neděle 6. ledna 2019

První výlet roku 2019 vedl na bájnou horu Říp. Jak to bylo s praotcem Čechem ? Co má Česko společné s Horní Falcí? Řopíky jsou šlágr. Exotické dívky z Krnova byly nejvzdálenějšími turisty.


Asi není pochyb o tom, že ta kvanta turistů, kteří přijedou na Mělník, sem jedou za jedním z nejkrásnějších pohledů do kraje, jaký jen může být. Přes svoji malou nadmořskou výšku dohlédneme ze středu Čech, až k pohraničním Krušným horám, když se udělají podmínky. Přesto tyto turisty zcela pochopitelně nejvíce zajímá soutok dvou největších našich řek pod městem, a nelze odolat pohledu na romantickou nedalekou bájnou horu Říp, která sem zkrátka patří a buďme na ni hrdí.


Mnozí si představujeme, jak v naší pradávné zalesněné vlasti nejprve žili Keltové, kteří se z nějakých důvodů ( zřejmě neustálé obtěžující válečné výpady) vypravili  ve značné míře zpět západním směrem, aby jejich místo opanovaly především germánské kmeny od Baltu, které se jistě s keltským zbytkem obyvatelstva minimálně díky nějakým krásným ženám smísily :-).

O Slovanech, se díky jejich zemědělské činnosti a faktu, že svoji českou kotlinu v budoucnu v dějinách převážně hájili hovoří, jako o lidu mírné povahy, ale jisté je, že invaze na toto jistě ne zcela opuštěné  území musela nějakým způsobem probíhat. Jak toto probíhalo, to není zcela jisté, ale historikové hovoří o tom, že jedna osídlovací větev dospěla do našich končin od Polska a druhá přišla zhruba místy někde mezi budoucí Vídní a Bratislavou, kde překročila Dunaj.

Pak již přichází ona slavná pověst, kde se praotec Čech dívá do kraje a moc se mu tu líbí, čímž končí pouť tohoto slovanského kmene, který již nikdy nepřenechá území žádným jiným kmenům, či národům.


Ovšem, současný historický pohled je zcela odlišný. Keltský kmen, který dospěl na naše území z oblasti dnešní Francie byl kmen Bójů a dal naši vlasti latinský název Bohemia ( Čechy) i vlastně pojmenoval, jako první v písemných pramenech naši řeku Labe ( Elv), ze které se později rodilo díky germánskému vlivu Elbe a slovanskému přesmyčkou Labe.

Je dost pravděpodobné, že tehdy na zcela holém kopci nejprve stanul zmíněný keltský kmen a již tehdy mohla vzniknout pověst, která může být později pouze přebraná. Kmen se zde sice utábořil, ale mohli bychom se dohadovat, zda tu bylo krásněji v době Keltů, kdy bylo všude více lesa, nebo až v době Slovanů, kdy již mohl praotec Čech hledět  také na různá pole i louky. To se již nikdy nedozvíme. To poslední ovšem v Živé historii nenajdete, ale je to prostě moje úvaha :-).


Nicméně, hora Říp má pro nás své kouzlo, a možná ještě o to větší, že je jen kousek od nás. A tak není divu, že se sem vypravujeme prakticky kdykoliv a ani nemusí být jaro, nebo 1. ledna.


Pokud máte několik zájmů, podobně jako já, tak vás to někdy samo řídí. Jak díky Soutoku jistě víte, tak mám nyní novou hračku, kterou je malé levné rádio, jenž dokáže přijímat signál DAB+ , který by měl jednou zcela vytlačit běžný užívaný příjem FM (VKV).

Nemám to určitě proto, abych poslouchal naše rozhlasové stanice v nejlepší zvukové kvalitě, jako většina posluchačů a zájemců o DAB+ , ale proto, abych se mohl v terénu bavit při procházce, nebo na výletě záchytem vzdálených vysílačů.


A právě tím, že asi 28.12. začal na kanále 12D mimo jiné také vysílat vysílač Strážník u Jihlavy, tak došlo k ohrožení dosavadního možného příjmu v blízkosti Mělníka poslechu kanálu 12D z Horní Falce v Bavorsku. To určitě málokomu vadí, ale je třeba si uvědomit, že tu máme to pohraniční Bavorsko nyní komplet, že jsem na území Horní Falce již několikrát byl a tamní stanice mimochodem hrají i dobrou oldies hudbu, jakou mnohdy v playlistech našich stanic nenajdete.


Mohu prozradit, že na Litoměřické vyhlídce Horní Falc krásně chytíte v pěkném signálu, ale na Pražské vyhlídce nechytíte ani Falc z Ochsenkopfu, ani Strážník, protože zde v asi 440 m.n.m. mají oba vysílače i přes obrovskou vzdálenost od hory tak silné signály ( při nízkém výkonu !), že je nelze poslouchat. To je ten rozdíl mezi pásmem VKV, kde vám budou hrát dvě silné stanice klidně do sebe a pásmem DAB+, kde stanice nesmí jít na stejném kanále do sebe. Jednu z nich můžete slyšet pouze tehdy, pokud se druhá nebude dostávat na anténku třeba díky terenní překážce. A to se na Litoměřické vyhlídce díky lesu a svahu s rotundou v zádech v případě Falce povedlo.


Každý má nějakou svoji oblíbenou cestu k vrcholu a věřte tomu, že k některým rozhodnutím napomáhá i zřízení placených parkovišť. Tato cesta je sice příkřejší, ale kratší a potkáte i mnohem méně lidí.

Když jsem však přišel těsně pod kopec, kde vede poznávací okružní cesta kolem kopce, tak jsem narazil na mladíka s báglem, který přijel z Drážďan. Ten mi potvrdil, že se to po blátě pěkně klouže, tak jsem to vzal po okružní cestě k Rovnému a vyrazil spolu s valnou částí davu k vrcholu.

Cestou vzhůru jsem potkal nějaký zájezd mladých rodičů a dětí, který okupoval celou trasu. ,, My jsme z Klánovic" zněla odpověď na můj dotaz. Ještě, že se zajímám o dopravu a stanice Praha-Běchovice a Praha-Klánovice mi něco říkají :-).



Od vrcholové chaty jsem okamžitě uhnul na Pražskou vyhlídku a začalo se to po zmrazcích pěkně klouzat. Jaký byl výhled?


Nic moc. Mělo však být i hůře.





Už vám jednotlivé snímky ani nepopisuji. Snad každý čtenář Soutoku už ví, co je Mělník, hrad Házmburk, nebo vrch Raná u Loun. Krušné hory vidět nebyly a přišla i přeháňka.


Zatímco se díváte na první pár, se kterým jsem dal řeč a takto jsem si je nechal i naaranžovat, byť to vypadá naprosto neovlivněné a přirozené, tak vám ještě prozradím něco k tomu DAB+. Opravdoví fajnšmekři si pořizují dražší přijímače s možností připojení skutečné televizní směrové antény pro třetí pásmo, kterou berou sebou a ti jsou pak schopní zachytit vysílač DAB+ dokonce snad až v Itálii, pokud jsou podmínky. Bohužel, celá řada přijímačů tuto externí antenní zásuvku nemá, je vybavena pouze teleskopem ( prutem), je levnější a dodatečné zřízení takové zásuvky je již zásahem do přístroje v záruce.

Asi je to tím, že se skutečně předpokládá, že lidé budou poslouchat hlavně místní stanice, jako na VKV, kde si také naladíte hitrádia, Frekvenci 1,Beat, Evropu 2, nebo nějakou stanici skupiny Českého rozhlasu, než třeba rádio RSA ( Oldies) z německé strany Krušných hor, nebo Jump. Ale, asi proto, že moje generace poslouchala rádio Luxembourg, Bayern 3, Oestereich 3, Europawelle Saar, Radio Caroline vysílající z moře, tak je tu prostě ten závan dálek :-).

Zdravím tedy dvojici na obrázku a ještě jednou vše nejlepší do nového roku !


A zdravím i další dvojici, která mi pěkně zapózovala a zároveň udělala reklamu něčemu, o čem tu již dávno píši, ale je to často, jako kdybych hrách na stěnu házel.

http://www.ropiksazena.cz/

Je chválihodné, že se podařilo v Liběchově prakticky zachránit kostelíček, ale ještě je tu také Liběchovská příčka, která se táhne od Labe, až po Lužické hory.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lib%C4%9Bchovsk%C3%A1_p%C5%99%C3%AD%C4%8Dka

Asi před 10 lety jsem k Liběchovské příčce viděl i brožuru. Nikdo tu není vojenským nadšencem? Nikdo z mladších do aktivity nepůjde ? Škoda, jsme pomalu poslední v republice, kde jsme se ještě nechopili turisticky existence řopíků, a že někde vznikají opravdu velké návštěvní prostory a obcím, nebo spolkům to občas přinese i nějakou tu korunu.



Vrátil jsem se k chatě a již mě čekala jen Litoměřická vyhlídka.


Místní rotunda tentokrát nebyla v obležení, ale později jsem se setkal s občanem obce Ctíněves, který mi řekl: ,, Tak co říkáš té omítce na rotundě ? To tomu dali, co ?! Jak to jen bylo krásné, když koukal ještě každý stavební kámen". A já si najednou uvědomil, že má pravdu. Hledal jsem, kdy k omítnutí došlo a zjistil jsem, že to bylo v roce 2009.



Jedním z míst, kde byl vytěžen základní kámen pro stavbu Národního divadla byl Říp.


Na Litoměřické vyhlídce chodila Horní Falc, jejíž část patřila za vlády Karla IV. cca 20 let k našemu království, než ji vyměnil za Braniborsko. Správním centrem  oblasti byl tehdy hrad Lauf. Hlavním městem území je dnes Regensburg ( Řezno), kam jste se mohli podívat v článcích Soutoku a kam vede krásné relativně levné víkendové vlakové spojení. Přemyslovci byli v Řezně také pokřtěni a najdete tu krásné historické muzeum, kde můžete obdivovat nejen bohatství bavorských kostelů, ale také památky na Římskou říši.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Horn%C3%AD_Falc


Tak rád bych tu někdy spatřil fotozoomem Klínovec ( 1244 m.n.m. .... 94 km od Řípu), ale dnes přeháňka.

Zrovna, když jsem mezi stromy lovil signál multiplexu 12D, tak se objevila tři děvčátka exotického vzhledu tak asi přes 20 let. Ustrašeně se dívala, co to tam ten člověk dělá a nesměle kráčela k vyhlídce. Trochu jsem jim při příchodu vysvětlil situaci a nakonec jsem se po rozpravě i dozvěděl, že jsem dnes potkal nejvzdálenější návštěvníky dne. Dvě z nich byla z Krnova a přivezla je sem kamarádka ( nebo další sestra ?) jakýmsi služebním vozem, která pracuje v nějaké firmě v Roudnici nad Labem.
Bohužel jsem tentokrát  s foťákem zaváhal.

Když si přečtete stránku ...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Krnov   , tak zjistíte, že Krnov rozhodně typickým městem v minulosti nebyl, převládaly tu různé národnostní menšiny a mimo jiné, se tu v 50. letech 20. století usadila početná řecká komunita, prchající před občanskou válkou.

A tak vlastně skončil první výlet Soutoku roku 2019.


Na závěr si ještě dopřejme dvě romantické fotografie z Pražské vyhlídky, kam jsem se ještě vrátil, neboť má dvě rádia na tomto místě překvapivě vykazovala rozdílný výsledek. Inu, technika.


Úspěšný vstup do prvního kompletního pracovního týdne roku 2019!

Žádné komentáře:

Okomentovat