středa 16. ledna 2013

Vesele o presidentech.


Že Českem hýbou presidentské volby není třeba vůbec zdůrazňovat. Mimochodem, dnes už nám ten název Česko připadá téměř normální, ale byl to kdysi obrovský nezvyk říkat územní oblasti Čechy Česko. Přece jen jsme byli kdysi útvarem, který nesl název Československá ... republika, později Česká republika, a kdysi dávno dokonce Země Koruny České. Opravdu jde historicky o novotvar.  To jen tak na okraj. Tak, ale zpět.

Asi málokdo díky výzkumům veřejného mínění čekal, že do finále půjdou dva nejstarší kandidáti ( 68 a 75 let). Nic platné, přece jen je člověk už nějakou tu desítku na světě, tak zase mám možnost přijít trošku s historií i vtipem.

Dne 10. listopadu 1982 zemřela ve věku 76 let největší ikona studené války Leonid Iljič Brežněv. Mimochodem, když Československá Televize v roce 2003 vysílala maraton průřezu 50 letou tvorbou, tak pro mě bylo překvapením, že jakási vesnice... snad Praha-Březiněves, se měla jmenovat Brežněves. V Moskvě pak zvolili Jurije Andropova ( 1914-1984), který vládl pouhé dva roky a překvapivě zemřel ve věku 70 let. Po něm zvolili v Moskvě Konstantina Ustinoviče Červenka.

Český občan nikdy neměl daleko ke vtipům a tak se zrodil tento hit:  Přijde Andropov do nebe a potká tam Brežněva. Ze samé radosti ze shledání jde Brežněv dát vodu na kávu a přináší tři šálky. ,, Proč neseš tři šálky ?" táže se Andropov. - ,,No, víš, možná, že než se dovaří voda, tak přijde i Černěnko." odpovídá Brežněv. A skutečně.... Černěnko ( 1911-1985) vládnul jen pár měsíců a dožil se 74 let.
A tak se zrodil druhý český hit : V SSSR bude presidentem ten, kdo bez berlí přejde Rudé náměstí. Také nesmíme zapomenout, že takový německý kancléř Helmut Schmidt a americký president Jimmy Carter, tak to byli tehdy na přelomu 70-80 tek věkem sekáči, kteří samozřejmě i plynuleji mluvili, jak bylo patrné z krátkého zpravodajského šotu a navíc měly tyto státní smutky SSSR vliv na čepování piva a pořádání diskoték u nás.

Dnes jsou oba ,,pánové" před televizní kamerou vtipní, snaží se soutěžně zápolit a divák zná a ještě uslyší ty otřepané fráze, pokud bude chtít poslouchat, že jeden je kritizován za to, co kdysi vyváděl, druhý za to, co dělá teď i s celou vládou, která nějak, jak vidíme z televize bojuje věčně o důvěru. V každém případě to bude všechno zajímavé a dokonce i po volbě :-). Na co všechno se asi zase bude nadávat? Co všechno a kam se asi zase změní, pokud se změní :-)? Hezký den.

SŠ.

1 komentář:

  1. Kvůli podpoře Zemana nechtějí tvůrci Zdivočelé země točit s Dejdarem. Kvůli amnestii mi lidé hrozí smrtí, tvrdí Klausův tajemník Jakl. To nejčerstvější ze serveru http://www.idnes.cz/.

    OdpovědětVymazat