neděle 20. listopadu 2022

Také ve Mšeně došlo k výměně starosty města. Program akcí ve Mšeně na závěr roku. Výstaviště v Lysé nad Labem nabízí o víkendech během prosince tradiční Vánoční trhy. Labská cyklostezka má před sebou celou řadu úkolů. Brzy se bude řešit úsek mezi cukrovarem a čističkou, a pak z Mělníka do Kostelce nad Labem.

 

Tak, jako došlo po komunálních volbách k výměně na nejvyšších postech na Mělníku, tak je konečně vyluštěna i tajenka pro město Mšeno. Také tam mají nového starostu, a také tam zůstává  minulý starosta v  městském zastupitelstvu. Mšeno je významným městečkem na SV okresu Mělník a velmi důležitou branou do CHKO Kokořínsko-Máchův kraj.

Byl to právě minulý starosta Ing. Martin Mach, který v minulosti velmi bojoval za důležitou lokálku z Mělníka do Mladé Boleslavi a potažmo Českého ráje. Jedním z důvodů je i skutečnost, že během letní sezóny sem jezdí zatím stále ještě o víkendech přímý rychlík z Prahy sestavený z historické soupravy a s možností přepravy jízdních kol. Turistický ruch je pro město jistě velmi důležitý.

Není bez zajímavosti, že ještě v příhodnějších časech mezi lety 2011 - 2014 to byla právě lokálka s historickými parními lokomotivami, která tu každoročně začátkem června měla na svědomí vůbec nejnavštěvovanější akci ( Na Kokořínsko s párou, Léto s párou) doplněnou o nějaké přítažlivé téma., kterou si mnozí ještě spojili s návštěvou srazu anglických sportovních vozů i historických vozů v Lobči. Ty ostatně částečně akci ve Mšeně občas doplňovaly a zvláštní autobusy navíc účastníky akce dopravovaly k významným turistickým bodům ve vzdálenějším okolí ( Kokořín hrad, Bezděz, Houska, Vrátenská hora atd.).


I tady jsem tedy zvědavý, kam se bude zejména aktivita pro turisty a návštěvníky města ubírat a zda zvítězí zdravý rozum, lokálka ještě zrychlí ( přejezdy jsou již osazené kromě světelné signalizace také závorami umožňujícími plynulý rychlejší průjezd) a stane se navzdory tlakům šetření na zvláštních místech  zvlášť prosperující a přínosnou, jako je tomu na severočeských lokálkách zejména během letní sezóny. Dlouho jsem tu již nedával program akcí ve Mšeně, tak je třeba to napravit.

Zastupilstvo s odkazy na další funkce : http://www.mestomseno.cz/index.php?cmd=page&id=176





Měl jsem nedávno příležitost shlédnout v novinách článek, který mě jako občasného rekreačního cykloturistu zaujal a je jistě na místě se o něj podělit. Vždyť se ani nechce věřit, že napojení mezi cukrovarem a čistící stanicí má být hotové ještě letos. Pravda, dlouho jsem se tam nebyl podívat. V roce 2024 pak má být vyasfaltováno z Mělníka až do Kostelce nad Labem. A ukázalo se, že i jinde na Labské cyklostezce čeká ještě spousta práce.


Pohodový vstup do dalšího listopadového týdne !


Kalendář akcí pro Mšeno a okolí.
































Žádné komentáře:

Okomentovat