sobota 20. července 2019

Dnešek patří Mělnickému triathlonu. Wendelstein, nebo dokonce Bregenz ? Rekord je velmi reálný ! V mělnickém muzeu si dali dostaveníčko vodníci !


Dnešek patří Mělnickému triathlonu. Vše o závodě najdete na http://www.triathlonmelnik.cz/  .
Tak vypadalo náměstí Míru dnes v 10 hodin dopoledne.
Pokud máte čas a jste vyznavači těchto aktivit, tak neváhejte a přijďte se podívat.







Zajímavá situace bude možná v neděli odpoledne.

Obvykle v 10 hodin v sobotu snídám a o dovolené jsem se kvůli cestování do všech různých koutů naší nádherné vlasti navstával brzy ráno dost, ale dálkové podmínky příjmu DAB+ mě dnes tak trochu přinutily, abych to šel zkusit a snad už konečně fotograficky zachytil ulovení docela vzdáleného muxu z Dolních Franků ( Unterfranken).

Vždyť podmínky nebyly snad měsíc. A zadařilo se, ačkoliv to chtělo trpělivost a nevzdat to.  Podmínky příjmu se někdy mění po minutách a to byl dnešní případ. Velmi jsem se divil, když se na kanále 10A  místo Unterfranken načetl Obb/Schw, ale věděl jsem, že ta možnost je reálná, byť méně obvyklá. Zde na Mělníku šlo o pemiéru. To do jisté míry vysvětlovalo, proč nejde téměř nic z Ochsenkopfu ( kopec asi 50 km západně od Chebu), který k nám posílá 3 multiplexy o rozdílné síle signálu.

Vítězství a radost tedy přišly v každém případě, protože Oberbayern na 10A má své vysílače v okolí Mnichova, avšak pro nás připadají v úvahu k záchytu ty ve vyšších nadmořských výškách podhůří Alp, které jsou ještě vzdálenější a na trase není terenních překážek.

Hned mě napadl Wendelstein, který je 1838 mn.m. a v minulosti jsme tu z něj na frekvenci 98.5 MHz občas zachytili stanici Bayern 3. Jenže, pak se naskýtá otázka : ,, Proč tedy ani náznakem nešel 7A Voralpenland, který užívá také mimo jiné tento kopec ? Měl snad 7A dnes údržbu ? To asi těžko, protože by nešel v takovém případě nejspíše žádný mux z tohoto vysílače.

A tak se nabízí téměř neuvěřitelná možnost, kterou lze zatím jen těžko doložit, ale uvidím, co k tomu řeknou ti, kteří mají kvalitnější  a případně velmi drahou techniku, která je v takových chvílích stoprocentně schopná určit přímo vysílač, aniž by bylo třeba užívat logických a vylučovacích úvah.


Může totiž jít o 465 km vzdálený vysílač Bregenz / Pfänder ( Aut) 1028 m.n.m. , což by byla neskutečná bomba, která nebude třeba ani nikdy již překonána. Zatím podle úvahy o Wendelsteinu, kde 7A ani nebrnkl ( ten je vzdálený jen 345 km) by tomu vše nasvědčovalo, byť jsou ve hře i podstatně nižší a bližší kopce.

To je právě jedna z nevýhod DAB+ oproti FM pro nás dálkové lovce, že zatímco každá rozhlasová stanice, která vysílá na nějakém kmitočtu FM má přiřazenu frekvenci a pevný vysílač, tak určitý kanál DAB+ ( o určité frekvenci) je šířen i z vícero vysílačů a bez velmi drahé techniky, se používá, jako pomůcka pravděpodobnost, kterou lze někdy doložit praktickými zkušenostmi ulovených rádií z různých vzdálených kopců ( vysílačů) na FM.

Protože se jeden z kolegů zmínil, že zachytil na kanále 8B Allgäu , který vysílá mimo jiné hlavně z vysílače Markt Wald ( Mitteneufnacht), je vše komplikovanější. O tom vysílači i kanále se totiž už všude psalo, ale nikde jsem nenašel, kde se přesně nachází a jak je vysoký ( kopec), byť pátrám v mapách ve zmíněných místech.

To komplikuje situaci, protože Markt Wald také vysílá i 10A a mohlo být jít tím pádem i o něj. Pak by se jednalo trochu zvláštně zřejmě o nějaký nižší a bližší kopec, ale nic nelze vyloučit. V každém případě, se ukázalo, že zvyk je železná košile, a tak jsem signál na kanále 8 B považoval za Durynsko a ochudil jsem se o další možný záchyt vzácného vysílače z této oblasti. Tentokrát 8B z Allgäu.

Pořád se člověk v něčem učí :-).

Aktualizace 21.7. 2019 v 10.35: https://www.dabplus.de/empfang/?lang=de

Tak až tento skvělý web, který vám pomůže najít jakýkoliv německý vysílač mi pomohl vysílač a jeho přesnou polohu najít.


Nakonec se tedy jedná o tzv. Fernmeldeturm nacházející se na JZ  okraji vesničky Markt Wald.Věž leží na vrstevnici pouhých 650 m.n.m. ve vzdálenosti 376 km od Mělníka. Vzhledem k tomu, že byl naprosto ve stejnou dobu zachycen na Kladně multiplex 8B, který jede největším výkonem právě ze zmíněného kopce ( 10 KW), tak je opravdu možné, až pravděpodobné, že by i multiplex 10A přišel stejným výkonem ze stejného kopce.

Vyloučit však vzdálenější a vyšší Bregenz může pouze drahá technika, která se do levných rádií už vůbec nedává. Ostatně, rádia jsou dělaná hlavně pro poslechy programů i písniček, a teprve pak pro ty, kteří objeví i další zábavu a mohou si vzdálený multiplex nejen naladit, ale při stabilnějších podmínkách si pustit chvíli i nějakou stanici, která z něj vysílá. A nejlépe samozřejmě nějakou vzácnou místní regionální, kterou jinde nenajdou.

Poznávání chování signálů DAB+ je teprve na začátku a je to zase trošku jiné, než FM ( VKV).
A teď trochu odbočím.

Dívali jste se na Toulavou kameru ? Byly tam Domažlice, Hoher Bogen i Furth im Wald. Zkrátka místa, která Soutok letos před několika dny, ale i loni, nebo dokonce už předloni navštívil. Právě na Furth im Wald i Hoher Bogen je krásný pohled právě z Čerchova. Totéž platí i pro Domažlice.

Dnes v 9.30 ulovený multiplex 10A Oberbayern nedaleko mělnického zámku.



A na závěr reportáž zaslaná z muzea:

V mělnickém muzeu si dali dostaveníčko vodníci!
Brekeke aneb V Mělníku není konec vodníků! 19. 7. – 3. 11. 2019 Regionální muzeum Mělník, p . o. - malý sál


Mlýn klape, světlušky blikají zpoza vrby, rybky plavou a vodníci spokojeně bafou fajfku či šijí rudé botky okolo rybníčku v malém sále mělnického muzea. Pravou vodnickou atmosféru dokreslují malované hrnky s pokličkami, ze kterých se marně snaží uniknout polapené dušičky…Pohádková výstava „Brekeke aneb V Mělníku není konec vodníků „ právě začala.

 Vodnická expozice Regionálního muzea Mělník představuje naši nejznámější pohádkovou postavu v její přívětivé formě. Dostaveníčko si zde dali vodníci jak historičtí tak současní, které přímo pro výstavu vytvořili žáci ZUŠ Mšeno. Děti se vyřádí v herním koutku, kde mohou např. posílat dušičky potrubní vodnickou poštou, lovit ryby, poznávat vodní živočichy nebo si pohrát s plyšovým kaprem Pepou. Nechybí ani akvárium s živými rybkami, které pro výstavu zapůjčilo Vivarium Mělník.

K výstavě muzeum vyhlásilo hned dvě soutěže. Děti si užijí dobrodružnou pátrací soutěž „Kapříci vodníka Šploucha“. Úkolem soutěžících je najít sedm zlatých kapříků a zodpovědět hastrmanovy otázky. Kdo zlatého kapříka uvidí, chytne se za nos a řekne „brekeke“ nadobro ho opustí všechna smůla. Soutěž trvá do 29. 9. 2019. Tři vylosovaní výherci získají super ceny. 1. cena je rodinná vstupenka do Veřejného akvária v České Lípě a vodnický dort. Odměny budou předány při derniéře výstavy v rámci programu Dne Středočeského kraje 28. 10. 2019.

Expozici doplňuje sbírka fotografií hastrmanů z okolí Jihlavy p. Jarmily Včelové i fotografie z dalších míst ČR. Návštěvníci mohou zaslat své vlastní vodnické snímky do soutěže „Miss vodník 2019“ na muzejním facebooku.

Ve čtvrtek 25. 7. se koná doprovodný program pro děti s mělnickým vodníkem Brčounem Vrbičkou a kouzelnou muzejní dílničkou od 9:00 a 14.00 hod.
Výstava potrvá do 3. 11. 2019 a je otevřena denně kromě pondělí 9-12 a 12:30-17 hod. Vstupné 20/10 Kč.


Kontakt: Kristýna Frelichová – odd. PR a propagace frelichova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651, tel. 315 630 923
Regionální muzeum Mělník, příspěvková organizace Středočeského kraje nám. Míru 54, 27601 Mělník Otevírací doba: celoročně, úterý – neděle 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin http://www.muzeum-melnik.cz/


Žádné komentáře:

Okomentovat