pátek 11. září 2020

Tisková zpráva z právě proběhlé výstavy hub. K vidění bylo 150 druhů hub a v nabídce je i výběr z fotogalerie. Pozvánka na výstavu sv. Ludmily. Výstava Imaginárium Bratří Formanů je prodloužena.

 

Dnes se mi připomnělo RMM celou řadou výstav. Připomeňme si tedy některé z nich, které buď už běží, nebo v dohledné době začnou. Především se však podívejme na reportáž z právě uplynulé výstavy hub. Téměř tradiční jarní i podzimní pochoutky z hub si to zaslouží, stejně tak, jako vášeň některých jedinců sbírat houby.

Na výstavě hub v muzeu bylo letos k vidění 150 druhů.

10. - 11. 9. 2020

Tradiční výstava hub v Regionálním muzeu Mělník se letos netradičně konala v muzejních sklepích.

 „V září bývá ještě hodně teplo a v podkrovním sále to houbám moc nesvědčilo, vysychaly a ztrácely tvar i vůni. Proto jsme hledali lepší klima, kde by houby vydržely pěkné po celé dva dny výstavy. Muzejní sklepy se letos osvědčily.“ vysvětluje muzejní edukátorka Jitka Králová.

 I přes koronavirovou situaci se podařilo uspořádat i výukové programy pro školy s mykologem Jaroslavem Malým. Probíhaly však za zpřísněných hygienických podmínek. Samozřejmostí bylo použití roušek a dezinfekce. Jednotlivé školní skupiny také vcházely a vycházely různými vchody, aby se v muzeu nestřetly.

 Na výstavě se sešlo rovných 150 druhů hub. Mezi vzácné patřily např. hvězdovka tuhová a kvítková, palečka Kotlabova nebo bílá forma křemenáče osikového. Návštěvníci mohli obdivovat i mnoho druhů hřibů a největší houbu výstavy pečárku císařskou s průměrem klobouku 30 cm. Více než polovinu hub nasbírali muzejníci na Kokořínsku, další dovezl mykolog Jaroslav Malý z jižních Čech a několik exponátů přinesli i sami návštěvníci.

-KrF-

Více snímků na .....

https://www.muzeum-melnik.cz/muzeum/fotogalerie/akce-a-vystavy/2020/vystava-hub-2020-879cs.html




https://www.muzeum-melnik.cz/akce-a-vystavy/imaginarium-bratri-formanu-851_532cs.html

Pěkný víkend !

Žádné komentáře:

Okomentovat