čtvrtek 8. září 2016

Víkend je před námi. Velká obrazová fotopozvánka na akce DED v regionu. Výstava Hafani je prodloužena.


Vlíněves.

Milí čtenáři, víkend je před námi a s ním začíná jako-by období dvou kulturně velkých víkendů za sebou, jenž mají pro město Mělník opravdovou váhu. Je to i taková tečka za tou lepší částí roku, za letní sezonou, ale nic se s časem nedá dělat.

Soutok někdy snad až s velkým předstihem připomíná různé akce, a když už dojde na věc, tak se zdá zbytečné o nich psát. Jednak čtenář o akci zde četl třeba před týdnem a také měl možnost si najít starší ročníky periodické akce, a za druhé je neustále bombardován novými a novými články z dalších médií, což je pro akci (e) samozřejmě jedině dobře.

První důležitou akcí jsou DED (Dny evropského dědictví), které se týkají nejen našeho města, ale mnoha míst po celé republice. Ovšem, v jakémsi regionálním zájmu je samozřejmě prioritou pozvat návštěvníky především do mělnických kostelů, či památek zpřístupněných veřejnosti, a pak do některých přilehlých obcí v regionu. Letos se jedná o stabilní Vrbno, od roku 2014 můžeme také do Vlíněvsi, hlásí se opět Dolní Beřkovice a nově i město Liběchov. Program jsem zde již publikoval.


Vstupní portál do kostela Stětí sv. Jana Křtitele ve Vlíněvsi.

Nemohu jinak, než opět připomenout tuto velkou významnou akci, která za pár hodin vypukne. Přemýšlel jsem, že by nebyla od věci jakási fotopozvánka. Ta je ovšem omezena tím, že by se neměly veřejně publikovat fotozáběry interierů kostelů. Ostatně, kdo chce vidět více, tak si tam může zajít, či zajet. Na následujících snímcích jsem vypustil záběry mělnických kostelů, které můžete navštěvovat každoročně o DED, nebo i v časech mší apod.. Tento článek jsem věnoval těm místům, které se v blízkosti města podílejí na akci DED 2016.


Vlíněves ( z akce v roce 2014)



Pohled na Mělník a řeku Labe.

Náhrobky v okolí kostela.




Součástí víkendu je opět i výstava bonsají, kterou nemusím také již blíže představovat. Krásná akce s denními i nočními pohledy na svět bonsají.




Po pozdravu z Chramostku, odkud hlavně na Mělník bonsaje přijedou, se již podíváme do Vrbna, kde vás přivítá a zasvěceně bude k vám v neděli hovořit o místním kostelíku pan Jiří Čepelák.






kostel Povýšení sv. kříže.

A nově pojďme do Liběchova. Na snímcích vidíte křížovou cestu, oba kostelíky, zámek, zámecký park i včelín.



kostelík sv. Ducha a sv. Hrobu.

Kostelík sv. Havla.

Ze zámeckého parku.




Pokud vás již nebaví památky, tak jděte do lesa, do skal.










Včelín

Vstup do zámku.

A na závěr je tu ještě zpráva z  Mělnického regionálního muzea. Výstava Hafani je prodloužena do 30.10.2016 !!



Žádné komentáře:

Okomentovat