středa 3. července 2019

Jak se chytá inspirace, aneb jak jsem si vyšlápl zkontrolovat práce na komorách v Hoříně.


Co může být lepší, než když si člověk může z větší části dne dělat co chce :-) ? A ono to snad ani nejde pořád někam cestovat a je to do jisté míry náročné. Pak stačí se třeba i jenom tak projít po našem městě a pozorovat cvrkot.

Jestli má Mělník něco opravdu krásného, tak je to ten rozhled od zámku a od vily Karola. To se neokouká. Každé to místečko člověku něco říká, nebo tam i leckdy byl. Tato místa však nabízí mnohem více. Můžete třeba poslouchat hrající orchestr na zakotvené výletní lodi, nebo se dívat na nekonečné kolony aut vedoucí kamsi k Býkvi, které tu vznikly díky rekonstrukci kruhového objezdu na Pšovce, ale můžete třeba vidět i nějaké úsměvné věci.

Jedna z nich je na fotce, a když si výletník povšiml, jak rychle tahám foťák, tak mi s úsměvem pokynul. Zřejmě dobrá ochrana proti prudkému slunci :-). Už nebyl čas to probrat.


Není však špatné, se jednou za čas před sluncem schovat i do takového příjemného zděného prostředí,....


.... zvlášť když dostanete chuť na dobrou bavorskou pšenici, která voní po ovoci ....


 .... a můžete rozjímat nejen nad krásnými letními výlety, ale třeba i nad něčím, co není daleko.


A protože je zlatavý mok i určitým nástrojem inspirace a existuje něco, čemu se říká lidská zvědavost, tak mě napadlo, že už je také na čase, abych nekoukal na hořínské komory jenom od zámku, nebo prostřednictvím novin, ale vyšlápl si je prohlédnout pěkně na blízko.
Ostatně, je to romantičtější prostředí, než někde u kruhového objezdu.

Cestou jsem si tak po delší době prohlédl opět náš krásný zámek nad řekou ...


.... a o něco dále jsem mohl obdivovat opravdu krásný rozcestník pro cyklisty.


Je až zvláštní, jak vážně se bere fakt, že nelze přejet komory. Dokonce tu máme i letos přívoz. Rozdíl je ten, že ten loňský vás vozil přes Labe na břeh u Brozánek a ten letošní vás sveze na Mrkvici, což je území mezi laterálním kanálem a Vltavou.

Myslím si totiž, že cyklisté mohli klidně pokračovat z Hořína po nepříliš frekventované silnici na kraj Vrbna, odkud vede na cyklotrasu krátká asfaltovaná spojnice. Ale budiž. Zdá se, že Mělník si přívoz oblíbil a toto je aspoň důvod, jak mu dát určitou smysluplnost a nepřiřadit mu jenom funkci určité a nyní po rekonstrukci mostu nejisté městské atrakce.


Vyfotil jsem pro vás tedy nějaké cedule s informacemi.



Původně jsem si myslel, že staveniště jenom tak líznu a vrátím se po romantické cestě podle laterálního kanálu, ale dozvěděl jsem se, že toto není možné a jde o ohraničený oplocený prostor.



Nebyl bych to však snad ani já, abych neprozkoumal, kam až se všude může. Při té příležitosti si můžete prohlédnout přívoz.


Ten kousek zeleně mi přišel tak pohádkový, že foťák neodolal.


A zámek zase z jiného úhlu.


Aby připlul samotný tlačák od Prahy ....


 ... a točil se na Chvaletice, tak to se často nevidí a ještě méně často je člověk přímo u něj.


A tak jsem dospěl až k opravdovému plotu, který ohraničuje staveniště.


Jak však již znáte z mnoha záběrů, které se zabývaly různými stavebními pracemi v našem městě a jeho okolí, tak krásná funkce fotoaparátu, která nese jméno zoom je prostě k nezaplacení. Mnohokrát vás dostane tam, kam sotva vidíte a kam se z různých důvodů nelze přiblížit.

Jednou jsou to důvody bezpečnostní, jindy jde zkrátka o soukromý pozemek, nebo jde o zvěř, kterou můžete vyplašit, či třeba o skupinku lidí, kterou potřebujete mít zabranou do nějaké činnosti bez zájmu o váš objektiv. To vše patří k fotografování a jeho technikám.

Tak jsme se konečně podívali ke komorám blíže, ale podle harmonogramu prací je to akce ještě na několik měsíců.

Žádné komentáře:

Okomentovat