neděle 27. srpna 2017

Integrace Mšenska do PID bude mít dvě etapy. Počkají si Střemy, Živonín a Řepín. Kladno již teď.Vzpomínka na Moravské pole. Výstavy v Lysé nad Labem.Den sv.Rufa.


Cyklovlak Kokořínsko jezdí v sezóně o víkendu z Prahy do Mšena a zpět.

Poslední dobou jsme svědky neustálého rozšiřování PID ( pražská integrovaná doprava), což je pro občana ( zákazníka) jistě nesmírně pozitivní a potěšující. Jak po stránce četnosti spojů, tak po stránce finanční. Tento víkend přibylo do PID také Kladensko, a pro nás to znamená, že se můžeme autobusem číslo 617 zajet podívat také přímo do Kladna a Slaného, aniž bychom museli složitě cestovat přes Prahu, nebo vlakem přes Neratovice a Kralupy nad Vltavou.

Výhodou linky je, že dokonce jezdí i o víkendu, což nemůžeme bohužel říci o autobusech směřujících do Roudnice nad Labem, nebo Kralup nad Vltavou, kam musíme o víkendu zkrátka složitěji vlaky. Důležité je také to, že Mělničan vyjede v sobotu v 8.20 z Mělníka, v Kladně bude v 9.40 a zpět mu to pojede ve 12.10 s příjezdem ve 13.27 do Mělníka. Jízda jedním směrem po třech pásmech do 90 minut ( tarifní kalkulačka na stránkách PID) vás vyjde na příjemných 32 Kč, což je stejně, jako po kolejích do Poděbrad, které jsou sice dále, ale vlak je tam už za 50 minut.

Možná vás napadne otázka: ,,Co tam?" Správně, vždyť když se řekne Kladno, tak si mnozí představíme večerní extraligový hokej, podivný osud  kdysi slavných železáren a moje starší generace si možná vybaví noční taneční podniky Jalta a Flora. Tak to už je na každém, ale vězte, že krásná je už jen ta teoretická možnost takto cestovat, a že každý z nás občas využije i nějaký ten spoj, který se zdá předem pro něj nepotřebný :-). Pro cestujícího z Mělníka je zkrátka tak trochu nevýhodou, že pokud by chtěl pokračovat přes Kladno někam dále třeba na Křivoklátsko, tak zpět už se o víkendu přímou linkou nedostane.


Jízdní řád linky 617 Kladno-Slaný-Velvary-Mělník
. Vlastně jde o torzo linky Kladno-Špindlerův Mlýn, která v 80. letech jezdila v pátek večer v 18.30 do Kladna. Tuším, že v sobotu dopoledne do Špindlu, ale brzy byla zkrácena do Mladé Boleslavi a později zrušena. Dálkovou linku ( kromě místní ME-MB) do Mladé Boleslavi pak dělala  už jen linka z Loun. ( seriál o dopravě listopad 2011)

Pojďme ale na nedaleké Mšensko, které je podstatně blíže a pochopitelně nás zajímá z mnoha důvodů více. Zamýšlel jsem, zda přece jen nemám učinit vyjímku a okopírovat článek z webu města Mšena, ale pak jsem si řekl ne. Přečtěte si zde: http://www.mestomseno.cz/index.php?cmd=page&id=5054&lang=cs , co říká starosta Mšena Martin Mach. Je vidět, že mu dělá integrace oprávněnou radost. Detailně pak máte vše potřebné tady: http://www.mestomseno.cz/index.php?cmd=page-single&type=102&action=2&news_id=1432 .

Nám postačí, když si budeme pamatovat, že první etapa integrace Mšenska začne v říjnu a bude se týkat především lokálky zatím jen do Mšena, a pokud jde o autobusy, tak první bude začleněn úsek mezi Liběchovským a Kokořínským dolem. Současně má být integrováno také Byšicko, což bude mít na svědomí i to, že dosavadní ,,MHD" linka  474 ( Chloumek-Skuhrov-Velký Borek) bude rozšířena a nahradí i linky dosavadní. Začne v obci Střezivojice, v Mělníku pojede vlastně, jako původní MHD, ale bude pokračovat přes Mělnickou Vrutici a Hostín do Byšic.

Doufejme jen, že nebude mnoho sněhu a snad se někdy Mělník dočká toho přemostění trati, kde bude možná provoz houstnout. Všechny linky a pásma jsou krásně vidět na té mapě na webu Mšena. Mladá Boleslav bude do konce roku zatím integrována pouze autobusovou linkou číslo 467 ( původní Mělník-Mělnické Vtelno-Mladá Boleslav.)

Jako pamětníka mě samozřejmě zajímal i osud linky Mělník-Střemy-Nebužely-Řepín-Vysoká Libeň. Díky tomu jsem si tedy povšiml, že obce Střemy,Živonín a Řepín, jakož autobusové, avšak nikoliv vlakové Nebužely si budou muset počkat na druhou fázi na jaře 2018.( Živonín má zastávku ČD dále od vsi.) S celkovou integrací Středočeského kraje do PID, se počítá k roku 2019, pokud se nepletu. Jaro bude tedy s největší pravděpodobností věnováno okresu Mladá Boleslav a doladění linek od údolí říčky Pšovky k východu, zejména  obcí  od Mšena směrem k hranici okresu. To se však netýká obcí Vysoká Libeň, Mělnické Vtelno, Chorušice, Velký Újezd a Kanina, které čeká integrace již na podzim.


Starosta Mšena Martin Mach na červových oslavách 650 let města Mšena .... http://soutok.blogspot.cz/2017/06/velka-obrazova-galerie-predevsim-z.html


Památník bitvy na Moravském poli.

Včera jsem si tak vzpomněl, že jak nám dějiny praví, tak na svátek sv. Rufa http://www.densvatehorufa.cz/rufus.html dne 26. srpna 1278 skonal v bitvě na Moravském poli náš král železný a zlatý Přemysl Otakar II. , který vlastně,, povýšil Mělník na město." Věnujme tomuto okamžiku památku cestovatelským článkem Soutoku, tedy výletu, který jsem letos v červenci podnikl. Navštivte článek http://soutok.blogspot.cz/2017/07/melnik-vdeci-za-povyseni-na-mesto-krali.html a wikipedii , či http://www.iereus.wz.cz/zajimavosti/moravske_pole.h

Lysá nad Labem- výstaviště.


 Jiřinkové slavnosti 2017Jiřinkové slavnosti...
01.09.2017 - 03.09.2017
Domov a teplo 2017Domov a teplo 2017...
01.09.2017 - 03.09.2017
Festival umění 2017Festival umění 2017...
01.09.2017 - 03.09.2017

Žádné komentáře:

Okomentovat