pátek 15. března 2024

Hlavními akcemi tohoto víkendu jsou Tygřík a Morana. Kalendář RMM na březen a výstavy v Lysé nad Labem pro příští týden. Dnešek je historicky významný zejména pro Mělník.


 Přátelé, jaro je již prakticky tady a už se nám začínají rozjíždět různé akce i aktivity jedinců. Tady na Mělníku jsme dnes zaznamenali nejvyšší teplotu dne v republice a největšího věhlasu tohoto víkendu, se nám těší zejména dvě akce.  Jaké to jsou ?

Po celý víkend tu máme opět  Dětský svět Tygřík. Vždy od 11 do 18 hodin a psal jsem o tom již zde:

https://soutok.blogspot.com/2024/03/soutok-vydal-svuj-prvni-kratky.html

V neděli pak už je to v 15 hodin opět tradiční Vynášení Morany a pokud si chcete připomenout všechny ty ročníky na obrázcích v jednom článku, kterých se Soutok od roku 2015 účastnil, tak klikněte buď na jednotlivé ročníky v časové záložce, nebo na článek :



Ještě jedna věc, se právě dnes nejvíce vztahuje k Mělníku. Je tomu 85 let, co triumfálně projížděl Mělníkem Adolf Hitler při své cestě do Prahy. Ačkoliv to máme z Mělníka na nejbližší hranice v Lužických horách a ve Hřensku cca 70 kilometrů, tak tehdy probíhala hranice pouhých 5 kilometrů odtud. A nebyla to hranice kdovíjaká, protože dnešní milník u Liběchova z roku 1858 tu stál především na připomínku krajského uspořádání z roku 1850, kdy se zde stýkaly tři české kraje, a až pak se stal na naši mělnické nejdůležitější hranici středem území nikoho, které oddělovalo Protektorát Čechy a Morava od velkého Německa.

Věnoval jsem letos tomuto ročníku dokonce sedmiminutové video, kde se i s titulky projdete pěšky z centra našeho města do významného místa a dozvíte se několik zajímavostí, které i mě relativně nedávno překvapily. Video je zde :

https://www.youtube.com/watch?v=qhRyq8Sn60Q


Na závěr dnešního článku si připomeneme blížící akce na výstavišti v Lysé nad Labem a kalendář výstav RMM na měsíc březen. Pohodový víkend !




Žádné komentáře:

Okomentovat