sobota 3. září 2022

Na Mělníku to začalo předvolebně jiskřit. Kandidátky. Program RMM na září. Nejbližší výstavy v Lysé nad Labem. Program akcí ve Mšeně a okolí. Lokálka je zatím zřejmě pro příští sezónu zachráněna.


Jsou voliči, kteří jsou dlouhodobě věrní jednomu klubu, či jedné straně. Pak jsou voliči, kteří čekají na výsledky veřejného dění, hodnotí a podle toho se příště rozhodují. A pak jsou ti, kterým je to vše srdečně jedno, nebo prostě neví. Připomíná to trošku takový sportovní zápas, který budí určité emoce.

Komunální volby a volby do senátu sice nejsou pro řadu lidí zase až takovým šlágrem, jako parlamentní volby, ale jinak je to mezi různými stranami také určitý zápas o přízeň voličů.


Volby jsou letos 23. a 24. září v tradičním čase.
Kandidátky: 


 

A že  se opravdu bojuje, tak o tom nevypovídají jenom plakáty na ulicích, různé stranické noviny, které se náhle objeví na četných veřejných místech i představování kandidátů, ale také plno vizí v tisku, nebo naopak určité poukazování na věci, které se v poslední době kde udály.

Tady vždy dochází k takovým lehce komickým situacím. Mnohý občan si totiž při určitém připomenutí toho, co bylo v posledních letech vykonáno obvykle spojuje tyto výsledky s těmi, kteří takzvaně vládli. Tedy s vítěznou stranou a nezkoumá moc nějaké detaily, kdo se o co přičinil a z jaké strany byl. Ono je to do jisté míry pro něj i složité, protože má jednak každý volič nároky v různé oblasti zájmů i veřejného života, a když jsou navíc v čele města de facto představitelé tří stran, tak to může být pro něj až nepřehledné.


Snad i proto tedy dochází k vzájemnému hašteření na sociálních sítích, kdy se člen, nebo sympatizant jiné, než posledně vítězné strany domnívá, že jde o skryté připomenutí úspěchů, které si veřejnost pravděpodobně spojí s těmi, kteří vládli. Vždyť na dohadech, kdo co dokázal, stojí nejen nejvyšší politika, ale je to běžná míra, podle které se ve své podstatě zaujímá obecný názor na každého jedince ve společnosti. Je přitom zcela jedno, jaké vlastnosti u dotyčné osoby hodnotíme a zda diskuse probíhá někde v kolektivu, nebo třeba na FB, či na jiném diskusním fóru.


Ačkoliv si vždy v období nějakých voleb dovolím napsat nějaký článek k téma, tak to bylo dosud pouze jednou, kdy jsem se zcela náhodně a v nezvyklou jinak  běžnou pracovní hodinu ocitl na náměstí Míru, abych tam objevil mítink strany ODS s občany :

Tentokrát jsem jel pro změnu po současné nejrušnější městské tepně a bylo mi jasné, že mediálně vděčné hnutí, kde se nedávno na mítincích zejména ve Slezsku  pořád něco dělo, tak asi tady něco pořádá. Pak už to chtělo jen trošku googlit, a když se vygooglilo, kdy akce končí, tak bylo dost pravděpodobné, že možná ještě stihnu aspoň úklid :-).



To mi ale vůbec nevadilo, protože jsem byl také zvědavý na onu avizovanou lávku přes Pšovku, která sem mezi sportovní areál a místní zahrádkářskou kolonii byla nedávno usazena. Původně byla tato lávka umístěna přes Pšovku v ulici Jiřího z Poděbrad, která spojuje obě mělnická nádraží. Ta prokoukla, co ?


Ano, benzin šel dolů.


Samozřejmě již všichni očekáváme dokončení 2. etapy výstavby, která má pěším i automobilistům mimo jiné usnadnit spojení mělnického kopce s obchodními domy i oběma nádražími.
Ještě před vlastním otevření zde má proběhnout Den otevřených dveří.




Jednání o mšenské lokálce jsou sice stále v jednání, ale  mezi jejími příznivci panuje mírný optimismus. Zdá se, že v příštím roce na jaře na ni sezónní provoz neustane, protože se prý ukazuje, že turistickou letní sezónu nelze pokrýt autobusy, ale bude bedlivě sledována a vyhodnocována. Tak to údajně vyznělo v některých médiích, jako je například Český rozhlas.
 

V tomto místě se ještě relativně nedávno nacházelo dočasné potrubí, které mělo vodu z říčky Pšovky přes tento úsek přenést, aby zde mohla být vybudována odtoková vpust dešťové vody z obchvatu do koryta říčky, avšak nedávná průtrž způsobila rychlý vzestup hladiny, která roury prakticky katapultovala. Je to možná trošku zjednodušené vysvětlení, ale snad pochopitelné.


Takto vypadá nájezd na most přes trať ze strany od sportovního areálu.






RMM - září 2022.

Vážení návštěvníci a příznivci mělnického muzea,

Léto v muzeu ještě nekončí! Na září jsme pro Vás připravili opravdu bohatý program. Srdečně Vás zveme!

 

V sobotu 3. 9. vyrazte s dětmi na pohádkovou stezku plnou zábavných úkolů S pohádkami za pokladem do Sportovně-rekreačního areálu Vrchbělá (14:00 - 17:00 h.).

Ve středu 7. 9.  se koná tradiční Výstava hub (pro školy). Pro veřejnost bude otevřeno 17:00 - 20:00 hod v malém sále.

Muzeum se od 9. 9. do 18. 9. opět připojí v roli lokálního garanta k programu Dnů evropského kulturního dědictví 2022. Téma roku: Udržitelné památky.

15. 9. Vás zveme na vernisáž interaktivní přírodovědné výstavy Teritoriem vlků, která se koná v 17:00 hod. ve velkém sále.

Těšíme se na setkání s Vámi v muzeu!


Jenom ještě připomenu, že v parku u kostela sv. Ludmily stále probíhá výstava k osobnosti Jana Jindřicha Lucemburského a v kavárně RMM to bude od 6. září zde již avizovaná výstava Mělník- obrázky z archivu 1970 - 1976.

 






Výstaviště v Lysé nad Labem pro nejbližší období.




Kalendář akcí ve Mšeně a okolí.


03.09.2022  POSLEDNÍ KOUPÁNÍ
04.09.2022  Setkání s loutkami u Hlovecké studánky - divadlo a tvořivá dílnička
11.09.2022  Koncert na náměstí - Velký dechový orchestr MKD Mělník
18.09.2022  Zavírání šoupátek
14.10.2022  TEN, KDO UTŘE NOS - představení Divadelního spolku Tyl, Bakov nad Jizerou
28.10.2022  Běh Debří
11.12.2022  Běh Boudeckou roklí
17.12.2022  Vánoční hostina pro zvířátka
21.12.2022  Zpívání koled na náměstí







Žádné komentáře:

Okomentovat