pátek 25. ledna 2019

Blog s názvem ,,Srovnávací fotky" nabízí mnoho starých i současných fotografií z celé ČR. Obrovské množství jich je také z Mělníka. Historických fotografií Mělníka je na netu velmi mnoho ( odkazy). Ranní zatmění měsíce 21.1. 2019 .


Milí čtenáři, když kdysi dávno na webu   http://melnicek.cz/ přišel jeden člověk v jednom článku s asi dvacítkou historických fotografií z okolí naši mělnické Pražské brány, tak jsem dokonce i přemýšlel, zda to není tak trochu zahrávání si s nějakými autorskými právy. Možná to bylo toto:
https://melnicek.cz/node/6556  , možná bylo ještě něco předtím.

 Doba byla totiž taková, že si tehdy lidé mezi sebou půjčovali cédéčka s historickými fotografiemi, nebo se jim podařilo něco stáhnout někde na netu, pokud něco objevili.

Až mnohem později byla oficiálně ke koupi ( snad i v rámci DED) sada reprintů historických fotografií Mělníka, což se ještě jednou v podstatně menším množství opakovalo, ale tuto druhou kolekci jsem již nezachytil.

Později jsem objevil nějaký německý web, kde nechyběly ani historické pohlednice z Mělníka a již ani nevím, kde jsem o tom informoval .Ale, teď si vzpomínám, že to není  zase až tak dlouho a článek by se možná našel dokonce zde, jen chytit správné slovo pro vyhledávač. Nicméně, dal jsem si dnes trochu práce a jeden je třeba zde:
https://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=M%C4%9Bln%C3%ADk&_sacat=33374

 Před několika málo lety jsem zase objevil web jedné sběratelky pohlednic historického Mělníka ....
https://www.pohledy-melnik.cz/galerie-pohlednic/pohledy-na-mesto/
a facebook pana Lojky je jistě nejznámnější:

https://www.facebook.com/groups/1808841266008571

Historické fotky Mělníka zkrátka na netu žijí. Zrovna dnes mi přišla v e-mailu další adresa:

http://srovnavacifotky.blogspot.com/

..., kde vás bude asi nejvíce zajímat ....http://srovnavacifotky.blogspot.com/2014/03/melnik-1-stredocesky-kraj.html

Pozor, má to až šest stran !!!


Možná jste se i vy podívali v pondělí nad ránem na oblohu, kde proběhlo krásné zatmění Měsíce. Vůbec se mi nedařilo. Jak člověk spěchá do práce, tak na to nemá klid, ani podmínky, a nakonec selhala ve finále i baterie. Nu, aspoň tu máme takovou barevnou vzpomínku na vzácný úkaz. Kdoví, zda při příští pozorovací možnosti nebude třeba zataženo.

Hezký víkend!




Žádné komentáře:

Okomentovat