sobota 11. dubna 2015

Rekonstrukce Pražské ulice a stavba průtahu, se již rozjela. Fotogalerie současného stavu.


Bývalý řepný plac, aneb dějiště průtahu dnes ( 11.4.) v podvečer.

Snad jen málokdo v Mělníku neví, že se v těchto dnech začal budovat na bývalém řepném placu cukrovaru tolik avizovaný průtah, se kterým byla poměrně rozumně současně započata náročná rekonstrukce Pražské ulice.
O tom, co kdy a jak má být pro veřejný provoz uzavřeno, se dočtete například zde na http://www.melnik.cz/rekonstrukce-ul-prazska/d-5414 .

Takovým vodítkem by mohl být fakt, že od pondělí 13.4. do zhruba přelomu měsíce, by měla být uzavřena spodní část ulice, až po křižovazku  Dvořákova-Fryčova-Pražská ( úroveň na odbočce k bývalé sauně a zahradní škole), a poté se práce přenesou výše v ulici a blíže k centru za tuto uzávěru.

Soutok, se vypravil podívat do terénu a přinesl nějaké obrázky.


Zaparkovaná technika.



Pohledy do míst, kde jednou vyroste rušná komunikace.



Ostraha na obchůzce.




Práce v Pražské ulici jsou věnovány, jak rekonstrukcím inženýrských sítí, tak úpravám povrchu vozovky i vyladění obrubníků a rozměrů chodníku.






Starý obrubník je zřejmě odstraňován a značka nedaleko hřbitova upomíná na současnou vynucenou objížďku, kterou najdete v detailu o něco níže.



Rekonstrukce parkování autobusu ve stanici Sídliště. Zde jsou již nové obrubníky.



Jen málokdy si může člověk dovolit jít pěšky téměř bezpečně středem jindy velmi rušné ulice. Jsou to vždy určité historické okamžiky. V našem městě snad nejčastěji bývala z nejdůležitějších tepen uzavřena silnice v Bezručově ulici, ale určité uzavírky potkaly i Jarošovu ulici, nebo Vodárenskou atd.




V tomto místě zatím jen najíždí technika do prostor ,, řepného placu", ale někde tady se očekává důležitý velký kruhový objezd. Druhý by měl být u křížení s ulicí Mladoboleslavskou, odkud jednou zřejmě bude pokračovat zvažovaný obchvat do prostor luk mezi částí Staré Rousovice a Blaty, kde by měl podle dávných plánů překonávat výškově trať. Určitým způsobem tak odejde nenávratně kus romantických míst starého Mělníka, ale jak daleko je od myšlenky k těmto činům, je ještě těžko říci. Vlastně, kdo ještě pamatuje lanovky vyvážející z cukrovaru odpad, tak si také uvědomuje, k jaké změně zde nyní dochází a co vše člověk v životě zaznamená za změny.


Tudy kdysi vedla kolej spojující samotný areál cukrovaru s řepným placem a dále samozřejmě i nádražím.



Vjezd na stavbu.




Tunel pod Pražskou ulicí sloužil železnici k vjezdu do areálu cukrovaru.



Výkopové práce v chodníku před závodem.

Aktualizace 19.4. ve 22.30


Na začátku stálo jen několik  starých bytovek podle Studentské ulice, vyrostly časem panelové domy ve Sportovní ulici a za bývalou Benzinou ( dnes pizzerie Piranha). Později přibyly domy na Mladoboleslavské ulici naproti Shellce a nakonec celý komplex sídliště Rousovice dokonal jakýsi spojovací střed, který je dnes reprezentován ulicemi Veslařská, Jezdecká a Sportovní. Jen nedaleko od těchto barevných domů povede zmíněný průtah.


Děkuji vám za zájem o fotočlánek. Za 24 hodin jej navštívilo bezmála 500 čtenářů. Přeji čtenářům úspěšný vstup do nového týdne.

SŠ.

2 komentáře:

  1. Aktualizováno z budoucnosti? To by bylo skvělé...

    OdpovědětVymazat
  2. Pravda.To je tak, když člověk přijede pozdě večer domů, má toho docela dost a ještě mu tu otočí kalendář :-).

    OdpovědětVymazat