středa 3. října 2012

Na kole z Děčína do Drážďan a zpět za jeden den (2).



Související a podobné články:


 Toulky 7-10. Po cyklotrase do Budyšína a zpět. Nordkap České republiky. Spréva pramení kousek za Mělníkem.


Když jsem ráno přijel do Dolního Žlebu, tak jsem byl velmi rád, že nemám na sobě jen tak nějaké kraťasy, ale kalhoty a z báglu rychle vyjel svetr. Po hladině řeky se válela mlha a skalnaté kopce na druhém břehu ukazovaly jen svoji dolní polovinu. Doufal jsem, že se snad mlha brzy zvedne a to se naštěstí i brzy stalo. Úvodních 18 kilometrů bylo nesmírně pohodlných po podobné asfaltce, jako je ta naše od druhé strany mělnického mostu ke Hněvicím.

Po vaši lévé straně téměř nic nevidíte, protože projíždíte hlubokým údolím a především jste zejména zkraje často v přímém kontaktu s železničním náspem. Pravá strana však nabízí neustále nádherné krajinné pasáže a hlavně je to tak příjemné cestování, jako když jedete ráno někam k tůním na ryby. Silnička je asi dva metry široká a prvních 16 kilometrů prakticky nepotkáte na vaší straně lidské obydlí. Byl jsem docela rád, že se mohu pozdravit s posádkou našeho šífu na řece.


Prvním krásným zážitkem, který mi příroda dovolila naplno vychutnat, byl východ slunce nad údolím Kamenice ve Hřensku. Zanedlouho jsem již mohl obdivovat skalní skupinu Schremstein, ale nejúchvatnější byl pohled na vrch Lilienstein, který se vám naskytne již v těsné blízkosti lázeńského městečka Bad Schandau. Pohádkovou atmosféru pak dokreslují volně se pasoucí stáda ovcí, býků či koní, nebo malebné chaloupky osady Krippen honosící se bohatými květinovými záhony. Ty mnohdy nepostrádají ještě další, někdy lehce kýčovité figurky zvířátek či trpaslíků.


Právě v sousedním Krippenu jsem jen tak pozdravil jednoho domorodce, se kterým jsem se měl v budoucnu ještě setkat, ale nepředbíhejme. Levý břeh vás v Bad Schandau přivede přímo k železniční stanici. V budově je infocentrum s mnoha materiály a některé jsou podobně, jako u nás zdarma. Pokud máte někdy 14 dní volna, není vám líto několika tisícovek a chcete si projet okolí Labe z Hamburku až k nám na hranici, tak tu mají právě zdarma knížku, která obsahuje různá ubytování, cykloservisy apod. Lze ji stáhnout na internetu na ..http://www.elberadweg.de/abschnitte/tangermuende-magdeburg/prospekte.html


Na nádraží jsem byl v 9 hodin, čili po hodince a čtvrt jízdy a focení. Když jsem se skutálel od nádražní budovy zpět dolů na silnici, tak jsem potkal výše zmíněnou osobu. Ten člověk na mě snad radostí cosi povykoval. Zaměstnal jsem ho otázkou na další cestu. Nechtěl jsem jet na pravý břeh řeky a později používat převoz, ale bylo mi jasné, že asi budu muset možná i kousek po frekventované silnici. Chtěl mi ukázat, že už se naučil díky našim cyklistům i něco česky a hlavně vysvětloval, že to nebude tak zlé a jde jen o kousek cesty. A tak jsme se tak nějak vesele rozloučili, což je zvlášť za hranicemi vždy příjemné.

( Pokračování příště) http://soutok.blogspot.cz/2012/10/na-kole-z-decina-do-drazdan-zpet-za_4.html

2 komentáře:

  1. Závidím tu možnost mít za rohem další stát a vyjet tam na kole a celé to tam prozkoumávat. Samozřejmě to tady u nás na Vysočině máme nádherné a na jízdním kole se toho tady dá projet mraky, ale takové výlety třeba do Drážďan bych si taky nechal líbit. A samozřejmě pochvala za pěkné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a díky za pochvalný komentář! Možná je to unáhlený názor a chce to jen trochu prozkoumat jízdní řád a vymyslet akci. Na nejbližší hranici s Německem ( buď Žitava, nebo Dolní Žleb, Hřensko) je to od nás nějakých 80 km. Do Břeclavi 300. Přitom jsem si udělal dvakrát jednodenní výlet na kole v Německu ( do Drážďan a do Budyšína za pomoci auta) a jednou loni v červenci na Moravské pole do Rakouska ( za pomoci vlaků. Články zde). Ráno jsem vyjel a večer jsem se vrátil domů.

      Z Vysočiny bych prohlédl tratě 250,240,230 a 090, nebo přes Brno a Českou Třebovou po 110 na 090.

      Vymazat