středa 16. září 2020

Tradiční Mělnické vinobraní letos sice nemáme, ale vypadá to na třídenní Wine fest v areálu mělnického zámku. Komentované prohlídky radnice i kulturního domu. Výstavy v Lysé nad Labem a nejbližší akce na Mšensku.

Letošní rok je opravdu zvláštní. Na jedné straně se snad jen s vyjímkou července a srpna mluví z devadesáti procent  již půl roku o covidu - 19 a na druhou stranu se společnost snaží tak nějak přirozeně aspoň o nějaké společenské kulturní akce, které vždy nějaké to riziko přenosu nákazy samozřejmě obnáší.

Ovšem, není situace pokaždé taková, že by člověk řešil, zda má jet v sobotu na nějaký výlet, nebo třeba na Dny evropského dědictví (DED) do Liběchova, protože žijeme ve světě pracovní flexibility, která má pochopitelně zase vliv na odklad věcí soukromého charakteru a zvýšenou únavu.

Jenže, i to je dokonce pozitivní, pokud se podaří věc správně uchopit. Nejsou jen akce, ale třeba i knihy, které mi umožní právě teď v tuto chvíli se s vámi podělit o něco, co vás může nechat naprosto chladnými, nebo můžete žasnout.

Mimochodem, četl jsem někde, že dokud člověk umí ještě žasnout a na něco se těšit, tak nepřežívá, ale opravdu žije. A o jakou zajímavost jde ?


Natírali jste někdy plot, vrátka, nebo radiátory ? Říká vám něco označení barvy RAL 9022 a jiné ? Berete to tak, jako normální věc, která tu prostě je a není o ni třeba přemýšlet ? Tak jistě, že nejsem příliš velkou vyjímkou, ale následná informace u mě vzbudila lehký úsměv.

Značení vzniklo v Německu v roce 1927, odkud se rozšířilo do světa. Původně šlo o trojmístné číslo, ale od roku 1941 je za značkou RAL číslo čtyřmístné. Ten rok totiž bylo rozhodnuto, že je třeba bojovou techniku v severoafrických pouštích, či ruských stepích maskovat, a tak se zrodil vzorník barev, který užíváme dodnes.


Jo, historie je krásná.

Ale, pojďme k téma. Mělnické vinobraní je sice zrušeno, ale jak vidíte, tak na mělnickém zámku by se měla konat třídenní akce s názvem Wine Fest a jsou již nasmlouváni prodejci i umělci. Navíc je to docela pěkně pojato. Je věcí jinou, jaká do té doby budou platit vládní omezení, ale zdá se, že prostě akce bude.

Pořadatelé očekávají slušnou návštěvnost, ale o tom rozhodne vlastní návštěvnost. Jak k tomu kdo přistoupí, a jak si to každý zdůvodní ( vyšší koncentrace osob samozřejmě bude), je jeho věc, ale myslím si, že je správné o akci minimálně vědět a opět je třeba pochválit práci FB historické skupiny, kam padají tipy od vás čtenářů.


Zde se také dočítáme, že by měly probíhat také komentované prohlídky budovy historické radnice i KD. Malou ochutnávku můžete částečně ochutnat v článku o setkání rodáků z roku 2007 ...

http://mujmelnik.webzdarma.cz/z_akce.html

Závěrem článku se ještě podíváme na akci na výstavišti v Lysé nad Labem a přidáme tradičně Mšensko.

Přeji vám jen samé dobré zprávy, protože pondělní televizní reportáž o předlouhé frontě na zápis k zubaři ( jistě  je takových front více a bohužel jde o opravdovou nutnost), nebo ta úterní o možném zdražení jízdenek PID v Praze ( a potažmo jistě i jinde), tak to dá člověku zabrat a básník se opět ptá .. ,, Co Karle, co bude dál ?"

Na webové stránce zcela dole v poslední větě: http://mujmelnik.webzdarma.cz/index.html




Kalendář akcí na Mšensku.


19.09.2020  Bohoslužby ve skalách
20.09.2020  Zavírání šoupátek
28.10.2020  Běh Debří




2 komentáře: