čtvrtek 25. dubna 2024

Pozvánky posledního dubnového víkendu vám představí Řípskou pouť, Audienci v Brandýse, kalendář parních jízd roku 24, zastávky legiovlaku roku 2024 i nejbližších akcí v Lysé nad Labem.

 


Jaro je chvílí, kdy nám také ožívá neskutečné množství různých společenských akcí pod širým nebem a není od věci, se na ně trošku podívat.

Nemohu začít jinak, než široko daleko vyhlášenou periodickou akcí, kterou je Řípská pouť, a kterou máme opravdu jen nedaleko od našeho města. Navíc to je nejen aktuální, ale i akutní, protože pouť začíná již zítra.

Je oproti minulosti něco jinak ? Tak jistě. Pouť je dnes i ze strany od hory Říp oplocena tak, aby bylo možno vybírat vstupné nejen od návštěvníků přicházejících od parkoviště v obci Rovné, ale také od těch, kteří dorazí buď přímo z hory Říp, nebo po cestě vedoucí po úpatí kopce od Ctiněvsi.

Bohužel nám v posledních letech zmizel také výletní parní vlak Svatý Jiří, který v minulosti přivážel na pouť návštěvníky z Prahy a byl i přínosem pro železniční muzeum ve Zlonicích. Velká škoda pro všechny, ale tak to bohužel je a není to jen problém Řípské pouti, ale jak ještě uvidíte, tak vůbec této oblasti Středočeského kraje.


Jako druhou věc zmíním Audienci v Brandýse nad Labem a mám k tomu důvod. Akce se totiž letos koná až 18. května, ale dlouhé roky vycházela na stejný termín, jako Řípská pouť a dokonce se s Řípskou poutí dělila o stejný parní vlak. Ten totiž jezdil z Prahy do Staré Boleslavi vždy v sobotu a v neděli jel z Prahy kolem Řípu do Zlonic. Dnes to tedy je tak, že do Staré Boleslavi nám parní vlak kvůli Audienci stále jezdí, ale tam už několik let bohužel také končí. Dříve jsme se mohli na našem nádraží pod Mělníkem potěšit aspoň tím, že si pára zajela až k nám, pobyla 30 minut a za účasti mnoha fotografů u trati nás zase opustila.

Milovníci nostalgie a parních lokomotiv, se tak musí poohlédnout v několika nabídkách, které se nám poněkud v posledních letech vyhýbají. Jednu máte třeba zde na :

https://www.cysnews.cz/parni-vlaky/kalendar-parnich-vlaku-2024/



Ovšem, občas jsem svědkem stížností lidí, kteří si postěžují, že ve Mšeně byla motoristická akce a oni ji propásli. Dohady jsou také kolem toho, zda bude u nás začátkem května bývalé tradiční požehnání motocyklistům. Nejde vše ohlídat, nebo má člověk zájem jinde, ale není třeba zoufat. Je toho teď tolik, že prakticky nic není ztraceno, pokud člověk opravdu chce. Konečně, posledně jsem uvedl, že máme ve Mšeně za chvíli MS mopedů, což jenom dokládá všude tu hustotu akcí.

Co třeba ta má oblíbená Lysá nad Labem ? Jarní retro garáž, nebo Prvomájový trh zvířat ? To přece mohou být trháky pro celou rodinu a ještě si tam člověk udělá u zlatavého moku pěknou víkendovou siestu :-). Jste tam za pár minut pohodlně vlakem na jízdenku PID a nemusíte vůbec řešit nějaký silniční provoz a případné svízele spojené s ním.


Když už jsem se tedy dostal zase zpět na ty koleje, tak tentokrát tu nemám jenom odkaz na akce parních lokomotiv, ale konečně jsem se dočkal tolik vytouženého a očekávaného přehledu zastávek legiovlaku v roce 2024. Přeci jen už to je pořádná řádka let, co byl i u nás a zatím stále platí, že se občas objeví nějaká novinka.

Považte, že tam je letos i Mělník. Sice jsem při tom čekání na nový kalendář propásl nedaleké Milovice a poblíž letos opravdu nic jiného není, ale máme to po letech zase doma, byť až v listopadu, jako poslední štaci roku.


 Tak já myslím, že jsme si tu dnes představili docela dost akcí v okolí, nějaké to vyloženě místní dění jistě bude na nějakém zdejším facebooku, byť mě nyní žádná větší outdoorová akce nenapadá, ale víte , jako to je. Pořád nic, a pak najednou zjistíte, že nám naši motoristé po roce připravili opět něco radostného, nebo se objeví i lidé kolem pana Hobíka s bonsajemi a zase je na Mělníku krásněji :-). Kéž by zase něco z toho přišlo.

Teď mi teprve dochází, že máme před sebou poslední dubnový víkend a přijde už květen. To dělá to počasí. Nejsme tu v posledních letech zvyklí na taková ochlazení. Květen, to už byl měsíc, kdy jsme si těch outdoorových akcí v centru města užívali  v minulosti docela dost, až  si někdy člověk říkal : ,, Mohu jet vůbec někam do přírody ? :-)" , ale to už je tak trošku asi minulost. Nu, uvidíme.

Pěkný víkend a snad už se také podívám na tu výletní lodní dopravu u nás i v blízkém okolí. Sám jsem zvědavý, co se nám zase změnilo například mezi Poděbrady i Nymburkem, nebo kam až k nám plují některé speciální spoje linky tuším číslo 902 DÚK. Je to ovšem podmíněno dodanými materiály, protože tady leckdy společnosti přichází s plavebními řády až před samotným počátkem plaveb.

Pro vás, kteří se chystáte na soutěsky ke Hřensku, tak mám varování. Pořádně se podívejte do materiálů, protože se objevila zpráva, že určitá část říčky Kamenice bude asi několik let uzavřena.


Žádné komentáře:

Okomentovat