sobota 25. dubna 2015

Víkend ve znamení Vinné noci, Řípské pouti, Audience u císaře a páry.


Šlechtična v Mělníku.

Jak jsem již psal s více, než týdenním předstihem, tak tento víkend patří vyhlášeným akcím v Brandýse nad Labem, Mělníku a na Řípu. A tak se zde tak trochu podíváme, co se má kde dít a je už jen na každém z nás, zda se někde něčeho zúčastníme.

Ze všeho nejdříve, se můžete zajít podívat na mělnické vlakové nádraží, které by mělo v čase zhruba od 11.30 do 12.00 hostit parní lokomotivu, které se říká Šlechtična, a která zde v 70. letech tahala ve 13 hodin přímou odpolední spoj do Prahy. Lokomotiva je součástí akce Audience u císaře Karla, která dnes probíhá v dvojměstí Brandýs nad Labem-Stará Boleslav a v nádraží ve Staré Boleslavi bude podstatnou část dnešního dne. Zítra ji pak můžete spatřit například ve Ctiněvsi pod Řípem, ale především ve stanici Zlonice ( u Slaného), kam přiváží lidi, kteří neputovali na Řípskou pouť, nýbrž na každoroční otevření sezony v malém železničním muzeu.

Co to je akce Audience u císaře Karla? Vše potřebné najdete na http://audience-brandys.cz/ . Pro nás mohou být nejzajímavější ukázky bitvy o Brandýs roku 1632 ( císařsko-saské střetnutí), které proběhnou v 15 a v 18 hodin v areálu tamního zámku v zahradě. Letošní akce, se navíc koná u příležitosti 100. výročí smrti Ludvíka Salvátora, arcivévody rakouského, prince toskánského, vědce a cestovatele, majitele brandýského panství
.

Vinná noc 2014.

Ale, pojďme již k nám domů, kde odpadá nějaké to cestování.
Víno je nápoj, který snad nechybí v žádném historickém filmu, patří k Mělníku stejně, jako osobnost Karla IV. a je v rozumné míře zdravé.
Kolem vína, se točí spousta soutěží, degustací, odborné literatury a nepřísluší mi jej nijak komentovat, ale přesto mi dovolte, takovou malou laickou poznámku. Asi každý má takové to období, kdy má nějakého svého chuťového favorita a přesto jsme rádi, když můžeme udělat změnu. Ještě štěstí, že je k disposici takový výběr a skutečně je na momentálním vkusu každého navštěvníka, na jaké víno má chuť.

Není na místě zatracovat bílé víno a tvrdit, že je kyselé, jenom proto, že nám právě teď chutnají sladší červená vína z Balkánu, když jsme například nikdy neochutnali sklenku přímo na vinici Šobes. Jinak samozřejmě bude mít jinou chuť víno archivní, jinou víno portské a u některých vín nás mohou okouzlit i rozličné druhy lahví, v jakých se na trhu prodávají. Svět vína je prostě stejně tak barevný, jako svět piva a mnoha dalších nápojů, což je krásné.


Pojďme se ale trochu podívat, které firmy nám dnes budou v Mělníku víno nabízet.
http://www.melnickykost.cz/vinna-noc.php

Je to například Pavel Chorouš, který má nesmírně pěkné webové stránky známé hospody U ještěra, kde nechybí ani virtuální procházka interiérem http://www.ujestera.cz/  . Někoho může okouzlit někdy opravdu nevšední nabídka, jiného otevírací doba. V každém případě je víno pana Chorouše z Turbovické vinice.

Dále je to například Vinařství Vaněk. http://www.melnickykost.cz/vinarstvi-vanek.php .
A takto bychom mohli pokračovat od těch malinkých, které mnohdy ani nemají nějaké firemní stránky, nebo jsem je aspoň dosud nehledal, až po ty široce známé zámecké podniky s velmi bohatou propagací.


Lobkowicz vinařství Mělník, Lobkowiczké-zámecké vinařství Zámek Mělník, Mělnické vinařství Kraus, Školní statek Mělník, Vinařské středisko Mělník (ČZU), Vinařství Vondrák, Vinařství Vaněk, Vinařství Kaleda, vinaři Pavel Chorouš , Roman Kříž, Miroslav Říha a Martin Krob.



Začátek akce připadá na 17. hodinu a zakončení se očekává asi v 1.00 . Opět bohatý doprovodný program v jehož rámci, se budete moci podívat i do některých mělnických historických památek.Stačí se podívat na výše zmíněné stránky, kde najdete vše potřebné.


A poslední akce začala už včera a bude končit zítra v pozdním odpoledni. Ano, jde o slavnou Řípskou pouť.
Dlužím vám čas průjezdu lokomotivy Šlechtična obcí Ctíněves, kde vlak samozřejmě zastaví.


Šlechtična ve Ctíněvsi.

Stane se tak zhruba v 11.20 ve směru na Zlonice a v 16.20 ve směru na Prahu. Spíše ale počítejte s několika minutovým zpožděním, které si velké akce žádají.
Z Řípské pouti jsem přinesl spousta fotografií loni a můžete si dohledat i články. Letos jsem nahlédl do programu a pokud se tam vypravíte, tak se můžete těšit i na kvanta revivalových kapel.
http://www.krabcice.cz/ripska-pout/ripska-pout-2015/


Docela se mi líbí program na neděli, kdy se tu mimo jiné můžete setkat  právě třeba i pohledem s vrchu na parní lokomotivu. Prakticky by tak bylo možné dešifrovat podstatnou část její cesty až do Zlonic :-). Ale, to jsem zase odbočil. Vězte, že tu bude Katapult, Jirka Schillinger, Smokie, Suzi Quatro i Tina Turner, ovšem, samozřejmě vše revival :-). Program samozřejmě nepostrádá kromě pouti i řadu dalšího vyžití, ale o tom jsem již psal loni a najdete to i v programu. Snímky z akce budou jistě v Litoměřickém deníku.


Řípská pouť 2014.



SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat