neděle 11. února 2024

Turistický deník je skvělá věc, ale také vám ukáže, jak moc ten čas letí. Proč se registrovat ?

 


Lidé si velmi často toužili a touží z výletů něco přivézt.  První byly nejspíše dnes již historické pohlednice, které doplnil film v různých podobách. Začalo to tedy u mnohých z nás osobním fotografováním, nebo natáčením na nějaký druh kamery podle toho, jak šla  technika  vpřed. Ovšem, vedle aktivit, které udělá leckterý návštěvník a turista, aby měl záběry, kterým šel sám naproti, pak ještě existuje leckde druhá stránka věci, kterou jsou takzvané upomínkové předměty, nebo suvenýry konkrétního prodejního místa.

Tady se nápadům meze nekladou. Leckde najdete vedle pohledů a skládaček plno dalších věcí, které však mají také svůj časový vývoj. Často to jsou například sošky pánů konkrétních hor a nikdy nezapomenu na sádrovou sošku loupežníka Rumcajse s fajfkou v ústech, ke které se prodávala již v 70. letech sada jakýchsi maličkých tabákových smotků, které ve fajfce roztomile čoudily. Samozřejmě někde v Českém ráji.

Jak jsem tu psal někdy v roce 2012, nebo 2013, tak v kostnici v Kutné Hoře, to byly různé velikosti i propracování modelů lidských lebek z plastu. Turistu prostě vždy někde něco překvapí. Konečně, není od věci si tu připomenout i mělnické trojrozměrné suvenýry, jako byly a jsou vystřihovánky Martina Klihavce. Mohl bych zmínit i jiné, ale to již šlo o limitované edice.


Ovšem, pak jsou takové ty suvenýry sběratelské, které nemají zabírat v domácnosti mnoho místa a mají vybízet vlastníka k další aktivitě. Sem jednoznačně patří turistické hole, kterým také někdy říkáme ,, valašky". Takovým jejich časovým souputníkem jsou dřevěné turistické známky obvykle kruhového tvaru s motivy navštíveného místa. Rozdíl je ten, že zatímco na ,,valašku" přitloukáte turistické odznaky tak dlouho, dokud se na ni vejdou, tak známky vás nijak nelimitují.

Jenže, při pohledu na krásné odznaky i známky víte, že jste místo někdy navštívili, ale musíte se probírat vzpomínkami, nebo i fotografiemi, aby si člověk uvědomil, kdy že  místo vlastně navštívil. Asi si toto jednoho dne v Liberci někdo uvědomil a založil na tom podnikání, kterému mnozí dnes jinak neřekneme, než sbírání turistických vizitek do deníku. Tento druh zábavy má takovou zvláštnost. Turistický deník totiž zakoupíte v každém info centru a klidně můžete sbírat vizitky tak dlouho, až bude plný, a pak si zakoupit další a stejným způsobem pokračovat.

Netřeba dodávat, že kromě nálepek, které připomínají navštívená místa tu máte i datumy návštěv, různá milá razítka, popis cesty i další informace, které si chcete zapsat. Jeho poslední částí jsou načítací kódy, které by mohl člověk při tomto způsobu sbírání vizitek a zápisů prakticky vyhodit, ale byla by to velká škoda. Zaregistrování se na ....

https://cs.wander-book.com/turisticke-vizitky.htm

.... přináší řadu výhod. Firma vám v obálce zaslané kódy načte a přidá na váš účet. Od té chvíle si můžete váš deník prohlížet on-line, netřeba listovat a bát se, že se křehká kroužková vazba deníku nějak častým užíváním poškodí a vyberete si z firemní kolekce další fyzický deník zdarma. Dále vám jsou zasílány různé odznaky v různých kategoriích podle toho, jak jste aktivní. Za kategorie se třeba považují jednotlivé regiony, ale také tematické specializace vizitek. Pokud to má tedy někdo blízko k nějakému regionu a hojně jej navštěvuje, tak  má pochopitelně v této regionální kategorii našlápnuto aspoň k bronzovému odznaku.

Vizitky dnes již koupíte i v zahraničí a počet států se rozrůstá. Cestovatel má tedy na svém účtu řadu přehledů, může si tu prohlížet pohodlněji své vizitky, může mít určitou motivaci vizitky sbírat ( nikdo je nikdy nezdražil) a kromě zajímavých časově označených vzpomínek je to prostě třeba i milá hra o odznáčky a další možné odměny. Inu, chytrý člověk, kdo na to přišel a rozjel to.

Ještě bych podotkl, že firma dá k zaslané várce vizitek datum zpracování, ale uživatel si u každé zaslané vizitky ve svém elektronickém deníku může datum upravit na skutečné. Při prohlížení pak volí, zda to má být od nejstarších k nejnovějším, nebo obráceně, či podle nějakých kategorií atd. Pokud tedy zasíláte tu nejméně požadovanou stovku, tak úprava dat dle tiskové varianty dlouho netrvá a můžete si přitom i ověřit, jak si vaše paměť pamatuje, co patří k sobě a znovu to prožijete.

Pohodový vstup do 7. týdne !










Žádné komentáře:

Okomentovat