neděle 6. listopadu 2022

O Mělníku vyšlo spousta relativně současných knížek a nová jde na pulty. Mnohé máme doma, a jiné objevujeme. Vánoce s knihou ? Někde samozřejmost. Další akce listopadu a vzpomínka na Den mělnických rodáků v roce 2008.


Také máte tak rádi knihy a sebevzdělávání ? Když pominu, že kniha je i nenáročný vánoční dárek, pokud znáte vkus druhého, tak je to bezpochyby jedna z nejpřínosnějších věcí v životě, jakou můžeme získat. Konečně, kniha byla v dávných časech výsadou vrchních vrstev společnosti, odkud se během 20. století rozšířila mezi širší veřejnost a o hodně přichází ti, kteří ani neví, že něco takového existuje.

Dobrou knihu ani dokument nenahradí a leckdy je třeba do ní nahlédnout znovu a znovu, abychom si více vštípili do paměti to, co je sice zajímavé, ale při prvním čtení to nebylo až tolik naší prioritou. Listopad a prosinec je také velmi vhodným obdobím k návštěvě Prahy, kde se můžete v příjemném teplém prostředí interiéru velikých prodejen knih probírat zajímavými tituly a něco si případně nechat i na návštěvu vyhlášených historických památek, které si můžete prohlédnout dle možností ještě za světla, ale třeba také i za kouzelného nočního osvětlení.


Před každou takto naplánovanou cestou není od věci si napsat několik titulů, které vás z domácího křesla oslovily. Tentokrát jsem si posvítil na naše město Mělník a je až k nevíře, co vše se dá v obřích prodejnách v Praze o našem městě všechno sehnat.

Řadu věcí nám již dávno nabídlo zejména knihkupectví na náměstí Karla IV. , nebo jste je mohli najít v TIC, RMM, v Želvě, či snad jinde. Řadu titulů máme již dávno mnozí doma. Nechci tu dělat zrovna reklamu obřím prodejnám knih, ale ono je to úplně jedno, protože všechno seženete mnohdy i u konkurenčních gigantů a leckdy i v jiných okresních městech.

Dnes mě počasí ven moc netáhne, mám tu znovu rozečtenou jednu skvělou populárně naučnou knihu a opět přišel nápad :-). Podívejte se dnes tedy na tři tituly týkající se i města Mělníka, které nemusí být vůbec špatným doplňkem našich domácností, byť chápu, že je to stále větší problém pro domácí uskladnění.


První titul se týká starých pověstí z takových oblastí, jako jsou hrady Kokořín, Bezděz, Zvířetice, Kost, Humprecht apod. No, přejme si jen vítězství lokálky v příštím roce, která vás v mnoha případech přímo dopraví romantickým způsobem v sezóně z Mělníka až přímo do Českého ráje.

Další dva tituly jsou vhodné pro turisty, výletníky i cykloturisty a zavedou nás do blízkých měst a míst, která mají co zajímavého nabídnout. Soutok mnohá z nich již navštívil, jsou tu články ( Kouřim, Kutná Hora, Kolín, Poděbrady, Stará Boleslav, Mladá Boleslav, Benátky nad Jizerou, Nymburk ...) a myslím, že nám to může hodně dát. Jiná věc je, zda na to bude čas :-).


Že znáte jenom beletrii, kuchařky, různá hobby, odbornou literaturu, historii, cestopisy, či úvody do účetnictví, nebo návody, jak jednat se zaměstnanci ? A sakra, tak to je třeba napravit. Věda se nám již dávno posunula kupředu a prakticky každý rok je již nějaké poznání zastaralé. Netvrdím, že jsem knížky na obrázcích četl, ale jsou tu spíše, jako ilustrační fotografie, nebo i tipy na četbu.

Neodolal jsem a kromě knih o Mělníku bych se také rád dostal k nejmladší kategorii, která nese název osobní růst. Tato kategorie v dnešní hektické době přichází s literaturou, která je někdy návodem, jak se s tou hektickou situací kolem nás vypořádat. Jindy je třeba návodem pro začínajícího podnikatele a učí ho například také k tomu, jak jednat se svými zaměstnanci. Vzpomínám na knižní titul s názvem Umění být velkorysý, který mi představil jeden mladý osmnáctiletý chlapec asi před šesti lety.

Ovšem, kupředu kráčí i samotná věda, a pokud jste v 70. letech zabloudili i třeba k Einsteinově teorii relativity, která nám dodnes říká na nejjednodušším příkladu, který můžeme opravdu prakticky využít, že označení vlevo, nebo vpravo, se musí  při rozdílném postavení dvou osob  k sobě čelem stojícím z hlediska domluvy vztahovat k nějakému bodu, tak jistě oceníte i určité seznámení se světem kvantové fyziky, který již není jen něčím okrajovým pro hrstku vědců, ale získává si stále větší pozornost i u širší veřejnosti, která je vyjádřena množstvím titulů k tomuto téma, které se ročně rodí.


Závěrem článku se ještě podívejme na blížící společenské události. Již v pátek 11.11 2022 tu bude tradiční Průvod sv. Martina. A tak mě teď tak napadá, že 11.11. v 11 hodin dopoledne to také bude přesně 11 let, co už tu máme díky  zakladateli Romanu Rakovi a mé maličkosti magazín Soutok :-).

Dávám si občas takové malé cíle a jsem zvědavý, co ještě Soutok přežije, pokud se nepoloží technicky. Docela rád bych se dotáhl na ten milion návštěv, ale to je možná tak ještě na rok a půl :-). Na samý závěr pak musím připomenout den 25. listopad, kdy máme tzv. Den  města Mělníka. Jak jsem již napsal, tak nejsem zrovna příznivce interiérů a docela mi to připomnělo i jeden krásný mělnický svátek, který nějak zapadl. Takzvaný Den mělnických rodáků.


Pamatuji si, že toho roku 2008, se mohla veřejnost na Den mělnických rodáků dokonce svézt parním vláčkem do přístavu. To se mi sice do článku o Dni rodáků nedostalo, ale mám to v článku o tom, co se u nás v roce 2008 událo. Je až k nevíře, že jsme už zase o 14 let starší.


Pohodový zbytek neděle a  úspěšný vstup do 45. pracovního týdne roku 2022 !





Žádné komentáře:

Okomentovat