sobota 19. ledna 2019

Dnešní lednová sobota ( 19.1.) vytáhla lidi na procházku. Nebeské divadlo má také svůj půvab a ani nemusí být moc hodin.


Milí čtenáři, je to již 13 dní, co jsme tu měli na webu naposledy nějaké aktuální obrázky. A to ještě ty první obrázky roku 2019 byly z bájné hory Říp. Dnešní den byl konečně takovým prvním pěkným volným dnem, kdy se mi podařilo navzdory různým nutnostem aspoň chvilku v pozdním odpoledni vyjít na krátkou milou procházku.

Jak málo někdy stačí k radosti. Konečně modrá obloha a troška sluníčka, i když jinak za cenu mrazíku a ještě jsem marně přemýšlel, co tak vyfotit. Byla to jedna z těch mých oblíbených procházek, které vedou jen kousek do polí za město, aby se pak krásným Polabským parkem vrátila na oblíbené vyhlídky za naším mělnickým zámkem.



A pak mě konečně trkl nápad na první dvě fotografie. Nevím již, jak se ten článek jmenoval, ale není to zase tak dávno, co jsem zde zmínil krásnou vyhlídku na řeku za hřbitovem a zavzpomínal na své dětství, kdy odtud byl lepší výhled.

Nyní jsou však stromy holé, což je tak trochu smutné, ale na druhou stranu je tedy vidět o něco dále. Na prvním snímku si všimněte, jak je krásně vidět skrz rezervaci Oupor na řeku Vltavu Zhruba v místech, kde se nachází soutok, se nám za stromem ztrácí hora Říp, která se však na snímku oproti reálu tak nějak ztrácí. Ty  stromy, co brání ve výhledu na horu, nebyly samozřejmě kdysi tak vysoké.

Na druhém snímku můžete spatřit v pozadí nepatrnou část cukrovarských sil, která byla vystavena v letech 1972 - 1975. Mimochodem, letos si připomínáme 150. výročí mělnického cukrovaru. Této události je věnován článek v posledním čísle Mělnické radnice. Jenom nevím, zda se tam v dalším článku, který se týká limitované edice suvenýrů k tomuto výročí v mělnickém IC  nevloudila nějaká chyba. Porovnejte zmíněnou reklamu  v měsíčníku s článkem

http://soutok.blogspot.com/2018/12/spolecnost-tereos-ttd-vyrobila-na-prani.html

Je, nebo už není ?


To jsme již o něco výše a díváme se na obrázek, který je nám tak milý. Zrovna, když jsem se díval na tu krásnou historickou siluetu, tak jsem dostal pozdrav v podobě čtyř úderů zvonů, které oznamují celou hodinu a pěti jiných úderů, které oznamují, kolikátá bije :-). Přesně tak, jako v té básni Město jde spát, kterou jsem tu představil v článku, na který odkazuji výše.


Tento obrázek jsem vložil tematicky a je z Vánoc 2018. Povšimněte si, že chrám sv. Petra a Pavla dostává novou střešní krytinu.


Ze stejného dne, jako je obrázek výše pochází i snímek krásně nasvícené sochy Karla IV.
Nezlobte se na mě,ale vždy když se dívám na tuto sochu, tak se mi vybaví vlastní báseň  z roku 1992 Vyznání rodnému městu, kdy vlastně s králem rozmlouvám, jak je patrné ze závěru.
Je tu zkrátka krásně a vůbec máme krásnou zem.



Když už má člověk ten foťák vyndaný, tak by bylo škoda nevyfotit ten náš krásný soutok, který se snad nikdy neokouká. Soutoků řek je v Čechách celá řada, ale ten pod Mělníkem, ten je prostě tak krásný, jako ....


.... pohled na naši národní horu. Na Říp se dá koukat z mnoha stran, ale odnikud na něj není tak krásný pohled, jako z mělnické vyhlídky.


Když jsem vycházel dnes v podvečer na procházku, tak asi nejzajímavějším objektem byl Měsíc, který byl jen kousek nad obzorem. Je stará věc, že když je atmosféra bez mraků, tak bývá vidět i ve chvíli, kdy je Slunce ještě poměrně vysoko nad obzorem.


A tak si nyní tento kontrast užijte. Tak vypadal náš souputník dnes asi v 15.30 SEČ ...


.... a tady už máme na hodinkách 17.15.


Užívejte hezký zbytek víkendu a vězte, že jsme zase jaru blíže :-).


Žádné komentáře:

Okomentovat