neděle 22. ledna 2017

Větrný mlýn u Vrátna přivítá návštěvníky snad již letos. Trasy na Nedvězí ( 28.1.) všech Kčt jsou již upřesněny.


Začnu tím nejaktuálnějším. Už jen necelý týden zbývá do populární nejen mělnické turistické akce, kterou je již 42. ročník zimního přechodu vrchu Nedvězí. Trasy jsou tedy letos 4 a můžete si ty možnosti přečíst po kliknutí na obrázek. Takto krásně je totiž akce i s odznáčkem prezentována ve vitrině Kčt Mělník.

Neratovice mají zase zpracovaný pochod v takto krásném netovém provedení i s mapkami jednotlivých tras..... http://www.kct-nera.cz/nanga.pdf ..
a Kralupy nad Vltavou jsem našel už posledně v této podobě.... http://www.kralupska-turistika.cz/tom/index.php?page=akce

,,Lidi, kdo půjdete, tak ať to dobře dopadne a ať se vám ( nám?) to líbí !! :-)).

Pokud vám tedy informace nějakým způsobem pomohou ( i ty v minulém článku ... http://soutok.blogspot.cz/2017/01/vsechny-tri-turisticke-kluby-okresu.html ) tak budu pochopitelně rád.

Sebou tedy hlavně dobré boty, přiměřený oděv vzhledem k počasí, dobrou svačinku a třeba i trošku populární slivovičky. Lahvinka na slivovičku bývá někdy součástí dárkových multipacků Svijany :-)).


A pak mi příbuzný připomněl, abych si posvítil na Vrátno, konkretně na větrný mlýn u obce, ke kterému mám také užší vztah. A výsledek je opravdu radostný. Nikdy by mě nenapadlo,  že to nebude žádný vodní mlýn na Pšovce, ani na Liběchovce, ale větrný mlýn ve Vrátně za hranicí okresu, který bude sloužit, jako první v blízkosti Mělníka turistickému ruchu.

Konečně ho totiž koupila osoba, se správným smýšlením a dle článků na netu i v tisku, by to mohlo začít sloužit již letos. Kupec, se jmenuje Aleš Křemen a v současné době provozuje odchovanec Aera Odolená Voda světovou firmu Woodcomps Proppelers http://www.woodcomp.cz/wp-content/uploads/2016/09/wc_212x299mm_eng.pdf  na výrobu nejen leteckých vrtulí. Jak sám řekl, tak mlýn mu padl do oka asi před 15 lety, kdy nad ním i nad Kokořínskem létal letadlem a má prý zdejší kraj prochozený i po svých. Mlýn je holandského typu.

Rozdíl je ten, že u německého typu mlýna ( často jde o stavby dřevěné), se točí po větru celý objekt, kdežto holandský typ je mnohdy ( není to pravidlo) kamenná stavba, kde se natáčí jen svrchní část s vrtulí. Znovu tak musím vzpomenout na milá léta dopisování, kdy mi často chodily pohledy právě s holandskými mlýny, ale v Lužici můžete zase z vlaku mezi Libercem a Bischofswerdou ( směr Dresden, potažmo Budyšín) obdivovat ty německé. Mlýn u Vrátna má mít 20 metrové perutě a vedle bude hotel s restaurací.

 Inu, zase další krásné pozitivum pro oblast Mšenska, kde už máme třeba rozhlednu na Vrátenské hoře ( 28.10.1999), rozhlednu Hradišť( 2006) a muzeum drobného zemědělství v Kadlíně atd. Měl bych ale i vzpomenout nedaleké malé železniční muzeum v Sudoměři u Skalska, jakož i zahradní železnici ve Skalsku, ale třeba samozřejmě Lobeč. Tam zase máme pivovárek, muzeum i zámek plný akcí. Je to opravdu pohlazení po duši, když lidé mají kromě využití přírodních pokladů ještě plno dalších krásných možností.


Žádné komentáře:

Okomentovat