pondělí 16. května 2016

O víkendu byly vidět Krušné hory. Malá fotogalerie.


Snad nejvzdálenějšími místy, které mohou být od mělnického zámku vidět jsou Krušné hory. Zatímco kopce Českého Středohoří jsou od nás v průměru vzdáleny něco málo přes 40 km, tak hradba Krušných hor pak představuje vzdálenost asi 70 km. Umělecké dílo za vilou Karola má sice jakousi plastickou podobu, ale jak sami vidíte, tak sem dorazil vandalizmus, který jej velmi znehodnotil a bylo mi skoro stydno před dvojicí staršího páru z Drážďan, který nad tabulí dělal rukami různé posunky.
Připomínám, že zde kdysi byla umístěna docela pěkně malovaná velká tabule v jasných barvách ( snad ji i někde mám a možná dokonce zde na webu), která byla snad i podrobnější, ale evidentně šlo o zakázku, která ve stejném provedení zdobí i zábradlí před chrámem Sv. Petra a Pavla ( schematický plánek soutoku a laterálního kanálu).


Na tabuli však bezpečně poznáte dvě pyramidy ( kopce), z nichž levý a vyšší představuje nejvyšší horu Českého Středohoří Milešovku ( 838 mn.m.) a pravý nese název Kletečná. Již mezi těmito dvěma kopci můžete v dáli spatřit pásmo Krušných hor, které se nachází poblíž měst Bílina a Teplice. Bohužel, podmínky nebyly zdaleka tak dobré, aby bylo možné spatřit větrné elektrárny na levém úpatí Kletečné ( od zámku dvě vrtule, třetí z Hořejších Vinic), ale buďme za ty vzácné obrázky rádi, neboť to nebývá jen tak každý den.


Zdánlivě vypadá celé pásmo Krušných hor na snímku, jako obrovský prostor, táhnoucí se na snímku mezi vrchy Kletečná ( vlevo) a Hradiště ( vpravo), ale když se podíváme do mapy, tak jde jen o malý prostor poblíž zmíněných měst.


Tady na úpatí Hradiště ( téměř střed fotografie) bývá také vidět jedna vrtule větrné elektrárny od Bouřňáku, ale jak jsem zmínil, tak tak dobré to zase nebylo. Tyto fotografie byly pořízeny v pátek před západem slunce.

Následující tři panoramata jsou sestaveny z fotografií nedělního odpoledne, kdy byly možná horší podmínky na Krušné hory, ale lepší směrem na pravý břeh Labe v Českém Středohoří. Na prvním panoramatu je kompletní pásmo Krušných hor a samozřejmě je dobré jej prohlížet při mírném zvětšení.


Mezi Řípem a Milešovkou je oblast kopců Českého Středohoří na Lounsku, táhnoucí se k Bílině. Právě tato hráz nám brání spatřit ty nejvyšší vrcholy hor na Karlovarsku, především Klínovec ( 1244 m.n.m. a Měděnec


Někomu možná naše mělnická elektrárna v Horních Počaplech kazí výhled na asi nejpůsobivější část Českého Středohoří, kterému dominuje z Mělníka opravdu nádherné Sedlo ( 726 m.n.m) a Buková hora s vysílačem, ale svým způsobem je to doklad toho, že žijeme ve vztahu k času v době techniky a elektrické energie, bez níž by dnes toho mnoho nefungovalo. Navíc je elektrárna na rozdíl od Mělníka nepřehlédnutelným terénním bodem, což oceníte při hledání domoviny kdesi ve svazích Českého Středohoří i Krušných hor.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat