neděle 13. listopadu 2022

Vila Karola patří na Mělníku mezi nejkrásnější stavby. V sobotu byla slavnostně otevřena po roční rekonstrukci a jistých změnách veřejnosti. Vše o ní najdete právě zde na snímcích.

 


Přátelé, posledně jsme si tu připomněli , že se 11. listopadu koná tradiční průvod sv. Martina, a že Soutok tu pro vás píše články již přesně 11 let. Ano, je to k nevíře, ale když Roman Rak dne 11.11. v 11 hodin roku 2011 založil web rádia Soutok, tak by mě samotného nenapadlo, že pod určitou hlavičkou jakéhosi magazínu webu https://melnicek.cz/ tu budu v tuto chvíli již 11 let psát.

Proč ten magazín Mělníčku ? Tak jednoduše proto, že odkazy na články na webu Soutoku najdete vlevo dole na hlavní stránce webu Mělníček, kde jsou mimochodem také všechny články Soutoku zaznamenané v textové podobě bez obrázků. Ty naopak najdete mnohokrát při pátrání po internetu v rubrice ,,obrázky", kde je někdy uvedený zdroj Mělníček a jindy Soutok. Co o tom zrovna rozhoduje nevím a ani to nepokládám za podstatné, ale vím, že odkazy na články se samy na Mělníčku neobjevují a mají to na svědomí lidé teamu Mělníček, kteří vás upozorňují na každý nový článek.

Bez nich by to nešlo a bez vás čtenářů také ne, takže si můžeme jistě všichni vzájemně poblahopřát :-). Nechci se tu dnes nějakým výročím zdržovat, protože se toho tento víkend toho odehrálo moc a konečně, ten kdo chce, tak jistě tu práci Soutoku za ta léta vidí. Jistě jste si všimli, že jsem opomněl zmínit, že se tuto sobotu ( 12.11.) slavnostně otevřela veřejnosti vila Karola.


Ono je to tak trošku jinak. Jistě bych se šel na slavnostní otevření podívat a prohlédnout si interiér vily Karola, ale skoro to vypadalo, jako kdybych dostal k výročí Soutoku již ve čtvrtek nějaký vyjímečný dárek. O tom tedy bude druhý článek, ale dnes mě k vile hnalo věcí vícero.


Prošel jsem si na úvod snad nejužší uličku v historickém centru Mělníka ( užívá se i spisovné Mělníku, ale domácí i značná část veřejnosti užívá v tomto tvaru hovorově Mělníka a nedávno jste se v článku o knihách setkali s oběma verzemi v nadpisu) a neodolal jsem zvěčnit to nejužší místo, které má jistě historik Martin Klihavec změřené, zřejmě bude i v knížce Mělnický uličník a klidně si ho můžete sami přeměřit metrem. Odhadem má tak 1.20 m .


Tady jsem nafotil snad všechny informace, které byly na místě dostupné. Ostatně, mnohdy si je raději čtu z pohodlí domácího křesla, než přímo na místě. Myslím, že už v dobách, kdy u nás ještě žádný Mělnické osvětový a okrašlovací spolek nebyl, tak jsme všichni citlivější jedinci s určitým zájmem cítili, že britský Windsor, naše Hluboká nad Vltavou a mělnická vila Karola mají něco společné. Je to takzvaný novoromantismus, což je asi poslední stavební sloh, který měl ještě společenskou úroveň. 

Mimochodem, vzpomínáte na ten již starší televizní seriál, kdy nás pan Vávra vodil do měst za stavebními styly různých domů a vil ? Ani to nemá kvůli neustálé nové technice člověk kde přehrát, protože už tu máme místo DVD zase Flash - karty )- .


Kdysi jsem si myslel, že by mělo člověka něco nutit, aby také on udělal něco pro věc a došel si na místo osobně. Pak jsem zjistil, že se tyto tabule dnes dávají lidem touto formou až přímo do domu, byť nejde o nějaká nedostupná, či náročněji dostupná místa. Nuže, přijměte osvětu přímo z pohodlí domova, což je v listopadu příjemné. Přiznám se, že si to teprve přečtu :-).






Víte, jak se kdysi fotilo panorama ? Myslíte si, že jsou potřeba jen u snímků krajiny ? Ještě v roce 2015 jsem musel fotoaparátem nafotit určité snímky do budoucího panorama pěkně vedle sebe a s malým spojovacím přesahem.  Pak pomocí počítačového programu je v PC spojit do panorama, které bylo někdy i nutné v bodech spojů ( přesahů) doladit. A dnes ?

Technika je už tak daleko, že to mnohdy ani člověk netuší. Myslíte si, že natáčíte videosekvenci a ve skutečnosti nahráváte délku panoramatu ( šířku obrázku, nebo i panorama 360 °), k čemuž vás právě vila Karola v celé své délce donutí. Pokud se focení moc nevěnujete, tak to ani neznáte.

Nuže, pokochejte se ještě naposledy snímky jedné z nejkrásnějších staveb města Mělníka, kam se vy šťastnější můžete jít podívat prakticky kdykoliv a já jdu tvořit dnešní druhý článek :-).

Tedy, ještě bych měl dostát starých osvětových zvyklostí Soutoku a třeba vás pozvat na odkaz, kde jsou nějaké ty snímky ze včerejšího slavnostního otevření.










Žádné komentáře:

Okomentovat