čtvrtek 26. dubna 2012

Nafoceno při tréninku.

Jaro je časem, kdy bychom rozhodně měli vytáhnout jízdní kola a udělat něco pro naše zdraví. Posilování srdeční činnosti před náročným přechodem do veder a určité námahy z horka, jakož chytání endorfinů ( hormonů štěstí) z příjemných zážitků jsou pro život důležité. Obvykle řada mělnických cyklistů vyráží první cesty po nenáročné rovině v blízkosti našich velkých řek. Tento romantický záběr na horu Říp je pořízen kousek za Zelčínem.


Na cestě můžete zavadit i o zemědělské práce. Na snímku je při práci velký traktor New Holland u Lužce nad Vltavou. Mimochodem, víte, že kousek za Lužcem směrem na Vraňany, se nalézaly chmelnice?



Na tomto snímku to není příliš vidět, ale poblíž Horních Beřkovic létalo jakési velké množství rogal.



A tady, v místě kde se dělí Vltava a laterální kanál, obvykle na své první trošku delší cestě obracíme.


Tyto krásné vzrostlé vrby jsem objevil přímo ve Vraňanech. Stačilo, se jen trochu neobvykle vyhnout obci a cestu si vlastně i tak trochu zkrátit.


Z tohoto snímku je patrné, že jde o jakousi tůň v blízkosti kanálu. Mnoho vrb již bylo pořezáno, ale i tak působí  prostředí romanticky. Škoda jen, že to na malých fotografiích tolik nevyzní. Ale, stačí jen kliknout na fotografii a dostanete fotografii podstatně větší.


Opravený vrbenský kostelík je vděčným motivem na pozorování i k focení. Loni byl podobně, jako Záboří a Slavín v Tupadlech v rámci EDD přístupný.


Nápis na staré škole v obci Vrbno nemá chybu. Skutečně, vědomosti jsou pro člověka potřebné i povznášející.

Vidíte, není třeba jen hltat kilometry a někam běžet, ale i se třeba jen rozhlédnout. A není třeba být kdoví jak daleko od domova, aby i maličkosti nemohly člověka potěšit.

Pro rádio Soutok vytvořil Standa Švec.

2 komentáře:

  1. Tak jsem si dnes spěchal domů z Lužce na Mělník. Když uprostřed vozovky cyklista co fotí traktor. Si říkám že asi nějakej zemědělec. A on to je náš Standa a jeho práce. Díky za fotky a příjemné čtení :-)

    PS: Kdo budete mít zajímavé fotky z vašich toulek po okolí, klidně je pošlete na foto@radiosoutok.eu

    OdpovědětVymazat
  2. Já Ti dám uprostřed :-). Ale, když jsem jel zpátky k Mělníku, tak ten traktor jel jako ďas od Zelčína. To Ti byla šíře, že jsem raději zůstal stát na krajnici a osádka traktoru to ocenila. Jen jsem zaváhal, protože to by byl jistě zajímavější snímek.

    OdpovědětVymazat