neděle 7. dubna 2024

To byl sobotní rozkvetlý Mělník.

 


Každý zájem může mít někdy i vedlejší produkt. Když jsem se vracel od komor v Hoříně, tak jsem již věděl, že se ještě zastavím na hřbitově zapálit svíčky, které tam  vítr občas sfoukne a podívám se, co nám dělají stromy, které jsou hlavním aktérem jara.


První zajímavost byla ještě nedaleko brozáneckého pilíře mostu, kde se mi zdálo, že se snad dívám na invazní druh husice nilské. Bohužel již fotoaparát pro své nižší množství pixelů ani nepoužívám a telefon není vzdálených detailů schopný, nebo je i rozmaže.


Labe nám po povodních přineslo obrovské množství nežádoucího materiálu. S blížícími se Čarodějnicemi mě tak napadá, že jde v suchém a teplém počasí o palivové dřevo.


Fričova ulice byla vyhlášena svojí alejí slivoní sakur ozdobných. Starší stromy, které demolovaly svými kořeny chodník byly odstraněny a zůstaly nám tak stromy pouze po jedné straně ulice. Sice to už není takový nádherný obrázek, jako ještě například loni, ale bylo takto zkrátka rozhodnuto. Buďme rádi za tuto krásnou řadu.




Pomník padlým v první světové válce je vydařeným pietním dílem.


Asi mi dáte za pravdu, že pokud chce někdo obdivovat rozkvetlé stromy, tak doslova vyhlášenou lokalitou je Polabský park a přilehlé zahrádky. Zejména jeho vrchní vstupní část je místem, kde najdete plno barevných keřů i stromů různých odstínů.





Lidé rádi někam jezdí, aby poznali další krásná místa a samozřejmě to stojí čas a mnohdy i peníze. Shodli jsme se v Rybářích na starém mostě Josefa Straky však s Martinem Klihavcem na tom, že některé pohledy na naše město, se prostě neokoukají. Tak jistě, jak komu. Vůbec nechápu ty, kteří jdou do historického centra města a dovolí si vynechat zastavení na zámecké vyhlídce. Vždyť to je tak povznášející pocit, který se opravdu neokouká a vede k neustálému přemýšlení o světě kolem nás, ve kterém žijeme. Občas tu člověk zažije i milá setkání.





Poslední záběry patří tomu, za čím sem k nám nejvíce výletníci z celého světa cestují. Na toto bychom měli být pyšní a už se pomalu těším na krásné západy slunce, které jsou u nás prostě skvělé. Můžete někdy horskou krajinu, nebo krajinu plnou skal i lesů obdivovat sebevíc, ale tady se vám slunko za nic schovávat po celý dlouhý den nebude a je tu nejtepleji v celých Čechách.




Pohodový zbytek víkendu.

Žádné komentáře:

Okomentovat