pondělí 9. ledna 2017

Víte kde jsou v Mělníku telefonní budky ? Existuje jejich mapa? Fotogalerie, odpovědi a také ještě několik plakátů na akce.




Mapa umístění telefonních budek.

Když jsem 3. ledna napsal článek ...http://soutok.blogspot.cz/2017/01/pred-20-lety-se-u-nas-objevila-technika.html , který jsem věnoval hlavně občanským radiostanicím ( vysílačkám) v době jejich největšího boomu ( takzvané síbíčko od anglické  zkratky CB), tak jsem se zároveň otřel o telefonní budky. To zřejmě inspirovalo Jiřího Říhu z Mělnického deníku, který přišel 5. ledna s článkem http://melnicky.denik.cz/zpravy_region/telefonnich-budek-na-melnicku-ubyva-20170105.html ( Telefonních budek ubývá), a který jsem si se zájmem přečetl.

A to zase motivovalo z několika důvodů mě a díky tomu je tu dnešní článek. Měl jsem včera trošku volna a byl by hřích chodit jen do práce a domů, a nevylézt, když to tu máme aspoň maličko jako na horách. Sníh je prostě na Mělníku v posledních letech určitá vzácnost, pokud bych to chtěl srovnávat se 70. léty 20. století. Vyšel jsem si tedy s foťákem, a kromě zimních záběrů z města, které jistě brzy v nějakém článku představím, tak jsem se také specializoval na telefonní budky. Člověk si to ani neuvědomuje a jde skutečně o věc, která pomalu zaniká a také byla součástí našeho života, jako spousta jiných věcí, které člověka v jeho životě provázely.

A tak jsem prochodil v neděli  po poledni město křížem krážem a snažil se vypátrat ještě tyto pozůstatky minulosti, které mnozí ani už kolikrát nevnímáme, protože je nepotřebujeme. Přesto jsem zavítal na stránky O2 a hledal nějakou jejich mapu, která snad ještě v roce 2009 existovala. Teď se nějak nedaří, ale objevil jsem aspoň toto ..( viz první obrázek)


Náměstí Karla IV.

Tak nějak jsem při tom webovém pátrání zavadil o text, kde se píše, že se každý může octnout v situaci, kdy mu dojdou v mobilu baterky atd. Fakt je , že mobilní telefon je věc chválená i proklínaná současně. Občas vzpomínám, kolik bych si jen v mládí ušetřil kroků, kdyby už tenkrát tento ,,zázrak" techniky existoval. Naši generaci nezbývalo, než se mnohdy nahánět po různých restauracích a dnes stačí jen zavolat větu : ,, Kde jsi?"  Na druhou stranu je člověk pod určitým dohledem, a to jak civilně, tak pracovně. Přesto každý ví, že dnešní telefon není jen věc na hovorovou komunikaci, ale spousta dalších audiovizuálních služeb i her pro volný čas.

A tak se tedy můžete podívat na mapu budek, která již nejspíš asi neodpovídá skutečnosti ( objevil jsem ji dodatečně až dnes asi před hodinou), protože jsem měl včera co dělat, zde nějaké ty budky vypátrat.

Aby článek nebyl jen o telefonních budkách, tak jej ještě okořením něčím s bilboardů. Přišly mi sice dnes materiály z muzea, ale škoda nafocených plakátů, které lákají na různé akce. Mimochodem,digitální fotoaparát je fantastická vymoženost techniky. Kde Jsou ty časy, kdy jel člověk na výlet, měl k dispozici 36-38 kino snímků, případně náročnější výměnu filmu ( převinutí zpět do kazety a výměna za nový film) a vybíral si, co tedy odkud s rozvahou vyfotí ? Dnes vidím pěknou knížku ve vitrině obchodu, nebo akci na plakátu a hned to vyfotím, abych si to třeba jen připomněl.



Sportovní

Vodárenská ( u trafiky)




U Evy.




2 komentáře:

  1. Abych se přiznal, tak bych asi už neuměl z budky telefonovat. Kdysi se mi nechtělo kupovat mobilní telefon, ale po zážitku s telefonními budkami na autobusovém nádraží, kam jsem přijel v dešti a ani jedna nebyla funkční ( v jedné bylo ukradeno sluchátko a ve druhé byl ucpán otvor pro mince) jsem si běžel druhý den koupit takový bachratý mobil s anténkou. Postupně jsem se dopracoval k chytrému telefonu, který spíž používám jako fotografický zápisník ( překvapenn slušnou technickou kvalitou snímků). Aby mě zase nepotkal obvyklý příběh s vybitou baterií , tak nosím power banku, abych mohl přístroj v nouzi dobít. Vše se vyvíjí a mění.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, on si každý člověk nakonec najde ten důvod, proč si koupit tu, či onu věc. V poslední větě jste to napsal zcela výstižně. Nakonec zjistíte, že máte doma třeba i věci, které už nemají cenu, protože jejich éra dávno skončila a přístroje nahradila novější technologie.

      Vymazat