pátek 25. září 2020

Také Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi bude nakonec jenom torzem normálního stavu. Regionální stanice Českého rozhlasu prochází významnou změnou.

 


Je před námi poslední víkend měsíce září, který nám přináší hned tři dny volna, ale tím také veškerá radost končí. Především by mělo jít o víkend deštivý, a to snad každého nějakým způsobem ovlivní. Aby toho nebylo málo, tak se zpravodajství a naše životy zase točí po letní pauze podle koronaviru.

Pokud jsme ještě nedávno doufali, že omezeny budou jen nějaké akce a snad to nebude tak citlivé, tak už je všechno opět jinak. Ani není nálada psát o něčem téměř zrušeném, co nás ještě před rokem nadchlo Podívejte se na toto a zvažte, zda to má vůbec cenu.

https://www.staraboleslav.com/2020/09/23/narodni-svatovaclavska-pout-stav-ke-dni-23-9-2020/

Za mě tedy rozhodně ne, ale to je věc každého.

Žádný kulturní program, žádné stánky.

Myslím, že současná doba je opět nakloněna individuálním akcím.


Regionální stanice Českého rozhlasu prochází v těchto dnech významnou změnou a mají je následovat i další stanice našeho rozhlasového spektra. Ostatně, nápady a změny nikdy nekončí.

Zapomeňte již na běžná současná rádia, která jenom šíří mluvené slovo, nebo hudbu. To už dnes není ,, in". Potřebovat budete DAB+ rádio s barevným displejem, protože to starší vám už jednoduše dodá také jenom hudbu s mluveným slovem, byť v nesrovnatelně vyšší kvalitě.


Začalo to fotografiemi moderátorů, či hostů v rozhlasovém studiu, textovými zprávami, obaly hudebních nosičů a leckde se objevilo i počasí pro celou republiku. Někdy šlo o zobrazení mapy s teplotami, jindy nám čtyři sloupky dali denní i noční předpověď pro dnešní den a tři nejbližší dny. Zejména v zahraničí se objevili nějaké slogany a reklamy.


Jenže, Česká republika, se snaží v oblasti takzvaných slade- show ( obrázky na malém displeji rádia) ukázat a přichází s určitým vylepšením. Každou chvíli se něco děje, a to nyní zejména u stanic skupiny Českého rozhlasu.

Ten používá pouhé dva multiplexy z 32 dnes používaných kanálů. V Čechách je to kanál 12C a na Moravě 12D. Současně se rozšiřuje počet vysílačů a vylepšuje se pokrytí území. V praxi to znamená, že si například posluchač Mělníka může naladit specializované programy, jako jsou stanice ČRo- Retro, ČRo - Junior, ČRo -Jazz.

 Dále programy celostátní, jako je Čro - plus, ČRo - Radiožurnál, ČRo -Vltava atd. Oblíbené jsou však také regionální programy, jako jsou ČRo - Hradec Králové, Pardubice, Plzeň, Sever, Liberec, Region, či České Budějovice.

Kompletní seznam našich stanic nejen Čro najdete zde:


Jak vidíte, tak na kanále 12C nenajdete Ostravu, Brno, Vysočinu atd. To je právě na kanále 12D. Ovšem, zejména na Mělníku platí, že to tady s příjmem DAB+ nemáme na některých místech vůbec špatné a můžeme poslouchat vlastně i takový dálkový příjem z Moravy.


Ten se k nám šířil ještě nedávno ze 120 km vzdáleného vysílače Jihlava- Strážník ( kanál 12D) a atakoval hranici zvuku. To znamená, že při horších podmínkách u mělnického zámku moravská regionální studia nehrála, ale při mírném zlepšení již ano.

To se nedávno ještě zlepšilo, protože byl do provozu uveden vysílač na Pradědu ( 200 km) a Jihlava- Javořice ( 140 km), což zvedlo úroveň signálu téměř naplno. Jen není zatím vyzkoumáno, zda šlo o mimořádně dobré podmínky, nebo o nový standard. To by pak zřejmě umožnilo příjem moravských regionálních stanic ČRo i v nižších polohách města, pokud bude ovšem lokalita orientována správným směrem ( V-J) a bez terenních překážek.

Aktualizace 28.9. v 14.45 : Ano, 12D je tu i v tomto deštivém nevlídném počasí a zkušebně jsem v parku na vyhlídce za hřbitovem sv. Václava ( Pražská ulice) poslouchal asi 30 vteřin ČRo - Ostrava.


Tím opravdovým přelomem, který je však snad jen teprve den starý je fakt, že řada regionálních studií ČRo má již zařazenou předpověď počasí pro svůj region a pyšní se na displeji i nějakou dominantou kraje.







Večer mají regionální stanice skupiny Českého rozhlasu obvykle stejný program.




Pohodový prodloužený víkend !

Žádné komentáře:

Okomentovat