sobota 20. srpna 2022

Přesně před 10 lety padl v Čechách absolutní teplotní rekord. Malé zamyšlení nad blížícími se volbami a věcí kolem. Pondělní ráno na Pálavě, aneb víno i rozhled nás spojuje.

 

Ranní Pálava z turistické  značky od Mikulova.

Víte, kdy byl u nás na území Čech naměřen absolutní teplotní rekord ? Bylo to 20. srpna 2012 ( tedy přesně před 10 lety!) na dobrovolné stanici v Dobřichovicích ( u Berounky). Hodnota činila odpoledne 40.4°C a překonala tak o dvě desetiny rekord z roku 1983, na který mám osobní vzpomínky z dob povinné vojenské služby :-).

V každém případě jsme si včera mohli mnozí říci, že je sice obdivuhodné, že jsme se s tou vlnou veder panující od druhého týdne měsíce července dokázali vypořádat, ale tento déšť byl snad většinou populace u nás doslova vymodlený. Připomeňme si jen, že letos tu na Mělníku teploty snad ani nepřekročily 34°C, ale těch několik týdnů neustálých veder dávalo lidem zabrat. A to jsem občas vzpomněl na občany Pyrenejského poloostrova, kde se vyskytovaly teploty kolem 40°C.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_teplotn%C3%ADch_rekord%C5%AF

Když všichni ještě spí a den se teprve probouzí. Mikulov je branou k Pálavě.

Máme tedy dnes takový volný deštivý uplakaný den a psát by se dalo o čemkoliv. Pořád se kolem nás něco děje. Někdy to jsou výročí, která připomínají různá média a jindy doslova kroutíte hlavou a žasnete, jestli se vám některé věci jenom nezdají. Představte si, že například u data  9.srpna mám v kalendáři napsáno, že je to Mezinárodní den původního obyvatelstva.

I tento víkend se koná jistě všude plno všelijakých akcí, za týden opět a v září zas, ale jsou v lidském životě okamžiky, které jsou určitým způsobem víc, než nějaké akce. Tak jistě, při krátkém pohledu do kalendária a na FB zjistíte, že už máme hotové programy pro Mělnické vinobraní, pro Dny evropského dědictví DED, také jsou již připravené kandidátky pro komunální volby na konci září.

Co mě tedy překvapilo, tak to je fakt, že tady máme na Mělníku také politický subjekt, který si říká Svobodný Soutok :-). Ne, to nemá s tímto webem nic společného a ani neznám nějaký volební program tohoto pro mě zatím zcela neznámého uskupení.

https://www.idnes.cz/volby/komunalni/2022?t=vysledky-obec&o=2&o2=CZ0206&o3=534676&obec=melnik

Ze zříceniny Kozí hrádek je krásný pohled na město, na Svatý kopeček, blízké i vzdálené okolí. Takto brzy tam bylo zavřeno, ale již tu někde v nějakém tom červenci fotky putují.

To je tedy zase zájemců o vstup do zastupitelstva, kteří chtějí dělat nějakou komunální politiku. Inu, nedávno jsem tu v jednom článku psal, že se teď na Mělníku pořád něco děje. Snad každý srpnový podvečer nějaká akce hlavně pro mládež, která má prázdniny a pomalu nás ostatní v koloběhu života střídá.

 Jeden známý mi  na téma akce  ve městě nedávno poněkud rozmrzele  odvětil: ,, Já vím, tak pokud jde o nějakou tu gastronomii, jídlo, pití a k tomu nějaká ta muzika, tak to tady u nás zorganizují vždy pohodově, ale nějaké ty další možnosti nějak váznou."  Co si budeme namlouvat, prostě najednou zmizely i některé jednorázové, nebo periodické akce jiného zaměření, které vyvolaly ve své době relativně nedávno slušný zájem veřejnosti a jsou zde i zaznamenány.

 Těmi akcemi byl třeba mnohými místními lidmi málem neobjevený ,, Den otevřených dveří na lodi Beskydy s výstavou budování vodních cest u nás, Mělnický okruh, oslavy osvobození, promenáda s kočárky u příležitosti výročí RMM apod. Je jasné, že některé ty věci prostě z různých důvodů již možné nebyly, ale ukázalo se, co by se nemalé části veřejnosti zde líbilo, kdyby se to opět objevilo. Vidíte, zapomenout nemohu ani na období, kdy se zde otevřely veřejnosti jinak nepřístupné privátní středověké sklepy, a kdy třeba sklepy pod Palackého ulicí navštívilo přes tisíc lidí za 9 hodin !! A to musel někdo napřed zorganizovat :-).

Pohled na Svatý kopeček z blízké přírodní vyhlídky.

Prostě jsem se musel smát, neboť se nikdo nezavděčí všem, jsme lidé náladoví, stárneme a každému se líbí něco jiného.  Jak tedy volby dopadnou, a co to přinese? Kdo aspoň trošku není zvědavý, že ? Ale je fakt, že současný volební systém komunálek zřejmě nedává moc šancí na nějaká překvápka, jak tvrdí volební pesimisté, a i kdyby k nim došlo, tak se ty subjekty zase nějak dohodnou tak, že se to voličům stejně líbit nebude :-).

 Ještě bychom možná ty nespokojené povolební diskuse na http://melnicek.cz/ z dávných časů dohledali a nevím, zda není škoda, že se lidé tohoto diskusního fóra s příchodem FBI tak lehce zřekli. Řekl bych, že se dnes spíše lajkují  nějaká pozitiva a pokud někdo snad náhodou přijde s informací, která  veřejnost pobouří, tak to obyčejně skončí  nějakým tím zanadáváním si nad danou věcí, či problematikou a jede se dále. O těch negativech, se však moc nepíše, nebo se to i někam raději rychle zamete, aby si snad někdo nepříjemně nenaběhl a nějak si neuškodil. Třeba minulý článek. Je docela zvláštní, že zmíněný článek z Mělnického deníku - extra z 13.8. vám vyhledávač nenajde a mám to potvrzené.

 Považte, že například třeba nejúspěšnější kandidát posledních komunálních voleb, kterými Martin Klihavec ( Mé město) snad byl ( pokud mě paměť neklame) je nasazený na pátém místě kandidátky. Taktika ? Trošku mi to z pozice potenciálního voliče připadá určitým způsobem tak, jako neúcta k někomu, kdo tady opravdu ukázal, že je schopný něco dokázat. Je to samozřejmě věc voličů, jak nahlíží na věci. 

Pohled na vycházející slunce.

Bylo tedy dříve zvykem zde na Soutoku, že jsem tu psal jízdní řády lodí na Labi, pozvánky na akce a různé další magazínové věci, ale teď to určitým způsobem není tak důležité, když je toho všude kolem nás plno, a jak jsem již v úvodu napsal, tak mám teď trošku jiné starosti. Zůstaňme tedy zatím stále ještě naladěni na pozitivní prázdninové vlně a vložme do sebe úžasnou energii, kterou nám dovolená dala.

Kam se tentokrát podíváme ? Zůstaňme tedy u vína, u sluníčka, u podobného podnebí, u míst, kde se Mělničan má právo cítit tak, jako Španěl v Argentině, protože mají krom jazyka ještě leccos společného, ale samozřejmě i něco rozdílného :-).



Turold. Do místních jeskyní je tu zpoplatněný vstup.




Pálava z balonu může být také zajímavá.


Kočičí skála je zajímavým  skalním útvarem jen kousek za městem.




Zaparkované vozidlo, které přivezlo horkovzdušný balon.


Při výstupu na Stolovou horu.


Na Stolové hoře jsem měl milou společnost. Po čase jsem potkal první turisty v protisměru.



Pohled na vysílač Děvín ( vpravo) ze Stolové hory.


Z vrchů Pálavy je úžasný kruhový rozhled. Na východě vás zdraví Karpaty, na západě můžete spatřit  jadrnou elektrárnu v Dukovanech, na jihu kopce v Rakousku, a na severu to záleží podle toho, zda jste na Stolové hoře, nebo už na nejvyšším Děvíně.


Směr Rakousko. Vpravo dole je věž mikulovského zámku.


Sirotčí hrádek se nachází jen nedaleko nejvýše položené obce Pálavy, která nese jméno Klentnice a každou hodinu v ni staví autobus z Mikulova přes Lednice do Břeclavi.



Víno je připomínkou společné řeči Mělníka i Pálavy.






Klentnice je výchozím bodem na Děvín i Stolovou horu. V prvním případě kráčíte podle vinice a ve druhém hned podle sklípku.


Při výstupu na Děvín jsem potkal oddíl dobrovolníků upravujících prudce stoupající cestu. Bylo mi řečeno, že právě tento strom je jakýmsi symbolem této CHKO. A opravdu.


Vrchol vysílače Děvín ( 550 m.n.m.) je nejvyšším bodem celé oblasti.


Jezdím sem kromě přírody také  zkusit ulovit vzácné multiplexy především z Balkánu, kterým u nás vadí Alpy i některé naše domácí multiplexy. Podmínky tentokrát nebyly, ale měl jsem štěstí, že na nižší Stolové hoře se mi na kanále 10D letos jednou podařilo ulovit slovinský mux a při příchodu na vyšší Děvín se mi to během několika prvních minut podařilo několikrát. Signál nebyl tak silný, aby stanice hrály a i kvůli slunci je bylo třeba nafotit až doma, když zůstaly načteny v paměti rádia. V podmínkách  je zde možné údajně ulovit i multiplex z Chorvatska, který je v podmínkách zachytitelný i v Brně. Pásmo DAB+ má ve standardních podmínkách ze všech rozhlasových pásem nejkratší dosah. Na snímku stanice Rádio Veseljak.


Z Děvína vás nejvíce zaujmou tři nádrže na Dyji, kterým se také říká ,, Moravské moře". Na snímku je známá obec Dolní Věstonice s mostem vedoucím k rychlíkové železniční stanici Šakvice a k městu Hustopeče. Poblíž Pasohlávek byl objevený tábor římských legií. Za dobrých podmínek dohlédnete k severu až kamsi za Brno, ale zatím jsem neměl na viditelnost nikdy štěstí.


Dalším zajímavým objektem je kostel v Mušově, který padl za oběť budování zdejšímu gigantickému vodnímu dílu. Při povodních v roce 1997 zůstala nad hladinou pouze střecha kostela.


Rozloučíme se milým pohledem na Pálavu od Mikulova, kde nechybí tolik typické vinohrady.


















Žádné komentáře:

Okomentovat