sobota 19. září 2020

Národní Svatováclavská pouť 2020 již za týden. Tentokrát půjde rozsahem zřejmě jen o církevní a kulturní program v oddychovém pohodovém prostředí. Program pouti.

 


Odjezd relikvie zpět do Prahy. Lebka sv. Václava s korunou patří společně s korunovačními klenoty a relikviářem sv. Maura k nejcennějším pokladům republiky.

Historie Svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi je dlouhá .....


..... a díky pravidelným televizním vstupům na ČT 24, zmínce v hlavních zpravodajských relacích a dni volna může pouť zcela jistě dokráčet do povědomí mnoha lidí.

Vzhledem k tomu, že se tato mediálně slavná událost koná jenom nějakých 17 minut jízdy vlakem od Mělníka, tak ji loni Soutok navštívil a přinesl bohatou reportáž s mnoha fotografiemi ....


Letos se zdá, že vzhledem k situaci, se celkem logicky omezí pouť jenom na prostor historického centra, kde bude probíhat venkovní kulturní program na scéně a vše, co nějak souvisí s církevními hodnotami a občerstvením poutníků. Program je níže.

Odpusťte mi, když přirovnám atmosféru v centru města tak trochu k atmosféře folkové Porty. Že vám to nic neříká ? Pak patříte možná mezi příznivce rocku a metálu, kteří mají čas na rozhovor maximálně v přestávce koncertu, který obvykle celý prostojí, či ,,propohybují" na místě. Folková Porta je naopak uvolněnou tišší akcí, která dává prostor pro rozhovory, občerstvení a obvykle i pohodově sedíte. Prostě taková poklidná přátelská pohodovka bez většího vzruchu, pokud to nějaká country kapela pořádně nerozbalí :-).

A právě kvůli takové určité pohodičce i pohodovým lidem sem někteří poutníci přijíždí především. V sousedství Staré Boleslavi máme však i další hezké město Brandýs nad Labem a mezi oběma městy se nachází i určitý pás přírody podle řeky Labe a dalších vodních ploch.

Návštěva akce může být dobrým typem pro volný čas, kterým pondělí 28. září je. Bazilika byla loni v rekonstrukci a relikvie byla vyjímečně vystavena v kostele sv. Klimenta.






Národní svatováclavská pouť, naše Svatováclavky, letos proběhnou v termínu 27. a 28. září.
Pro poutníky je kvůli nepříznivým zdravotním podmínkám připraven menší hudební i kulturní program, ale nebojte se, akce bude i tak příjemná.

Neděle 27. září 2020
Mariánské náměstí
19.50 -  Přivítání relikvie sv. Václava a modlitba za Vlast před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie
20.00 -  Svatováclavský koncert a nešpory v bazilice Nanebevzetí Panny Marie
 
Pondělí 28. září 2020
Poutní chrám Nanebevzetí Panny Marie

 8.30  - Mše svatá
14.00  - Modlitba za národ u Palladia země České
15.30  - Závěrečný koncert pro poutníky
17.00  - Odjezd relikvie sv. Václava na Pražský hrad
18.00 - Mše svatá
 
Pondělí 28. září 2020
Mariánské náměstí

10.00  - Poutní mše svatá
13.00 – Velký dechový orchestr Mělník
14.30 – Liduščino divadlo
16.00 – Kantoři
17.15 – FF Band
18.15 – předávání Svatováclavské plakety
18.30 – Petra Janů s kapelou


Žádné komentáře:

Okomentovat