pátek 4. září 2020

Kompletní program Dnů evropského dědictví na Mělníku přináší neskutečně širokou nabídku míst a zahrnuje také Liběchov, Vrbno, Kly a Šemanovice. Poslední koupání ve Mšeně a další akce na plakátech. Výstaviště Lysá tento víkend.

 


Milí čtenáři, je před námi opět víkend a s ním přichází do mnoha domácností již tradičně určitá pohoda, pokud vás ovšem nečekají nějaké nepříjemné povinnosti. Program si samozřejmě nastavíte dle svých potřeb a zájmů, ale není od věci být informovaný, co že se kolem nás děje.

Na prvním obrázku již máte pozvánku na zítřejší Poslední koupání ve Mšeně. Plovárna ve Mšeně je ve velmi romantickém prostředí a trošku se mi při pohledu na plakát vybavuje vzpomínka na akci, která také bývala v létě, nesla název Plovárna a přinášela hudbu ve stylu country a bluegrass.

Tentokrát půjde o trošku jiný hudební styl s pouze jedním interpretem, kterým je hudební skupina Tomáše Kindla, ale věřím, že i tak si návštěvníci přijdou na skvělou atmosféru v krásném prostředí. Tedy, pokud se povede počasí a nebude deštivo, nebo zima :-).

Aktualizace 5. 9. v 10 hodin : Soutok se omlouvá, protože se ukázalo, že výše zmíněná akce proběhla již v pátek. Zvyk je železná košile.

Ovšem, nás tady na Mělníku jistě již velmi zajímá největší kulturní akce měsíce září, kterou jsou krásné a stále více navštěvované Dny evropského dědictví DED. Podívejte se na program níže ( po kliku na obrázky se zvětší), a pak si níže k tomu něco povíme.


 

Ať už vám do toho něco přijde, nebo ne, tak snad proto, že to trvá dva dny a  nabídka je opravdu bohatá, tak si jistě něco vyberete.

Osobně jsem byl loni nadšený ze Dne zvoníků, který je součástí akce a mohu jen doporučit. Dozvíte se spoustu zajímavého o našich zvonech i zvoncích a navštívíte kostely, zvonice i menší zvoničky, jakož naše největší zvony v chrámu sv. Petra a Pavla.

Aktualizace 8. 9. v 18 hodin:  Den zvoníků -  zrušeno !! Oznámeno v pondělí.

Samozřejmě jsou přístupné tradičně otevřené církevní svatostánky, ale máme tu hned několik novinek. Pravoslavná kaple sv. Ludmily bude tuším otevřená premiérově, stejně tak, jako kaple sv. Václava ve Klích a navštívit můžete i kostel v Šemanovicích.

Díky výročí jubileí sochaře Václava Levého bude k dispozici například komentovaná prohlídka Klácelky, ale v Liběchově je toho letos v nabídce po oba dva dny neskutečně mnoho. Rovněž můžete navštívit poněkud netypický Rašínův včelín v části zvané Rašínky.

To jsem však o týden předběhl, ale myslím, že si to letos DED opravdu zaslouží a snad ještě nějakou obrázkovou reklamu z minulosti dám, když bude čas.


Následující pozvánka se mi sem tak trochu s předstihem vloudila, ale je dobré být informovaný.


Václav Levý se letos těší obzvláštní pozornosti a jsem zvědavý, zda toho nějak využijí ti, kteří se nějakým způsobem podílí na turistickém ruchu a třeba i výrobě suvenýrů,tématických knih apod. Opět jsem se po delší době znovu zasnil a tentokrát mě nenapadlo žádné barevné osvěcování  skal a videomapping na téma v Mělníku, ale třeba suvenýr z plastu v podobě Čertových hlav, Harfenic apod. :-).

Co na to výrobci suvenýrů hledající nápady :-)?


Tentokrát jsem si to Mšeno užil a všechny nejbližší akce tu máme na plakátech. Třeba vás něco zláká.



Náměstí Míru ve Mšeně je opravdu krásné a bylo by škoda jej nevyužívat ke kulturním akcím. To si uvědomuje i starosta města Martin Mach a myslím, že toto městečko se v posledním desetiletí zvláště činí. Snad jen škoda, že železničářské spolky mají takové problémy s údržbou a provozuschopností parních lokomotiv, jakož i s lidmi v pokročilém věku, kteří tyto stroje ještě zvládají obsluhovat.

Mšenu by takové akce, jako bylo kdysi dávno ( do roku 2016 ?) několikrát Léto s párou ohromně  prospěly. Je to škoda, ale letos nás to kvůli koronaviru tolik mrzet nemusí. Spíše je tu obava, aby nás do budoucna tyto problémy neustále nezatěžovaly tak, jak se to zatím jeví.

Na závěr si dáme tento víkend na výstavišti v Lysé nad Labem. Máte rádi starožitnosti aspoň tak, jako starožitník pan Kohout ( Jaroslav Marvan) ve filmové komedii  Poslední mohykán (ze zlaté éry stříbrného plátna)?

Co Domov a teplo ? Zatím to ještě jde, ale pak už to bude o topení a bohužel i nečekaných haváriích. Ale, na FB se člověk něco dozví :-). Když jsem četl o těch čápech, co se u nás zastavili na vlašských komínech zámku a snad i na věži, tak jsem si hned vzpomněl na letní výlet do Mnichova Hradiště, kde mají internetoví čápi jedno z mnoha hnízd. Ti však odlétli již někdy po polovině srpna a staří jen o několik málo dní déle.

Co Jiřinkové slavnosti, děvčata :-)?  Vláčkem je to kousíček..

Hezký víkend, příjemné počasí a opatrnost, které není v případě zdraví nikdy nazbyt !

Aktualizace 5.9. ve 13 hodin : Přesně před 50 lety tragicky zahynul MS in memoriam 1970 závodů automobilů formule 1 Jochen Rindt. Rakušan získal titul na slavném typu revolučního Lotusu 72  neobvyklým ziskem bodů za samá vítězství, a také za zvláštních okolností.



Žádné komentáře:

Okomentovat