sobota 8. října 2022

Na Mělníku to během druhé říjnové soboty neskutečně žilo. Pohár klubu VKM 1881. Akce Ochutnej Evropu zavítala k nám. Jedni na ulici a druzí na podium. Víte kolik má Mělník obyvatel? U jednoho z pozůstatků socialismu..


 Milí čtenáři, člověk se občas na něco těší, a když to konečně přijde, tak se stane něco, co vám úplně všechno změní a doslova vás to odřízne od světa kolem vás a od vašich zálib. Ostatně, podívejte se na tento krásný aktuální obrázek Alp, který pořídili v týdnu podobně praštění kolegové v Novohradských horách, kam jsem se zatím ještě nikdy nevypravil. Sezóna dálkového příjmu v pásmu FM a DAB+ právě začala ... ( nádherný obrázek Alp...)

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10225449058326485&set=pcb.1435912933485310

Mimochodem, podařilo se jim tam ulovit multiplex od Baltu, ale někde jsem tam v diskusi četl, že ve čtvrtek ráno šly někde i multiplexy z Chorvatska, což může v někom vyvolat vzpomínky na letní dovolené a prázdniny.

Mělníkem se ve čtvrtek ráno prohnala první letošní a zatím nemrznoucí mlha, ale nebyl čas zavítat k zámku a testovat dálky rádia. Místo toho se snažím již týden pomocí pouličních inzerátů a různého vyptávání po lidech a pejskařích najít čtyřnohého tvorečka, po kterém se slehla zem ( minulý článek) a domnívám se, že pro jeho přítulnost a lesklou srst, se dostal do nějaké domácnosti.

http://soutok.blogspot.com/2022/10/pribeh-smutneho-kocoura.html


Nicméně, opět  dělám po katastru města slušné pěší okruhy, což mi umožnilo i bez reklam a různých webových stránek, nebo facebooků objevit zajímavé děje v našem městě, o kterých jsem neměl ani ponětí.

První dva snímky jsou skvělým dokumentem toho, že dne 8. října 2022, se v Mělníku konal další ročník Poháru klubu VKM 1881 a byla to síla. Hned se mi vybavily vzpomínky, když za klub na závodech úspěšně veslovali i mí různí spolužáci, či později spolupracovníci a my jsme je ze břehu skandováním povzbuzovali. Dnes jsem tu vzhledem ke svému věku, k věku pozorovatelů na zámecké vyhlídce i vzdálenosti od řeky viděl a slyšel skandovat samé děti, ale bylo to krásné. Místní pod Mělníkem zase bojovali za barvy našeho domova, a když se  z našeho kopečku ozývala i jakási hudba, nebyla nouze o lidi a počasí v danou chvíli celkem přálo, tak to vše působilo na člověka tak nějak příjemně.

https://kvm1881.cz/

Začal jsem si uvědomovat, že tu máme i tu klasickou podzimní proměnu přírody, kdy se přebarvuje listí stromů a cosi mi říkalo, abych vyndal mobil a fotil pro tento web jedno foto za druhým.


Příroda nám dává krásné barevné jaro, kdy vše kvete a my se radujeme z nadcházející sezóny, ale také nostalgické barevné dny podzimu, kdy si uvědomujeme, že přijdou tmavé smutné krátké dny, které jsou prostě součástí toho koloběhu života a každý je nějakým způsobem musíme i tak pokud možno příjemně prožít :-).

Tady si navíc díky Vrázově vyhlídce připomínám, že život není jen u nás doma, ale třeba i někde v lese na houbách na Kokořínsku, nebo na četných turistických místech naší krásné vlasti.



Možná, že právě proto, že nemá člověk vůbec příležitost, se během všedních dní jenom tak po našem městě procházet, tak má zkrátka o víkendech co obdivovat, pokud jej cesta dovede v přijatelnou dobu do těchto končin .-).

 Jsme zemí dobrého piva, dobrého vína i krásných rozhledů.


Opět jsem se po delší době přivítal s našim králem ....


 a cesta nemohla vésti nikam jinam, než k vile jménem Karola.


Tentokrát to nebylo na nějaké obdivování Českého středohoří z vyhlídky u vily, ale ona je ta vila tak krásná, že teď po rekonstrukci je obzvlášť velkým magnetem k návštěvě. Snad je to i jistá symbolika k letošnímu úmrtí britské panovnice. Vždyť mělnická Karola, zámek Hluboká nad Vltavou a Windsor jsou i pro laika stavebních slohů tak podobné. Už jen, abychom se zbavili toho lešení



Kdo chce vidět krásu, tak si ji najde a je úplně jedno, zda jde o plující měsíční úplněk v říjnové noci, nebo o krásné dveře ....


... s ozdobnou klikou ve smyslu barokní vznešenosti.


Slunce schované za mraky mi umožnilo celkem takový méně častý pohled na katastr zámku ....


....., ale i do Zámecké uličky, která patří k našim nejužším a pochopitelně přináší i našemu městu svoji porci romantiky. Průvodci  po městech obvykle o takových úzkých uličkách hodně píší, ale jsem vlastně vždy rád, že tu skoro nikdy nikoho nepotkám. To by také mohlo být po romantice :-).


V úvodu článku jsem tu psal o jakési hudbě. Tak tady ji máte. Vážně to dnes v centru žilo.


Trošku mi to připomnělo moji letní návštěvu Znojma, kde jsem na podobnou pouliční akci v centru historického města narazil dokonce ve 23 hodin a ani v takovou hodinu nechybělo několik přihlížejících občanů.


A kam se přestěhovaly dnešní zelinářské trhy ? Tak ty dnes žily ve spodní části Karlova náměstí. Proč jenom tam ? Jednoduše proto, že dnes náměstí míru patřilo akci Ochutnej Evropu.


To tak někdy je, že některé akce jsou takovou určitou součástí mnohem většího kalendária. Závodním žargonem bychom řekli, že se jedná o jednu z velkých cen seriálu Grand prix :-).


Jde v tomto případě o akci, kde si zkrátka u stánků zastupující různé státy v Evropě můžete zakoupit jejich piva, vína, ale samozřejmě i gastronomické národní speciality. Pokud jste tedy třeba nikdy nepili belgická piva, nebo vás láká poznávat různá jídla z různých států Evropy, tak to je ta správná akce pro vás.

Já se tu trošku prošel, udělal nějaké snímky a zastavil se až pod pódiem, odkud jsem se nemohl odtrhnout.
















Z trhů na Karlově náměstí.


Na pódiu totiž řádila skoro celý den punk- rocková studentská kapela Wotazník z Mladé Boleslavi, která měla zvláštní program. Každá část dne byla podle programu totiž vyhrazena určité části Evropy a skupina hrála hudbu ze států daného bloku. Tedy, něco úplně jiného, než vlastní repertoár, ale naopak známé skladby i s originálními texty leckdy v příslušném jazyku.


Zrovna když jsem zavítal do těchto míst, tak tu padly nějaké pecky z punkové i rockové slovenské scény, zazněla tu i známá skladba německé skupiny Liquido, snad nejznámější ploužák maďarské Omegy a blok uzavírala polská rocková písnička. Není rozhodně jednoduché napodobit hvězdné kapely a chlapci to zvládli dost dobře, včetně zpěváka, který se i po vzoru hvězd proběhl mezi publikem :-).

Měl jsem před obědem, a jako již mnohokrát jsem se zasnil, že by nebylo špatné dorazit ještě v 15 hodin na blok ze západu Evropy a třeba se dočkat i něčeho od Sex Pistols, nebo třeba slyšel belgického Plastika Bertrána  ( Plastic Bertrand) s jeho tehdejší peckou ... ,, Zaplať ruma :-)"  

 Ça Plane Pour Moi



.... ale dopadlo to, jako již mnohokrát. Ostatně, kdo mi zaručí, že by hráli zrovna to, co mám v hlavě :-). Prostě bylo třeba to české domácí národní jídlo více zapít, než by člověk řekl a vše stojí čas, který s přibývajícím věkem strašně žene. Nicméně tu mám ještě několik fotek a jdeme k dalšímu téma.






Tato ,,ozdoba" pořád ještě na sídlišti Podolí poblíž Kauflandu opravdu stojí. Naposled jsem tu seděl v roce 1997 v nějakém baru, ale to již byla prodejna potravin dávno zavřená. Jak je vůbec možné nechat někde léta prázdné prostory takto zpustnout ? Nemluvě o tom, že to nejen hyzdí sídliště, ale samozřejmě to rozesmutní každého, kdo podobné stavby, kterých je všude po republice plno, tak je pamatuje jako podniky, které prosperovaly a sloužily lidem.


Jedním z článků, který v těchto dnech opravdu hodně čtete, tak se týká voleb. Zaujalo vás, jak různí lídři stran prošli do zastupitelstva z posledních možných pozic v rámci mandátu. Povšiml jsem si ještě jedné takové  zajímavé věci, ale tady je mnohem těžší orientace. Jeden volič totiž může přihrát jedním zaškrtnutím u názvu strany kandidujícímu uskupení třeba i 21 hlasů, pokud je nějak nerozloží mezi jednotlivá uskupení. Dostanete tak vysoká čísla, která nemá cenu nějak dále řešit, ale přivedlo mě to na myšlenku, se po dlouhé době podívat, kolik má město vlastně obyvatel.

Jako chlapec si totiž vzpomínám na malý zápisník ( kalendář), který byl plný mnoha informací. Čtenář se tam dočetl, kolik má  které město v ČSSR obyvatel a u Mělníka se dlouho čekalo, že se dostaneme přes magických 20 tisíc. Dnes máme internet, kde je všechno, hned a bez čekání, nebo hledání patřičných knih :-).

Mělník má podle posledního sčítání lidu  18 808 obyvatel a je tu i určitý graf vývoje.


Snad jen takovou perličku na závěr. V tom notýsku jste se tehdy mimo jiné mohli dočíst, kam všude létají naše letadla ČSA, a jak dlouhá je doba letu. Dodnes si pamatuji, že tehdy v těch 70. letech se létalo nejdále do Jakarty ( 16 hodin 25 minut) a Singapooru ( 18 hodin 30 minut ?) :-).

Hezký zbytek víkendu !









Žádné komentáře:

Okomentovat