středa 21. března 2012

Pohlednice z Křivoklátska.

Křivokrát patří společně s Karlštejnem k hradním klenotům nejen západní části Středočeského kraje, ale vůbec k nejvýznamnějším hradům u nás. Tyčí se na skále nad řekou Berounkou a dal jméno celé chráněné krajinné oblasti, podobně, jako u nás hrad Kokořín.Nejkratší cesta sem vede stále přímo po spojnici Slaný, Smečno,Lány a Křivoklát.


Hrad Žebrák je jen nedaleko odtud poblíž stejnojmenné vsi. Jak patrno z obrázku,patří k velmi romantickým zříceninám. Nutno říci, že naše území se jen hemží množstvím hrádků, majestátných hradů, ale i půvabných hradních zřícenin.



Jestli-že se mi při pohledu na hradní zříceninu Žebráku vybaví vzpomínka na bizardní foto Gutštejnu v okresu Plzeň- sever, pak detajlní pohled na kruhovou věž připomíná docela nedaleký Jenštejn u Brandýsa nad Labem, v jehož sousedství mimochodem sídlí farma, ze které se k nám každou sobotu přiváží k vývozu upravené čerstvé mléko (Radvanice) a další výrobky.
Ihned přes údolí najdete hrad Točník. Tato oblast je na tyto stavby vskutku bohatá. Jen o několik kilometrů dále bychom našli zámek Zbiroh, kde je prý nejhlubší hradní studna u nás, ve které byly po válce nalezeny tajné dokumenty SS.


Pro rádio Soutok připravil Standa Švec.












Žádné komentáře:

Okomentovat