čtvrtek 1. února 2024

Digitální rádio DAB+ se začíná stávat zajímavé i pro běžné posluchače. Rakouská stanice Musiconly je k poslechu i v Mělníku.

 


Když se před několika lety začalo psát a mluvit o digitálním rádiu DAB+, tak jsem často dostával otázku : ,, Dají se tam chytit naše soukromé stanice ?" Tehdy byl hlavním tahounem kampaně za digitální vysílání u nás Český rozhlas, který dokonce někdy před dvěma lety po dohodě s ČT dělal na toto vysílání kolem Vánoc i televizní reklamy. Není bez zajímavosti, že jeho 17 programů v českém multiplexu na kanálu 12C má tak dobré pokrytí, že jej chytíte dobře i v interiérech a nejen u oken.

Jenže, zejména mladé lidi na vysílání Českého rozhlasu lákat nemůžete, Ti mají svá Fajn rádia, Beaty, Rock rádia, Frekvenci 1, Evropu 2, Relax rádio, Signál rádio a kvanta dalších. Sice to chvilku trvalo, ale nakonec začalo přibývat provozovatelů, kteří s těmito rádii jednali a dnes jsou v pásmu DAB+ tuším snad všechna jmenovaná. Jenom jim nebyly přiděleny takové vysílací výkony a kanály měly dočasný příděl.




Protože jich řada vysílá z Prahy, tak je celkem logické, že příjem v interiérech je nejlepší v bytech poblíž oken, která jsou otočena k hlavnímu městu. Pochopitelně, že ne každému půjde signál až do bytu, ale tak už to bývá, že někdo ještě musí například nějaký čas počkat, dále poslouchat třeba jen to FM, nebo internetové rádio, ale také může laborovat s nějakou venkovní anténou. Protože se dnes již často dělají kombinované přijímače pro FM/DAB+, tak nic neriskujete.

Může se to zdát někomu nespravedlivé, že státní rozhlas může vysílat v případě Prahy až 20 kW ( jinde 10 kW) a ostatní provozovatelé nyní paběrkují výkony kolem 1 kW, ale ono to má vše svá opodstatnění. Mnohá vysílání jsou určena na konkrétních kanálech určitým regionům a v lepších podmínkách může i docházet k určitému vzájemnému ovlivňování se. Ačkoliv ten výkon vypadá nesrovnatelně nižší, tak je to určitý klam. Pokud takové rádio vlastníte, tak se mnohdy až divíte, že v otevřeném prostředí takový multiplex ulovíte i 100 km od vysílače. Ovšem, je to hodně o terénu i různých překážkách na trase, což je právě taková  ta zábava pro ty lovce signálů.


Nedávno jste se dočetli, že se nám rozrostl počet provozovatelů, došlo k soutěži a přerozdělování kmitočtů, a nyní se již jen čeká, s jakou nabídkou kdo kde začne vysílat. To samo by asi pro posluchače rádia velký význam nemělo. Mnohým je jedno, zda hraje jejich oblíbená stanice na frekvenci 99.9 MHz, nebo zda ji ladí údajně v lepší kvalitě na kanálu 7A. Pravda, rádia s barevnými obrázky, které vypadají lákavě a dávají takzvané doplňkové obrázky se líbí, ale to všechno pořád ještě nestačí.

Navíc je jistá konkurence i u rádií internetových, ale digitální rádia prostě na žádném internetovém připojení závislá nejsou a jsou zase jinou zábavou. V některých ohledech ovšem již digitální rádia začínají pomalu klasickému vysílání na FM pásmu ( VKV) konkurovat. Do éteru se totiž pomaličku dostávají i neznámé rozhlasové stanice, které by se asi těžko na FM vysílání kdy dostaly a díky stoupající vlně přízně příjmu v pásmu DAB+ budou jistě méně anonymní, než kdyby zůstaly na internetu. Stačí si vzpomenout na Rádio Patriot - rádio pro Střední Polabí, jehož internetové vysílání znají možná desítky, či stovky lidí kolem města Nymburk, ale zde o 50 km dále to málokomu vůbec něco řekne.


DAB+ je tedy možnost, jak si některá dosud neznámá rozhlasová vysílání mohou udělat určité jméno a stát se zvučnými podobně tak, jako privátní stanice, které nám tu již 30 let hrají. Jenže, tím vším nejsou možnosti vysílání v pásmu DAB+ vyčerpány. Protože to tempo u nás není zrovna závratné, tak se k oboustranné spokojenosti ( provozovatel + rozhlasová stanice) u nás začal objevovat nový nápad, který mnohdy ocenili i posluchači.

Snad už předloni bylo možné v našem éteru naladit ve vynikající kvalitě německou oldies stanici Schwarzwaldradio, kterou si může posluchač naladit dodnes stejně tak, jako druhou německou stanici, která hraje zase jiný šálek hudby. Ta se jmenuje Schlagerparadies a hraje spíše takovou německou taneční hudbu, kterou někdy označují Němci slovem populární německá lidová.

Ani nevím proč, ale druhá jmenovaná ani není na seznamu.


Dlouho se nic nedělo a od včerejšího dne nám hraje nová stanice. Tentokrát je to rakouská stanice Musiconly, která má u nás další plány, ale zatím se prezentuje také, jako oldies stanice. Sice je to nyní často jen hudba, ale jak jsem již jednou psal, tak německá i rakouská rádia mají zase tak nějak úplně jiné playlisty. Osobně mám rád, když v rozhlasových stanicích zazní aspoň občas mezi písničkami slovo ze studia, protože třeba v tomto posledním případu můžete zase slyšet rakouskou němčinu ze vzdálené Vídně.


Zatímco tedy na klasickém FM rádiu můžete jen obdivovat chvíle, kdy se zadaří vzdáleným signálům až ze zahraničí, tak v DAB+ se z případných dálkových záchytů můžete zaradovat také, ale když to zrovna z dálek nelétá, tak si ty dálky můžete připomenout takto. Zajímavé řešení. To už je určitý výběr a jsem zvědavý, zda třeba v budoucnu nepřijde i snad nějaký jiný hudební žánr, který z našeho FM pásma neznáme. Sice kdysi dávno hrála z Prahy velmi nízkým výkonem stanice Ethno, ale kromě toho, že na Mělníku hrála jen u zámku, tak mi připadalo vše ostatní špatně.

Posluchač chce slyšet hudbu, na kterou má zrovna náladu a nikoliv přijít k přijímači a čekat, jaká hudba se bude z jaké části světa zrovna hrát. To tedy bylo takové dnešní aktuální okénko pohledu do možností rozhlasového příjmu u nás.

Začal nám nový měsíc, mám už zase další materiál z muzea a v sobotu si naši hokejisté zahrají doma poslední zápas základní skupiny z HC Benátky nad Jizerou, ale o tom všem snad už zítra, pokud bude čas.








 








Žádné komentáře:

Okomentovat