sobota 29. října 2022

Noviny na památku, aneb 104. výročí samostatného Československa. Poznáte, z jakého roku jsou noviny s našim kronikářem, zastupitelem i předsedou MOOS Martinem Klihavcem ?

Dějěpis ( historie) a zeměpis patří zpravidla k oblíbenějším předmětům na ZDŠ, nebo to tak aspoň bylo za mých školních let v polovině 70. let 20 století. Nutno však dodat, že až teprve krásné barevné encyklopedie z 90. let týkající se historie způsobily, že se o ni člověk s odstupem času začal vlastně znovu a snad i lehce intenzivněji zajímat.

Tomu nepomáhaly jenom barevné encyklopedie Historie světa, nebo Evropy, ale takové Lidové noviny například využily toho, že naše vlastní dějiny kráčely zprvu trošku opožděně za jmenovanými tituly a přišly chytře například s tím, že nám nejprve v deseti postupně vydávaných útlých knihách předaly ucelený přehled dat dějin celého 20. století ve světě, na který navázaly našimi národními dějinami.

My si včera připomněli 104. výročí založení Československa a mně se ihned vybavil obraz z vlastního života, kdy jsem si podle data v roce 2003 ( před téměř 20 lety !!) došel do malého novinového stánku v blízkosti prodejny Tronik v Nemocniční ulici pro zvláštní vydání k tomuto nejvýznamnějšímu svátku naši republiky.

Protože jsem tu už několik článků k tomuto výročí napsal, tak jsem dnes nad ránem dostal nápad, že bych mohl navštívit moji obtížně dostupnou literární skříňku a o tento dárek čtenářům Lidových novin, se s vámi podělit. Tím nechci říci, že bych byl jejich čtenářem, ale o zajímavé příloze jsem se prostě předem dozvěděl.

Na prvním snímku tedy máte titulní stránku zvláštní přílohy k tehdy 85. výročí a na druhém obrázku je přiložený reprint z 29.10.1918, který byl také součástí přílohy. Kdo by tehdy jen tušil, že jednou bude existovat nějaká Živá historie, budou se vydávat nějaké bookaziny, a také i tlusté drahé knihy plné dobových artefaktů, které ponesou třeba titul Monarchie, První republika, Protektorát atd. atd.

https://www.epublishing.cz/ziva-historie

Pokud vám přijdou tyto artefakty poněkud pomuchlané, tak je to způsobeno jednak obtížným vyndáním z množství dalších novin a při ofocení se mi po nich s gustem prošel bráška pohřešovaného kocoura :-).


 Na  tyto noviny jsem měl pak léty téměř přilepenou jakousi dvoustránku nějakého čísla a ročníku Mělnicka, kde mě tehdy zaujaly nějaké historické snímky. Kdo by tehdy jen tušil, že za několik let bude mít občan Mělníka možnost mnohé z těchto fotografií spatřit také v krásných obrázkových knihách o Mělníku ?

 Nutno ale dodat, že před jejich vydáním již dávno létaly mnohé fotografie dokonce i na internetu v Německu. Zde je například článek z roku 2014, kdy mě na tuto skutečnost upozornil známý :

https://soutok.blogspot.com/2014/02/melnik-ma-kroniku-2012-on-line.html

Když se tedy nyní dívám na tyto vytažené noviny, tak si uvědomuji, jak se nám ten Martin Klihavec zase změnil :-). A protože sem občas na Soutok zajde a je našim historikem, tak to tady třeba najde, jako dárek :-). Nebudou to asi moc staré noviny, ale tady rok nevím.

Mnohokrát jsem použil tu slavnou frázi, že vše souvisí se vším. Stejně tak souvisí historie národa s historii regionální. Proč sem tedy nedat i tento obrázek, když si řekl o vytažení ze skříňky ?

Mám pro vás na tento víkend ještě nějaké obrázky ze zcela jiného soudku a teď se někam odhodlávám, tak tímto končím svůj sobotní článek, nebo aspoň první sobotní článek.

Pěkné prožití soboty a zbytku prodlouženého víkendu !

Žádné komentáře:

Okomentovat