středa 1. května 2024

Okres Mělník má již asi měsíc třetí rozhlednu. Je na jednom ze dvou míst, které kdysi vytipoval Soutok.

 


Kousek za mělnickou čtvrtí Chloumek, se nachází pásmo lesa, které se doslova dotýká poslední výstavby v katastru města, čímž se liší od čtvrti Blata, nebo lokality Brabčov, kde se k lesu, nebo lesíku ještě pořádně projdete. Skrze něj vede významná komunikace číslo 273, z níž těsně za pásmem lesa odbočuje vlevo okresní silnice, která byla i pro cyklisty v minulosti významnou cestou na jejich projížďce k Máchovu jezeru, nebo i podstatně bližším cílům.

Dnes jsou obce Střednice a Strážnice propojeny s Mělníkem několika polními komunikacemi, které vyhovují různému druhu provozu, ale jedno mají se silnicí společné. Projíždíte za mírného stoupání otevřenou polní krajinou, která tady jen kousek za našim nejbližším lesem skýtá opravdu krásné výhledy. Většina z nás při příjezdu do obce Střednice pokračuje nejčastěji v přímém směru do Vysoké, a tak jsou pro nás obce a osady, jako Rymáň, Strážnice a Chodeč pro nižší návštěvnost  možná určitou exotikou, ale každý má možnost si sem někdy zajet, aby i tady to poněkud trošku poznal, byť vás případné pokračování přes ně nejspíše dovede na státní silnici číslo 9 mezi Mělníkem a Českou Lípou.


Nechci tu dnes vzpomínat na 70. léta, kdy jsem prvně autem i na kole navštívil tyto obce a ani na časy, kdy jsem si prvně nad obcí Chodeč povšiml kamene, který se až moc podezřele podobal menhiru a upozornil jsem tak zájemce specializující se na výzkum menhirů u nás. Mimochodem, nevím čím to je, ale představte si, že někdo dnes navštívil tento článek :


To jsou mi náhody. Dnes se hlavně vrátím do roku 2016, kdy jsem začal testovat své nové rádio, které kromě FM a internetového připojení zvládalo také novou technologii DAB+ ( digitální vysílání). Asi proto, že jsem po otci podědil určitý zájem o dálkový příjem rozhlasu a televize, který se v naši zeměpisné šířce a délce týká především Bavorska, tak jsem chtěl na novém rádiu logicky zachytit vzdálené vysílače ( zde multiplexy) i v tomto pásmu.


Jenže, vy kteří se zajímáte o tyto věci, tak víte, že u nás ve 220 metrech nad mořem v blízkosti zámku, nebo ve vyvýšených okrajových čtvrtích města to sice také leckdy ulovíme, ale tady jsme již podstatně výše někde kolem 350 metrů v celkem otevřeném terénu a k úspěchu jsme tak mnohem blíže. Z tohoto důvodu jsem si tu v roce 2016 nejprve vytipoval místo v mapě, a pak sem i zavítal.

Byl jsem jedním slovem nadšený. Místo není relativně daleko od našeho města, příjmu se tu opravdu slušně dařilo a výhled mi tu připadal úchvatný. Snad jen určitou nevýhodou je, že na otevřených místech bývá horko a někdy není i moc vidět na displej rádia, ale tak už to zkrátka je. Už tehdy jsem věděl, že je tu v blízkosti ještě jedno místo, kde tu ta nadmořská výška v katastru relativně nedaleké obce graduje, ale myslím, že aspoň pro tuto chvíli bych se měl věnovat právě tomuto místu.

Několikrát jsem tu takto postál a musel jsem uznat, že výhled odtud je vskutku úžasný, byť není snadné říci, zda je lepší tady, nebo na druhém místě. Jako kdyby na obou místech bylo vidět něco tak trochu jiného, nebo aspoň z jiných úhlů. Tady jsem měl navíc vždy smůlu, že když jsem tu byl, tak nikdy nebyla nějaká zázračná viditelnost. Pokud tedy píši, že je ze Strážnice vidět za dobrých podmínek i 110 km vzdálený Klínovec, tak je to především ověřené z toho druhého místa, kde je vidět i Ještěd.


Nicméně je třeba říci, že ten krásný výhled tu prostě je, a tak se udály následující události. Již před měsícem jsem se dozvěděl od prakticky místního člověka, že tu vznikla jakási malá rozhledna. To se ví, že jsem ji chtěl co nejdříve vidět a měl jsem radost, že se našel někdo další, kdo byl schopný vidět věci tak, jako je vidím já. Dnes mě sice vítr trošku děsil, ale ta ctižádost byla silnější. Jsou chvíle, kdy je člověk opravdu rád, že má k disposici auto.

Když dnes čtu nějaké články, které jsou často namířeny proti starší generaci, tak mi nemůže uniknout skutečnost, že ta čistka našeho hustého silničního provozu má zasáhnout především starší generaci. Ano, každý jedinec je pro jízdu autem v různém věku jinak způsobilý a měl by být ke svým schopnostem soudný, ale časté lékařské prohlídky vypadají ve věku, kdy sotva někdo dokráčí do penzijního věku až diskriminačně. Na druhou stranu jsou zrovna starší lidé těmi staršími lidmi často také proto, že jsou v silničním provozu těmi rozvážnějšími a nehoní již zbytečně nějaké silniční rekordy, při kterých si mnohá mládež dělá internetová selfíčka. Ale, to už se zase dostávám někam jinam. 


Vychutnejte si tedy zřejmě třetí rozhlednu okresu Mělník, do které je vstup po žebříku poněkud bezpečnostním rizikem, ale jak jsem napsal, tak mám radost, že si zřejmě někdo místní uvědomil, že toto je místo krásného rozhledu už jenom ze země a rozhledna tu stojí spíše symbolicky. Určitě si dovedu představit vyšší stavbu na druhém místě, kam vás dnes také zavedu. Mimochodem, jak vidíte níže, tak místo již získává na popularitě. Před 8 lety tu stála někde silážní jáma a pár stohů. Pak již jenom smetiště a výše na kopci myslivecký posed v podobě budky.





Strážnice.






Říp, Krabčice, EMĚ a v popředí Rymáň.


Pohled na Mělník.



Okolí obce vypadá pohádkově.


Rozhledna je ze silnice sotva vidět.



Pohled na rozhlednu s Řípem v pozadí.



Také zde se rodí alej.

Tady už to znáte z mých článků přece jen více. Oblíbený posed bývá navštěvovaný, ale když máte štěstí, tak tu nikdo není. Právě odtud je vidět Ještěd i 110 km vzdálený Klínovec. Ovšem, poněkud nevýhodou je, že kopec Strážnice svojí výškou graduje západněji, jsou tu rozlehlá pole a tak zrovna tady by měla rozhledna zřejmě větší smysl. Zde již jsme trošku pod obzorem k severu, což je výhodné na rozhlasové signály ze Saska i Polska.



Svět se mění, i když se to leckomu nelíbí, ale asi je to nutnost. Ptal jsem se dvojice s kočárkem na to, co tam dělá ta zámková dlažba. No, to samé, co třeba na Brabčově. Tady všude se ruší zemědělská půda a budou tu stát domy. Tak, jak to vlastně je s tou naši českou populací ?

Nu nic. Můj výlet tím nekončil  a jeho zakončení si necháme na příště. Teď už je třeba nabrat sil na pracovní den. Pohodový sváteční májový večer !







Žádné komentáře:

Okomentovat