neděle 20. ledna 2019

Tak vypadá okolí řeky Labe mezi Děčínem a Drážďany. O zábavě na zimní dny, aneb vychutnejte si on-line kamery. Typ na jarní výlet ?


Železniční most v lázních Bad Schandau ( saský Žandov). Přes tento most jezdí  z Děčína linka U 28, která vás přes Sebnitz doveze do Rumburka. Doporučuji k návštěvě nejkrásnější vyhlídky v Saském Švýcarsku.



Kouzelný Lilienstein nedaleko městečka Königstein.

Zimní období bylo pro většinu lidí vždy takové smutnější a nepříjemné, zvlášť pokud jste zrovna nebyli vyznavači lyžování. A přiznejme si, že taková cesta někam do hor za sněhem vlastním automobilem je v podmínkách provozu, vzdálenosti i vlastních povětrnostních a světelných podmínek také docela slušně náročná a nijak levná záležitost.

Jak možná mnozí víte, tak nás čeká v příštím týdnu období arktických mrazů, a to budeme mnozí rádi, když se dopravíme do práce, domů a případně vyřídíme věci, které nesnesou odkladu. Budeme přežívat v interiérech.

Tady mi dovolte, abych zavzpomínal na ty, kteří sedí v nějakém restauračním zařízení, leckdy obklopeni kamarády, dívají se na televizi, povídají si, nebo hrají nějaké společenské hry. Vždyť bývaly časy, kdy žádná elektronická zábava nebyla a lidé se bavili tím, co zrovna doba dala.

Když měl někdo karty, tak se hrály karty. Když byly k disposici různé stolní hry, tak se hrálo třeba i člověče nezlob se, nebo šachy. A když nebylo ani jedno, ani druhé, tak jsme ještě byli rádi za obyčejnou krabičku zápalek, se kterou se také dala hrát jedna populární veselá společenská hra.



Pokrok nelze zastavit, a tak přišly nejprve hrací automaty i první miniaturní displejová zařízení na baterky, kde jste mohli hrát několik primitivních her a vystačili jste si úplně sami. Pokud jste nechtěli elektroniku, mohli jste řešit sudoku, nebo různé typy křížovek, což můžete dělat i v současnosti.

V prvním případě spíše ztrácíte čas, byť je to zábavné, pokud vás po nějaké nejbližší minutě napadne další řešení problému. Ve druhém případě je to taková hříčka znalostí, ale jak dalece to koho potěší, to nechám na něm. Někdy se chce říci, že pokud byste místo toho studovali nějaký cizí jazyk, tak uděláte lépe, ale komu z nás se do toho chce.

Vždyť v dnešní době počítačových překladačů a Evropě mnoha jazyků, se vše učíme spíše vlažně, pokud nás k tomu něčemu konkretnímu vyloženě něco nenutí.

S příchodem počítačů i internetu tu máme celou řadu možností, jak dále zabíjet volný čas, pokud se nechceme věnovat třeba četbě knih, časopisů, nebo i sledování různých žánrů v televizi. A mám někdy pocit, že ten čas dnes nejen rychleji utíká, ale zejména mládež často zapomíná, že lze dělat leckdy také jiné a zdravější aktivity.

V důsledku toho, se bohužel propadl náš národní fotbal, ale už i hokej někam hodně dolů. Na internetu toho lze tedy dělat mnoho a již jsme si to tu mnohokrát připomněli. Dokonce můžeme být jaksi venku, ačkoliv sedíme doma u PC a můžeme třeba cestovat.


Na kopci je pevnost Königstein.

Pokud se smíříme jen s posledními záběry z vozů společnosti Google street, tak se můžeme projíždět a procházet známými ulicemi našich měst i vesnic, nebo se i vydat do zahraničí, pokud daná země vydala společnosti svolení k činnosti pořízení kamerových záznamů.

Nemusíme dnes už ani čekat na titěrnou programátorskou práci tvůrců simulátorů, která stejně nikdy nemůže konkurovat kameře, která natáčí nějaké místo v přímém přenosu a ještě v pohybu tak, jak se pohybuje i objekt na němž je umístěna.

Skvělou adresou je například web ... https://slowtv.idnes.cz/ , kde toho sice moc v nabídce není, ale skutečně sedíte doma a sledujete reálné dění. Osobně velmi rád navštěvuji občas kameru lodi Rio 2, která brázdí především naše Labe. Vzhledem k tomu, že člověk zná labskou hladinu a její okolí mezi Mělníkem a Drážďany ze sedla svého bicyklu, tak je to pro něj zvlášť krásný zážitek, pokud loď zrovna operuje v těchto místech.


Most u Pirny. Perno patřilo někdy v letech 1200- 1400 k našemu království a oblast nesla název Donínsko.

V loňských parnech, kdy byla nízká hladina vody, tak naše loď operovala ponejvíce v rovinaté luční krajině na německých kanálech v Dolním Sasku mezi Rýnem a Labem. Nedávno jsem zjistil, že byla dokonce i na Mělníku, ale to jsem propásl.

Ono to ani jinak nejde, když se chodí do práce, bílý den je krátký a posádka se v psaní plánu své cesty pro diváky zrovna nepřetrhne. Včera večer jsem loď objevil na našem území v Ústí nad Labem, když proplouvala v blízkosti hlavního ústeckého nádraží a končila v Krásném Březně.

Jen jsem dnes vstal, tak jsem zjistil, že už pluje bez vany Křešicemi u Děčína a za chvíli stála v Děčíně a měla před sebou vanu se šrotem. Škoda, že mi zase ty naše krásné Čechy proplula, než jsem vstal :-), ale když jsem viděl, že nabrala směr Německo, tak jsem dostal nápad.


Fabrika v Heidenau. Tehdy jsem myslel, že je tu nějaký zámek. Poslední samostatná obec před městem Drážďany.

Vždyť to tady znám ze sedla svého kola a psal jsem o tom dost sledovaný seriál ( září- říjen 2012), který patří k nejnavštěvovanějším.

http://soutok.blogspot.com/2012/10/na-kole-z-decina-do-drazdan-zpet-za.html

A tak jsem vydržel v dnešním neslaném a nemastném dni sledovat její plavbu známými místy a vzpomínat na 28. září 2012. Ovšem že s občasnými přestávkami.

Dnešní článek tedy můžete brát jako takovou dvojí reklamu. Jednak si můžete již předem plánovat jízdu na kole po krásné cyklotrase a můžete využívat k cestování i různých technických vymožeností :-). Pozor, je to reálný záznam !!!. Z tohoto důvodu je třeba si uvědomit, že odpolední plavbu si již moc neužijete, lepší jsou víkendy, pokud se pluje a hlavně nevím, jak to bude, až opravdu přijdou ty arktické mrazy.

To však milovníkům cestování bránit nemusí a mohou se vydat s nějakou letní kamerou na google street po Čechách, či po světě. Pokud znáte ještě nějaké podobné weby, kde si může člověk cestovat z tepla domova, tak to rád uvítám v komentáři.

Teď mě třeba napadá ještě http://pohledzvlaku.cz/ , kde máme i pohled z vlaku při průjezdu Mělníkem, což je ovšem ta velká kategorie záznamů. A matně si vzpomínám, že jsem někde viděl reportáž z německého dopravního letadla nad San Franciscem. K domovu máme však jistě tak nějak všichni blíže a on-line záběry, budou mít vždy kouzlo současnosti.

Úspěšný start do dalšího pracovního lednového týdne!


Zámek Pilnitz.


Po pravé straně je vysílač s restaurací v Dresden-Wachwitz. Odtud naladíme třeba u našeho zámku i některá rádia, jako je například rádio Jump pro mladé, nebo i různé odnože saské spolkové stanice MDR.

https://de.wikipedia.org/wiki/Fernsehturm_Dresden


Vlevo je vilová čtvrt, vpravo občas vinohrady.


Most ve čtvrti Lochwitz je jednou z památek Drážďan.


Rozloučíme se pohledy na Staré město.





Žádné komentáře:

Okomentovat