neděle 6. září 2020

Mělničané se dnes pohoršovali nad situací v Kokořínském Dolu. Jinde už to dávno vyřešili. Pátek přestává být pracovním dnem. Čtěte a dostanete nové myšlenky.

 

Oblast za osadou Kokořínský Důl postihl nedávno kůrovec.

Na veřejném psaní a fotografování je zajímavé i to, že jitří lidské emoce. Přijde někdo, kdo zveřejní fotku, nebo článek a najednou je tu článek buď pro vlastní osobní názor čtenáře, nebo se dokonce i strhne diskuse, ve které mají čtenáři velkou potřebu se k věci vyjádřit.A přesně to se stalo například dnes přes noc, když se nám jeden z čtenářů na facebooku historické skupiny rozepsal o zklamání, jakým dnešní Kokořínský Důl pro něj je.

https://www.facebook.com/groups/1808841266008571

Zvedlo to obrovskou diskusní vlnu a je až k nevíře, jak dlouho to trvalo, než se objevil názor, že především auta do Kokořínského Dolu vůbec nepatří. To všechno se ale již dávno před minimálně 10 lety rozebíralo na komunitním webu

http://melnicek.cz/

To už dávno vyřešili třeba v Blansku 1999, kde prostě celé údolí vedoucí od Blanska po Sloup kolem Punkevních jeskyní uzavřeli automobilům. Na jeho okraji ze strany od Blanska je záchytné parkoviště s restaurací od které odjíždí dále k jeskyním ekovláčky. Mimochodem, návštěvník restaurace se přímo od stolu dívá na repliku mlýnského kola, která se tu v části restaurace ve vodách říčky Punkvy otáčí.

Jistě teď někdo namítne, že tam mají přece nějací chataři především z Prahy někde na Harakoku ( tam vede vrchem od osady Janova ves i cesta), a pak snad až v Kokořínském Dolu chaty, a že se tam nějak musí k některým především restauračním a hotelovým podnikům dostat zásobování, ale to přece lze zajistit starou známou povolenkou umístěnou na viditelném místě vozu.

Dobře vím, jak by to ulevilo cyklistům, kdyby například auta do Kokořínského Dolu přijížděla jen od Kaniny, ale to všechno už jsou jenom návrhy ze strany občanů ( já je vyjadřuji ve chvílích volna na webu) pro ty vlivné osoby ( jak tu neustále píši), kteří na řešeních jistě dle svého nejlepšího svědomí pracují.

Od čeho tu tedy máme tu lokálku a PID ? Parkovací místa pro osobní automobily u Pokliček, Harasova, na Dolině byly jistě zřízeny za účelem nějakého výdělku, ale bylo by bláhové se domnívat, že to veřejně něco řeší. Maximálně se najde několik lidí převážně z blízkého Mělníka, kteří si budou vzájemně stěžovat, že 50, nebo 100 Kč parkovného na 30 minut i méně je drahých, ale naprostá většina vzdálenějších návštěvníků, kteří tu jsou možná prvně a naposledy to s klidem dá :-).

Dokud se tedy bude přistupovat ke Kokořínskému Dolu tak benevolentně, jako se přistupuje, tak tam zřejmě hrozí dopravní kolaps a zničení životního prostředí.


Možná si to ještě ani pořádně neuvědomujeme, ale covid-19 hodně změnil naše životy. Když si vezmete loňský a předloňský rok, tak mnoho mých známých přemýšlelo o tom, co se od března do podzimu v centru města vlastně koná za akce, a co by nám dle našich zájmů nemělo uniknout.

Skoro se zdálo, že je málo volna, protože člověk pro samé místní víkendové akce neměl kolikrát ani čas, nebo chuť se jet podívat někam dále :-). Letos zde není těch akcí tolik a člověk má na druhou stranu více času, se podívat na svět zase pod jiným úhlem.

Velmi mě včera zaujal tento článek, který nejen že říká starou známou věc o nás zde v Čechách, že strávíme v průměru na Evropu hodně času v práci, ale že vlastně každý Evropan touží po dlouhém víkendovém volnu a leckde to už i probíhá ....

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/patek-prestava-byt-pracovnim-dnem-jak-se-rodi-tridenni-vikend-118122#seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=ENIyNw0rr3A-202009051132&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Letos je to velmi vidět i u nás v ČR, protože řada lidí již aspoň občas nedojíždí do práce, ale pracuje z domova, což se leckomu líbí. Na druhou stranu se tu zrodila celá řada ekonomických situací, která způsobila, že i za cenu nižší mzdy mají opravdu někteří zaměstnanci třeba prodloužený třídenní víkend, nebo i někteří týden volna atd. Pro úplnost ještě musím zmínit převod zaměstnanců na jinou práci, než vykonávají, ale v podstatě jsem chtěl příspěvkem říci, že tu zkrátka nikdy nebylo tolik pracovních modelů, jako letos, kdy k nám přišel covid-19.

A to je pro tento víkend zřejmě vše. Žádné nové fotky, žádná akce, žádný výlet, žádné komentování okolí. Není prostě čas. Mám tu celou řadu knih a momentálně čerpám plno informací ohledně památek v centru nedaleké Prahy, což se může hodit a samozřejmě to upevňuje vlastenectví, tentokrát k hlavnímu městu, které někteří tak trochu vedle domácího města také obdivujeme, pokud nejsme zrovna tou skupinou lidí, která považuje za kulturní zážitek návštěvu Teska v Letňanech a dalších tamních marketů.

Úspěšný vstup do dalšího pracovního týdne !


Žádné komentáře:

Okomentovat