděpodobnější datum Ježíšovi smrti. Zřejmě jde o 3. duben roku 33, kdy skutečně úplněk prodělal zatmění. Zajímavé jsou i ty zvyky, které si v návaznosti na náboženský příběh udělali sami lidé. Vejce je symbol znovuzrození, beránek připomíná lidské stádo, které vyvádí Mojžíš ze zajetí v Egyptě ( a Suezký průplav, který projektoval opravdu Čech, tam ještě nebyl, tak to byla zvlášť dálka po moři :-).) a řehtačky připomínají jakýsi odlet zvonů do Říma. A také se tam dočtete, co to tedy je ta Květnatá neděle, Modré pondělí, Šedé úterý, Škaredá Středa, Zelený Čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Červené pondělí, a že Velikonoce vlastně mají ještě pokráčko o 50 dní později akcí, která nese jméno Letnice ( Kristovo zjevení).
Pokud jste se něco dozvěděli, nebo i zasmáli, tak je to dobře, protože smích prodlužuje život a je obranou proti blázinci a stresu ;-). Krásné a Veselé Velikonoce přeje Soutok!

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat