neděle 29. ledna 2017

Obříství je neprávem opomíjenou obcí našeho okresu.


Panský, Polívkův mlýn v Obříství.

Velmi často jsem na stránkách Soutoku užíval větu spisovatele Ludvíka Součka o tom, že ,, Vše souvisí se vším."
Od povídání o památkách Kokořínska, které vzaly za své ( Areál hotelu a koupaliště Dolina, hotel Harasov), přes mlýny na říčce Pšovce, které sice mají vlastníky, ale neslouží návštěvníkům, jako mlynářské expozice, jsme se dostali v několika článcích až k Polabskému mlýnu na Pšovce, který těsně sousedí s areálem zvětšujícího se přístavu,  a podařilo se nám vypátrat současného majitele, kterým je zemědělský podnikatel pan Fiala .Když tak trochu odbočím, tak prvním mlýnem u nás, který bude zřejmě sloužit, jako expozice mlynářství, bude zřejmě větrný mlýn u Vrátna, což je ovšem ale již těsně za hranicí okresu.

Jak to bude dál s Polabským mlýnem, tak to ukáže budoucnost. Sice se objevily aspoň na iSoutoku, pokud se dobře pamatuji, nějaké náznaky, že by snad sám majitel rád mlýn zrekonstruoval a měl s ním určité plány v oblasti turistického ruchu, ale dnes může být situace zase samozřejmě jiná. Věnoval jsem tady tomu v minulosti celou řadu článků, psal jsem na podzim dokonce majiteli e-mail s dotazem, ale určitě si musíme na další osudy mlýna počkat.

Od mlýna už je jen skok na samotné Labe, a když vezmu v úvahu, co článků zde je již věnováno Labi, různým rekordům ohledně jeho šířky a dalších povodňových dat, tak musím vzpomenout i článek, který jsem věnoval mlýnům ležícím přímo na řece Labi. Jeden takový mlýn stával v obci Dolní Beřkovice, ale bohužel se zachovala jen část takové miniatury ( snímek), která byla publikována v knížce Pivovary Mělnicka a snad i v publikaci, která se zrodila předloni přímo v Dolních Beřkovicích, a která se zaměřila především na technické stavby v obci.

Tou dobou jsem mělnickému kronikáři Martinu Klihavci oznámil, že jsem na nějaké výstavě fotografií kdysi viděl i labský plovoucí mlýn někde pod Mělníkem, ale nepřineslo to žádaný výsledný efekt. Nicméně jsem objevil fantastické stránky věnované vodním mlýnům a na interaktivní mapě jsem objevil krásnou fotografii dnes již neexistujícího mlýna v Obříství, který sice nestál přímo na řece, ale v přilehlém rameni. Ty stránky jsou ...http://vodnimlyny.cz/ a rád jim udělám nyní reklamu.

A tehdy jsem si uvědomil, jak je vlastně to Obříství opomíjené a přitom zcela neprávem. Jeho smůlou je i to, že je v rovinaté krajině mimo oblast CHKO Kokořínsko, a pro nás ještě tak trochu jako-by odcizené říčním tokem. Přitom zde žili samé význačné osobnosti a lidé, kteří měli veřejnosti co říci. Samotná obec má obrovskou historii a rozhodně doporučuji navšívit velmi pěkné stránky  http://www.obristvi.cz/ , respektivě http://www.obristvi.cz/index_historie.htm  .

Mnoho lidí ví, že zde žil hudební skladatel Bedřich Smetana a dům je možné navštívit. Žil zde také  český spisovatel a básník Svatopluk Čech. Ale, kdo už třeba ví, že takovou další významnou osobností byl například i nedávno zesnulý člen mělnického Pegasu, novinář a spisovatel Miroslav Sígl ?  https://cs.wikipedia.org/wiki/Miroslav_S%C3%ADgl

Jedno z jeho děl jsem si připomněl zrovna včera v mělnickém info centru a nese název,, Kdo byl kdo a Kdo je kdo". Autor se v díle věnuje obcím a činným osobám takovým způsobem, že to lze téměř přirovnat k dílům profesora Ludvíka Böhma ( Okres Mělnický). Osobně považuji za nejzajímavější část knihy fakt, že se zde dozvíte o všech šlechtických rodech, které měly nějaký vztah k Mělníku a jejichž jména nám jsou tak známá. Krom toho zde však najdete i seznam škol, starostů, jména ředitelů škol, a to i historicky, a samozřejmě jména umělecky činných osob až do současnosti.

Nakonec mi dovolte i připomenout kromě místních věhlasných pohostinství zdejší zámek, fakt, že odtud kdysi plula lodní linka do saských Drážďan ( dnes sem připlouvá v sezoně ke komorám výletní lodička z Mělníka) a úplně na závěr si dovolím i osobní vzpomínku na letní zábavy ve sportovním areálu na břehu Labe. Obříství, to je kout našeho okresu, který si zaslouží větší pozornost, ještě větší rozvinutí cestovního ruchu a naši návštěvu.

A abych nezapomněl, tak musím kromě místní ovocnářské farmy připomenout také ještě jeden fakt, který býval zejména v historii velmi zmiňovaný. Vždyť jsme si v roce 2015 připomněli 150 let trati Turnov-Všetaty-Kralupy nad Vltavou, která vlastně dodnes probíhá funkčně nedaleko vsi. Tak psávali o Obříství a jeho významu  historici.

Žádné komentáře:

Okomentovat