čtvrtek 5. května 2016

Rok ve znamení krále Karla IV. Včera proběhla vernisáž výstavy věnované Karlu IV. Jde o první z mnoha akcí věnovaných panovníkovi v RMM.


V letošním roce si právě především v měsíci květnu připomíná celá naše republika výročí 700 let od narození největšího českého vladaře. Do oslav výročí, se pochopitelně také zapojuje místní muzeum, a tak si připomeňme hned první výstavu, která se v RMM k tomuto téma koná.

Karel IV. zavítal do Regionálního muzea Mělník i se svou družinou
4. 5. – 29. 5. 2016

Včera byla ve vstupních prostorách mělnického muzea zahájena výstava Expedice Karel IV. Výstava prací žáků Výtvarného oboru ZUŠ Mělník pod vedením PaedDr. Ireny Wenkeové, je první ze série akcí k oslavám výročí 700 let od narození Karla IV., ke kterým se mělnické muzeum připojí.

Včerejší vernisáž velmi zdařilé výstavy byla opravdu hodna panovníka vlasti. Zahájit ji totiž přišli bubeníci ze ZUŠ Mělník v čele s panem učitelem Mgr. Markem Šteigrem, který pro tuto příležitost složil skladbu s příznačným názvem „Karel IV.“  Výstavě vévodí parafráze slavného votivního obrazu Jana Očka z Vlašimi, vyobrazeny jsou kromě Karla IV., také jeho matka Eliška Přemyslovna, nebo čtvrtá manželka Alžběta Pomořanská, která v Mělníku jakožto věnném městě pobývala. Obrazy studentů je možné shlédnout ve vstupních prostorech mělnického muzea do 29. května.
  
Květnový program muzea je opravdu pestrý. Již za 14. dní (20. května) se návštěvníci můžou těšit na 12. ročník Mělnické muzejní noci, jejíž součástí bude i otevření výstavy s názvem „Barbaři“ a bohatý program nejen pro děti. K oslavám jubilea našeho nejvýznamnějšího panovníka se muzeum připojí i dalšími akcemi s tématem Karel IV. a jeho vztah k Mělníku. Jednou z nich bude 28. června cestopisně historická přednáška Karel IV., Mělník a Řím, která se bude konat v Centru seniorů Mělník. Všechny srdečně zveme!

Kontakt:
Kristýna Frelichová
frelichova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651, tel. 315 630 923
Regionální muzeum Mělník,
příspěvková organizace Středočeského kraje
nám. Míru 54, 27601 Mělník 
http://www.muzeum-melnik.cz/



Žádné komentáře:

Okomentovat