středa 17. dubna 2024

RMM - hudební projekt Na louce už navštívilo téměř 1000 dětí. Největší AUTO-MOTO veterán burza & prodejní výstava veteránů v Lysé nad Labem se blíží! Již za 10 dní. Následující výstavy.

 


Přátelé, přišel mi právě z RMM poměrně fotograficky bohatý materiál, a když vezmete v úvahu, že jde o akci, kterou již navštívilo 1 000 dětí ! , tak je to myslím chválihodné a záslužné. Konečně, když si každý sáhneme do svědomí, tak si musíme přiznat, že nám na dlouhá léta v hlavě zůstalo spoustu zážitků a nemálo jich je i z dětského věku. Za mnohé vděčíme právě i dospělým, kteří tehdy pro nás připravili různé soutěže, naučné programy a mnoho dalšího. Zkusme se dívat na věci také tak, že radost a zážitky našich dětí jsou pro nás pozitivní, protože nevedou mládež k nějaké destrukční činnosti a vyznávání agresivních hodnot, ale k pozitivům a hodnotám jenž sami vyznáváme.


Místo: Regionální muzeum Mělník, malý sál Projekt pro školy: Na louce Termín: 6. 3. – 3. 5. 2024

Inovativní hudebně dramatický projekt mělnického muzea zažilo více než 1000 dětí

Z pomyslné muzejní louky si žáci nejen mělnických škol odnesli zážitek naplněný hudbou, tancem, muzicírováním, radostí z pohybu i z práce na vlastním hudebním nástroji. Na louce si děti v dávných časech hrály a zpívaly, kluci vyřezávali píšťalky a děvčata sbírala bylinky či kvítí. Louka byla a je místem mnoha dětských radovánek či zábavy, a právě ta byla inspirací pro muzejní edukátorky a externí lektorky hudebnice při tvorbě nového formátu hudebně dramatického programu.

Děti se naučily lidovou píseň „Pletla v kytku“ a vyzkoušely si jednoduchou krokovou variaci zvanou průplet, která se hodí do rytmu této jarní písně. Oblíbenou částí programu se stala výroba nástrojů z obyčejné instalatérské trubky. Při jejím řezání některé děti prvně držely v ruce pilku, avšak práci s ní si rychle osvojily a novou dovednost si pochvalovaly. Do samotného muzicírování se zapojily při hře na vlastnoručně vyrobený hudební nástroj, ale prozkoumaly i jiné perkusní nástroje (bubínky, dřívka, „žábu“, dešťovou hůl…) vhodné pro rytmizaci písně. Jednoduché lidové převleky zase připomněly dětem časy našich prapředků.

Program měl za cíl podpořit hudební, taneční a dramatické dovednosti žáků v dnešním přetechnizovaném světě. Zároveň si každý učitel odnesl „zpěvník - nápadovník“ s další inspirací pro školní výuku.


Jarními projekty v malém sále muzea prošlo přes 1000 dětí. Program Na Louce vznikl za finanční podpory Evropské unie.

RMM-


Kontakt: Kristýna Frelichová – odd. PR a propagace frelichova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651, tel. 315 630 923



Je sice pravdou, že jsem se tu poslední dobou tak trošku omezil na své poslední výlety i potažmo záliby, ale věřím, že se zase brzy podívám třeba na výletní lodní dopravu doma i v okolí, jakož na různé akce ve Mšeně, na výstavišti v Lysé nad Labem, nebo třeba i úplně někde jinde. Nechci předbíhat, protože člověk jistě má okamžiky, kdy má nápady na různá témata, ale někdy to není jednoduché.

Dnes se podíváme na nejbližší akce na výstavišti v Lysé nad Labem, které vypadají tematicky myslím dost zdařile. Je opravdu jen náhoda, že vás zvu předně na velikou auto- moto burzu, o které mi zrovna dnes vyprávěl známý, který se na ni chystá. To jenom podtrhuje fakt, že některé věci prostě lidi hodně táhnou a rovněž to jenom dokládá skutečnost, že v Lysé nad Labem za ta léta prostě vědí, na jaké výstavy jim lidé chodí, a na jaké výstavy je mají především lákat. Toto jsem nikdy nepochopil například u Litoměřic, kde se prakticky vše točí pouze jednou v roce kolem známé Zahrady Čech.

Mimochodem, když si zvětšíte ten obrázek níže, tak vpravo nahoře na obrázku s papouškem říká dítě : ,, Tati, mami, koupíme si morčátko! Nebo andulku ." Víte, trpím někdy návaly vzteku, když vidím ten přístup lidí k domácím mazlíčkům. Klidně pustí kočku někde ve třetím patře na balkón a vůbec nepřemýšlí, že je ochotna se pustit skokem za letícím ptáčkem, nebo nějakou muškou. Ono se to zatím nestalo. Až se to stane, tak to bude jednou a naposled. Jenže, pro mnohé je to jen kus, který se dá nahradit jiným kusem. Stejně tak lituji morče, které děcko navlékne do obojku a táhne ho za sebou po trávě. Zamyslete se prosím. To není jenom tak něco koupit, ale také se o to starat a hýčkat to, Kdo z dospělých tomu dá jen nažrat a dále to nemusí vidět, tak ať nic nekupuje a ani dětem, kterým nedá vůbec žádný kladný citový příklad a zvířeti jen ublíží, nebo jej doslova zabije. Přitom to jsou právě tato domácí zvířátka, která vám na rozdíl od lidí nikdy neublíží a dokáží vás potěšit svoji spokojeností.

Pohodový týden a příjemný blížící se víkend !







Žádné komentáře:

Okomentovat